Wat jij kan doen om te helpen na de aardbeving in Marokko
© Getty

Wat jij kan doen om te helpen na de aardbeving in Marokko

Leestijd: 1 min

Op 8 september, werd Marokko getroffen door een aardbeving met een magnitude van 6,8 op de schaal van Richter, waarbij zeker 2.012 mensen omkwamen en duizenden anderen gewond raakten. Marie Claire zoekt uit wat jij kan doen om te helpen. 

/

De EU-leiders hebben in een gezamenlijke brief aan de Marokkaanse koning Mohammed VI hun medeleven betuigd en hulp aangeboden. “Als goede vrienden en partners van Marokko staan we klaar om te helpen op elke manier die u nuttig acht. We zijn diep bedroefd door de verwoestende gevolgen van deze tragische gebeurtenis. De Europese Unie en haar lidstaten zijn op dit moment volledig solidair met het Marokkaanse volk”, klinkt het.

Daarnaast hebben ook de verschillende regeringen in ons land bijna 6 miljoen euro vrijgemaakt voor noodhulp, maar ook jij kan helpen.

/

Financiële hulp

Rode Kruis-Vlaanderen voorziet 200.000 euro om hulp te bieden in Marokko, die middelen dienen om de teams van de Marokkaanse Rode Halve Maan te ondersteunen. Zij coördineren samen met de lokale autoriteiten de lokale reddingsacties en zoektochten naar mensen onder het puin. Het Rode Kruis heeft een rekeningnummer geopend waarop donaties kunnen worden gedaan. Je kan doneren via de website van Rode Kruis-Vlaanderen of op het rekeningnummer BE53 0000 0000 5353 met vermelding “aardbeving”.

SOS Kinderdorpen lanceerde ook een oproep om te doneren voor de slachtoffers van de aardbeving. De organisatie focust op kinderen en families in kwetsbare situaties en biedt al zo’n 40 jaar ondersteuning in Marokko. SOS Kinderdorpen wil tijdelijke opvang bieden aan gezinnen en die hun huis verloren en noodhulpkits uitdelen met voeding, water en hygiënespullen. Je kan doneren via hun website of via de GoFundMe-pagina.

Naast de grote organisaties, kan je ook heel wat kleinere lokale initiatieven steunen zoals bijvoorbeeld Karama Solidarity en Al Minara Gent. Zij zamelen momenteel geld in voor medicatie, water en voedsel, helpen mensen van onder het puin halen en helpen waar mogelijk.

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.

Tags: Marokko.