Het was de eerste keer ooit dat er een modeshow plaatsvond in het Musée d’Orsay. Vuitton presenteerde de collectie zowel in het middenschip als in de Salle Courbet. De opzettelijk minimalistische scenografie benadrukte de klassieke architectuur van het gebouw, als een kruispunt tussen artistieke traditie en technologische revolutie. Deze locatie, die aansloot bij de inspiratie van Nicolas Ghesquière, artistiek directeur van de Louis Vuitton-collecties voor dames, past in de traditie van het huis om zijn collecties te presenteren op iconische architecturale en culturele locaties.
Een eerbetoon aan de adolescentie
Ghesquière besloot voor de herfst-winter 2022-2023 collectie een eerbetoon te brengen aan de adolescentie, de overgang in de ontwikkeling tussen de jeugd en volledige volwassenheid, waarin de meeste mensen iets vrijer durven te experimenteren met mode.
Lees ook: Herfst/winter 22-23 shows: de verfijnde female gaze van Hermès
De adolescentie is de tussenperiode waarin we op zoek zijn naar wie we zelf zijn en ons een beetje willen losmaken van onze ouders en soms ook van andere leeftijdsgenoten. Op de Louis Vuitton catwalk in Musée d’Orsay paradeerden de modellen dan ook in een mix van kledingstijlen.
Denk aan een leren jasje over een pantalon op maat met een wit overhemd en een stropdas, een ruimvallende jurk met maxizakken over een coltrui, een wollen jasje over een joggingbroek met vierkante loafers met open teen… Truien worden weer in de taille geknoopt zoals in de jaren 80, een oversized poloshirt wordt over een vloeiende jurk gedragen om de overdreven vrouwelijke kant te doorbreken.
Lees ook: Herfst/winter 22-23 shows: een voorbeeld voor de mode-industrie van Ester Manas
Sommige looks zien er in eerste instantie misschien wat rommelig uit, maar eigenlijk tonen ze vooral aan dat je lak moet hebben aan wat anderen van je denken. En ook dat mode niet zo serieus hoeft te zijn, want het is en blijft toch ook gewoon een leuk spel.
Bekijk hieronder onze favoriete silhouetten: