Groene girlboss van de maand: Zeinab en haar Poetsfiets
© Pers

Groene girlboss van de maand: Zeinab en haar Poetsfiets

Door Manon Acke
Leestijd: 1 min

Het verhaal achter De Poetsfiets leest op zijn minst inspirerend. De Poetsfiets is het baanbrekende, duurzame schoonmaakbedrijf van de in Somalië geboren onderneemster Zeinab.

De Somalische Zeinab vluchtte eind jaren negentig met haar familie weg uit haar geboorteland omwille van de oorlog. Via Nederland kwam ze in België terecht. In december 2015 richtte ze na lang wikken, werken en wegen De Poetsfiets op, het allereerste, duurzame schoonmaakbedrijf in België.

Geen schoonmaakbedrijf uit de duizend

Zeinab werkte jarenlang in de zorgsector en als uitzendkracht bij interimkantoren. Het is zo dat ze uiteindelijk als kuisvrouw aan de slag ging bij bedrijven. Dat ze ooit zelf iets zou ondernemen, stond buiten kijf.  “Ik wou altijd al zelf een bedrijf uit de grond stampen en was al een tijd aan het broeden op hét perfecte idee om de schoonmaaksector te innoveren”, vertrouwt Zeinab ons toe.

“Ik woon in Gent, de bakfietsstad van België. Dus dacht ik bij mezelf: wat als ik in plaats van kinderen, mijn kuisgerief in de fietsbak zou zetten en al fietsend mijn klanten zou bezoeken? Daarnaast wou ik ook enkel met biologisch afbreekbare producten werken. Beter voor mijn eigen gezondheid én voor het milieu. De puzzelstukjes begonnen langzaam in elkaar te vallen en zo is De Poetsfiets geboren.”

Duurzaamheid troef

Wat maakt De Poetsfiets nu precies duurzaam? Ten eerste het feit dat alle transport van en naar klanten met een elektronische fiets gebeurt. Voor lange afstanden wordt er soms geopteerd voor de wagen, maar ook die is elektrisch en dus goed voor moeder natuur. Daarenboven maakt de Poetsfiets ook alleen maar gebruik van biologisch afbreekbare schoonmaakproducten.

Ecologische projecten in Oost-Afrika

De ambitie van Zeinab is groot. Met De Poetsfiets kuisen Zeinab en haar vijfkoppige team nu al bij een honderdtal klanten, maar Zeinab wil meer. Ze wil ook iets terugdoen. Zo wil ze binnenkort met De Poetsfiets een vzw oprichten om waterzuiveringsprojecten en andere ecologische initiatieven in Oost-Afrika op poten te zetten.

“Als Somalische weet ik dat toegang tot drinkbaar water in Oost-Afrika geen evidentie is. Met De Poetsfiets wil ik ecologische projecten steunen en zo is voor de cirkel ook meteen rond.” Een mooi en nobel plan, als je het ons vraagt.

Meer info over De Poetsfiets vind je op www.depoetsfiets.be. Voorlopig is De Poetsfiets voornamelijk actief in het Gentse, maar Zeinab zou graag haar fietsroutes in de toekomst uitbreiden naar andere Vlaamse steden. 

Laurence Van Liedekerke De artikels van >

Dromer, denker. Wild van food en deco, maar woont zelf in een bouwwerf (ooit gaan we verven, echt waar). Heeft twee katten, twee kindjes, vingers die altijd willen schrijven en dagen die altijd te kort zijn.

Tags: Duurzaam, Gent, Poetsfiets.