Halima Aden stopt met modellenwerk: “De mode-industrie zet mijn religieuze waarden onder druk”
© Getty Images

Halima Aden stopt met modellenwerk: “De mode-industrie zet mijn religieuze waarden onder druk”

Leestijd: 2 min

Het Somalisch-Amerikaanse model Halima Aden (23) geeft de brui aan modellenwerk. Ze was het eerste model dat een hijab droeg op catwalkshows en magazinecovers, maar wil niet langer dingen doen en dragen die niet aansluiten bij haar geloof. Ze haalt op Instagram sterk uit naar de mode-industrie. 

/

In 2016 was Halima Aden op haar negentiende de eerste kandidate in de Miss USA-verkiezig met een hijab en boerkini. Een klein jaar later tekende ze als eerste model met een hoofddoek een contract bij agentschap IMG en boekte ze haar eerste opdrachten tijdens New York Fashion Week. Al snel groeide ze uit tot een van de meest gewilde modellen du moment.

Lees ook: Meer diversiteit op de catwalk? Niet volgens de cijfers

Ze sierde de cover van Vogue, was te zien in badpakkenshoots voor het Amerikaanse blad Sports Illustrated, ze liep onlangs nog catwalkshows voor merken als Tommy Hilfiger, Fendi en Max Mara en ze was het gezicht van Pandora. Tegelijkertijd werd ze ook Unicef-ambassadrice en ontpopte zich tot een belangrijke stem in het diversiteitsdebat. Ze groeide zelf op in een vluchtelingenkamp in Kenia en gaf daar in 2017 bijvoorbeeld een TED-talk. Tijdens de protesten die ontstonden nadat George Floyd omkwam, sprak ze zich fel uit tegen racisme.

Einde van modellencarrière

In een Story op Instagram kondigt ze nu het einde van haar modellencarrière aan. Ze begint eerst met de hoogtepunten: hoe bijzonder het was om een rolmodel te zijn en de eerste in zoveel zaken. Ze bedankt onder andere Rihanna die haar inhuurde voor een van haar eerste grote modecampagnes. En hoe uitzonderlijk ze het vond dat ze haar eigen hijab mocht aanhouden. Tegelijkertijd haalt ze met dat voorbeeld aan dat ze heel vaak haar eigen grenzen overschreden heeft, wegens gebrek aan kennis en onwil in de modewereld.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Diet Prada ™ (@diet_prada)

Zo post ze bijvoorbeeld een foto van een shoot waarop ze een jeans op haar hoofd draagt in plaats van een hijab. Na afloop van zulke opdrachten, voelde Halima Aden zich vaak slecht. “Waarom liet ik toe dat ze een jeansbroek op mijn hoofd legden, terwijl ik toen alleen nog maar rokken en lange jurken had gedragen?”, schrijft ze. “Ik was zo wanhopig voor eender welke vorm van representatie in de modewereld, dat ik niet meer met mijn eigen normen en waarden bezig was. Terwijl wij deze merken niet nodig hadden om hijabs te vertegenwoordigen, maar zij ONS.”

Lees ook: Deze expert in duurzame mode vertelt hoe ook wij een verschil kunnen maken.

“Begrijp dat ik deze fouten moest maken om een betrouwbaar rolmodel te zijn. Weet dat ik niemand had die de weg voor mij vrijmaakte, dus fouten maken hoort bij het leerproces. Ik heb het goed gedaan, maar niet goed genoeg. We moeten deze gesprekken aangaan om het systeem écht te veranderen,” schrijft Halima.

Hijab journey

De 23-jarige vertelt dat haar moeder al jaren vraagt om keuzes te maken. “Door COVID-19 en de pauze die daarbij kwam kijken, heb ik eindelijk ingezien welke fouten ik maakte in mijn persoonlijke hijab journey.” Ze zegt ook dat haar moeder altijd het beste met haar heeft voorgehad, en dat ze vooral zelf erg koppig was. Je kunt haar Story nog steeds bekijken in de highlights op haar profiel.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door mona (@mna.h)

Debat geopend

Ook andere moslima’s in de mode-industrie spreken zich ondertussen uit over de kwestie, naar aanleiding van Halima’s post. Zo schrijft stylist Mona Haider op Instagram bijvoorbeeld het volgende: “Aan het dragen van een hoofddoek zijn allerlei spirituele elementen verbonden. Het is veel meer dan het bedekken van je haar met een voorwerp, en dit moet met respect behandeld worden. Beeldmakers dragen de verantwoordelijkheid om oprecht ruimte voor Moslimvrouwen te creëren, waarbij hun stem óók gerepresenteerd wordt binnen een opdracht. Onze hoofddoeken zouden zichtbaar moeten zijn, en niet verborgen moeten worden onder een scala aan accessoires of andere zaken.”

Ook journaliste Noor Tagouri vertelt dat zij en andere moslima’s vaak dikbetaalde opdrachten hebben laten schieten, omdat het werk niet overeenkwam met hun waarden. Of omdat ze niet als volwaardige creatievelingen werden gezien.

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Discriminatie, Hijab, Topmodel.