Meer diversiteit op de catwalk? Niet volgens de cijfers
© Imaxtree + MC

Meer diversiteit op de catwalk? Niet volgens de cijfers

Leestijd: 2 min

Diversiteit mag dan een druk besproken onderwerp in de modewereld zijn, nog steeds is het overgrote deel van de modellen op de catwalk spierwit, lang, jong en mager. Dat blijkt uit het tweejaarlijkse rapport van The Fashion Spot, waarin wordt nagegaan hoe divers de modeweken zijn. 

/

De modeweken voor de lente en zomer 2021 zijn achter de rug. Door de huidige pandemie was het een ongewoon seizoen met veel minder fysieke shows en meer virtuele presentaties. Al zou het flauw zijn om het gebrek aan diversiteit op de catwalk daaraan toe te schrijven. Het moet en kan beter, corona of niet.

Lees ook: Worden mode-inkopers overbodig door de coronacrisis?

Eerst het goede nieuws: er was een zeer kleine toename op de catwalk van niet-witte modellen. Hun aandeel steeg van 40,6 procent in de herfst/winter van 2020 naar 41,3 procent dit seizoen. Met andere woorden is het aantal gekleurde modellen op de catwalk gestegen met minder dan één procentpunt. Al is het belangrijk om dat cijfer in de juiste context te zien. Op de herfstshows van 2020 liepen in totaal 6.879 modellen mee in 194 shows. Dit seizoen, als gevolg van de pandemie, waren slechts 2.293 modellen geboekt voor 180 shows en presentaties. Dat maakt de kleine stijging ten opzichte van vorig seizoen significanter, omdat er minder boekingen en minder shows waren. De SS21-modeweken waren op vlak van huidskleur eigenlijk het op één na meest diverse seizoen ooit (de SS20-modeweken telden 41,5 procent modellen van kleur, nvdr.).

Zoals gewoonlijk doet vooral New York het goed. In de Amerikaanse stad waren 57,1 procent niet-witte modellen te zien op de catwalk. Londen volgt op de tweede plaats met 52 procent, terwijl dat vorig seizoen slechts 43,8 procent was. Parijs volgt met 38,9 procent en Milaan staat op de laatste plaats met 35,5 procent. In beide steden daalde het aantal ten opzichte van vorig modeseizoen.

Vivienne Westwood/Burberry – Imaxtree

/

Plussize

Versace heeft dan wel de eerste keer ooit plussize modellen ingehuurd en ook bij Chanel maakte de Nederlandse Jill Kortleve opnieuw haar opwachting, toch kelderde hun aandeel dit seizoen. Het daalde zelfs van 46 modellen vorig seizoen naar slechts 34 plussize modellen deze keer. Dat wil zeggen dat slechts 1,48 procent van het totale aantal geboekte modellen een maatje meer had.

Milaan was de beste leerling met 14 plussize mannequins, gevolgd door New York met 21, Parijs met vijf en Londen had er slechts drie. Wel positief is dat 15 plussize modellen een andere huidkleur hebben.

Coperni/Etro – Imaxtree

/

Transgender/non-binair

Het aantal castings van transgenders en non-binaire modellen kende eveneens een lichte terugval. Afgelopen modeseizoen liepen er slechts 20 mee over de catwalk, een halfjaar daarvoor waren het er 21. Een jaar geleden waren het er nog dubbel zoveel.

Milaan telde slechts één casting, namelijk Valentina Sampaio. In Londen liepen er drie mee, in Parijs vijf waaronder ook de Belgische Maxim Magnus, en in New York 11.

Jason Wu/Ralph & Russo – Imaxtree

/

Leeftijd

Last but not least, daalde ook het aantal vijftigplussers op de catwalk. Tijdens de herfst/winter 2020 shows liepen nog 44 modellen mee. Dit seizoen daalde hun aantal tot 32. Parijs gaf het goede voorbeeld met 20 modellen boven de vijftig. Vooral Balmain en Balenciaga boekten verschillende vijftigplussers. In zowel New York als Londen en Milaan waren vier modellen op leeftijd te zien. Fendi was in de Italiaanse stad koploper met 3 vijftigplussers op de catwalk.

Balmain/Balenciaga – Imaxtree

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Catwalk, Diversiteit, Fashion week, Ss21.