Deze foodcreatievelingen zijn in de running voor de Grote Prijs voor Toekomstige Generaties
© Canopy Greenroofs

Deze foodcreatievelingen zijn in de running voor de Grote Prijs voor Toekomstige Generaties

Leestijd: 1 min

Tien jaar geleden werd de allereerste Grote Prijs voor Toekomstige Generaties uitgereikt. De prijs werd in het leven geroepen om duurzame initiatieven in de kijker te zetten, want duurzame ontwikkeling is essentieel voor onze toekomst. Ook dit jaar maken twaalf geweldige finalisten kans op de titel. Wij zetten er twee voor je in de kijker: FoodSavers Gent en Roof Food, twee heerlijke initiatieven!

Duurzaam ondernemen is belangrijk. In onze hedendaagse wereld waar termen zoals de opwarming van de aarde, CO2-uitstoot en voedselproblematiek dagelijkse kost zijn, is duurzaamheid zelfs noodzakelijk om een goede toekomst voor de volgende generaties te garanderen.

De Grote Prijs voor Toekomstige Generaties werd in 2007 opgericht om duurzame ondernemingen een duwtje in de rug te geven. Momenteel zijn er nog twaalf kandidaten in de running voor de titel. De winnaar wordt op 16 november gekozen. Wij laten jullie alvast kennismaken met twee interessante foodcreatievelingen die kans maken op de prijs.

FoodSavers Gent

Grote Prijs voor Toekomstige Generaties

FoodSavers Gent

In 2015 sloegen stad Gent en het OCMW de handen in elkaar om iets te doen met de Gentse voedseloverschotten. Twee jaar later was er FoodSavers Gent, een distributieplatform voor voedseloverschotten.

Dagelijks halen medewerkers van de Leerwerkplek (een initiatief van het OCMW voor mensen die moeilijk werk vinden op de arbeidsmarkt, nvdr), voedsel op bij veilingen en supermarkten. Na een controle wordt het voedsel verdeeld onder verschillende partnerorganisaties. De partnerorganisaties bieden op hun beurt dan pakketten en zelfbereide maaltijden aan mensen in armoede aan.

Het project is nog jong, maar het heeft veel groeipotentieel. In de helft van 2017 had het initiatief al 6 ton voedseloverschotten verzameld. FoodSavers Gent is niet alleen goed voor het welzijn van kansarmen, het is ook een sociaal tewerkstellingsproject waar werklozen een opleiding logistiek of magazijnier kunnen volgen en geholpen worden bij het behalen van een rijbewijs.

ROOF FOOD

Grote Prijs voor Toekomstige Generaties

Canopy Greenroofs

Ook ROOF FOOD is een Gents duurzaam project. Sinds 2016 vind je op het dak van bedrijvencentrum De Punt een grote moestuin. Oprichtster Sabien Windels is al sinds 2014 bezig met de eerste voorbereidingen voor een grootschalige daktuin. Een jaar later sloeg ze de handen in elkaar met Nina Van Belle, waardoor het cateringverhaal van de zaak vorm kreeg.

ROOF FOOD is niet enkel een moestuin, na het oogsten wordt de volledige opbrengst ook verwerkt in hun keukens.Ze bereiden gezonde vegetarische dakschotels die met de fiets worden geleverd aan bedrijven. Sinds dit jaar worden er tijdens warme zomeravonden ook dakdiners georganiseerd.

Alle gerechten bestaan voor 90% uit biologische ingrediënten. Het bedrijf organiseert ook regelmatige leuke workshops en teambuildingsactiviteiten. En als kers op de taart blijken niet enkel de maaltijden ecologisch verantwoord, ook de verpakkingen zijn herbruikbaar, kwestie van zo min mogelijk afval te produceren.

Op 16 november wordt de Grote Prijs voor Toekomstige Generaties uitgereikt aan een van de twaalf kandidaten. Je kan je inschrijven om het evenement bij te wonen of stemmen op je favoriet via de www.grandprix.foundationfuturegenerations.org.

Emma Verbeke De artikels van >

West-Vlaamse die haar hart verloor aan Gent. Leeft zich graag uit met make-up of in de kickboksles. Houdt van goede boeken, bingewatchen en dansen tot in de vroege uurtjes.

Tags: Duurzaamheid, Foodsavers gent, Grote Prijs voor Toekomstige generaties, Roof Food.