De 5-5-5 methode of dé manier om geruzie met je partner op te lossen
© Unsplash

De 5-5-5 methode of dé manier om geruzie met je partner op te lossen

Leestijd: 1 min

Ruzies met je geliefde horen er nu eenmaal bij. Maar volgens twee Amerikaanse auteurs is er een onfeilbare techniek om conflicten tussen paren op te lossen: de '5-5-5 methode'.

/

Ruzies zijn een integraal onderdeel van het huwelijksleven, maar het is niet altijd gemakkelijk om met elkaars gevoelens rekening te houden. En hoe meer emoties worden verzwegen, hoe meer de liefde wordt uitgehold. Volgens de voormalige Amerikaanse Olympische roeister CrisMarie Campbell en haar partner Susan Clarke is er een “quasi-magische” methode die een ruzie in een paar minuten kan oplossen en de communicatie binnen een koppel kan bevorderen: ‘de 5-5-5 methode’. Deze techniek wordt beschreven in hun boek The beauty of conflict for couples.

Lees ook: Bloedserieus vraagt aandacht voor hevige maandstonden

De ‘5-5-5 regel’: hoe werkt die?

De methode is eenvoudig. Hij wordt opgedeeld in drie gelijke delen van vijf minuten. Wanneer er onenigheid ontstaat bij het paar, is het de bedoeling om de ene partner vijf minuten te laten spreken, dan de andere vijf minuten, voordat het paar het onderwerp van onenigheid kan uitwisselen (ook vijf minuten dus).

“Eerst luister ik, dan zij en vervolgens bespreken we het. Maar het is belangrijk om het op een 5-5-5 tempo te houden en niet een 5-5-45 tempo, bijvoorbeeld”, vertelde Susan Clarke aan NBC News. “Ook al is het een hot item, deze methode nodigt uit om niets te overhaasten. Het gaat er niet over om de volgende stap te zetten om tot een conclusie te komen, het gaat erom dat we ons meer bewust worden van elkaars emoties en bereid zijn te luisteren naar nieuwe ideeën”, zegt het stel aan de podcast Thrive.

/

Conflicten oplossen door communicatie te bevorderen

Volgens het echtpaar zou hun methode inderdaad de sleutel zijn tot betere communicatie. “Welke kwestie ook de oorzaak is van een terugkerend conflict, dit eenvoudige hulpmiddel van 15 minuten kan je helpen ruimte te vinden om te duiken in wat je voelt, terugvallend op de wetenschap dat de ander zal luisteren.”

Om het gemakkelijker te maken, raden de auteurs aan te beginnen met slechts drie minuten elk (3-3-3), en dan uit te breiden naar 5-5-5 als je je er beter bij voelt. Het duo betoogt dat deze methode ook buiten koppels kan worden toegepast. “Op het werk, bij familie, in vriendschappen… je kan vrijuit over alles praten, zonder bang te zijn dat iemand niet luistert”, vertelt Susan Clarke aan NBC News.

Lees ook: Shopping: 8 luxe geurkaarsen voor een zalige herfst

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.

Tags: Relatie.