Schotland maakt menstruatieproducten gratis
© Getty Images

Schotland maakt menstruatieproducten gratis

Leestijd: 1 min

Menstruatieproducten, waaronder tampons en maandverband, zijn vanaf maandag gratis verkrijgbaar in openbare voorzieningen in Schotland. Daar ging op maandag de eerste wet in haar soort ter wereld van kracht. 

De wet op de menstruatieproducten werd in november 2020 unaniem goedgekeurd door de Schotse wetgevers en dat betekent meteen ook een mijlpaal voor de wereldwijde beweging tegen armoede op het gebied van menstruatie.

De nieuwe wet houdt in dat menstruatieproducten in openbare gebouwen, waaronder scholen en universiteiten, overal in Schotland beschikbaar zullen zijn. Het is de verantwoordelijkheid van de lokale autoriteiten en onderwijsaanbieders om ervoor te zorgen dat de producten gratis verkrijgbaar zijn. De wet is het geesteskind van de Schotse Labourwethoudster Monica Lennon, die het wetsvoorstel in april 2019 indiende.

Lees ook: Nationale Relaxdag: zo leer je mediteren

In een document ter ondersteuning van de wetgeving zei Lennon dat ze verwachtte dat 20% van de menstruerende bevolking gebruik zou maken van het programma, gezien het feit dat uit officiële ongelijkheidsstatistieken blijkt dat bijna 20% van de vrouwen in Schotland in relatieve armoede leeft. De wet is een van een reeks programma’s om menstruatiearmoede aan te pakken in Schotland.

/

Menstruatiearmoede in België

Ook in eigen land is menstruatiearmoede een vaak voorkomend probleem, zo bleek vorig jaar nog uit onderzoek van hygiënemerk Always. “Uit onze enquête blijkt dat menstruatiearmoede nog steeds 1 op 15 mensen in ons land treft, een veel te hoog cijfer”, zegt Chloë Raemaekers, directeur Marketing & Sales bij Always België. “De studie legt ook de verschillen bloot tussen het noorden en het zuiden van ons land: 2% van de Nederlandstalige ondervraagden zegt met dit probleem te kampen, tegenover 12% aan Franstalige zijde.”

En de cijfers blijven toenemen. Dat wordt ook bevestigd door het stijgende aantal gratis verdelingen van menstruatieproducten. Zo deelde BruZelle, een vereniging die actief is op het terrein, in 2020 340.000 stuks maandverband uit. In 2021 steeg dat aantal naar 644.390. Uit de enquête van Always bleek ook dat 1 op de 10 Belgische jongeren tussen 12 en 25 jaar, ofwel meer dan 25.000 mensen, door menstruatiearmoede al lessen hebben gemist.

Lees ook: Van temperatuurregeling tot huidbescherming: waarom zweten goed voor je is

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.

Tags: Armoede, Menstruatie, Schotland.