Graffiti spuiten op een Hermès? Maak kennis met Pache!
©

Graffiti spuiten op een Hermès? Maak kennis met Pache!

Leestijd: 2 min

De Brusselaar van Portugees-Franse afkomst Yann Laissy, beter bekend onder zijn artiestennaam Pache, begon zijn carrière ooit als rebelse straatkunstenaar en vandaag leeft hij zich, niet veel minder rebels, uit op designertassen en andere dure dingen. Wij hadden een toffe babbel met hem.

Pache kwam een 10-tal jaren geleden bijna bij toeval in het street art wereldje terecht. Zijn oudere zus en haar vrienden waren toen namelijk heel erg into de hiphopcultuur. Ze kwamen vaak samen om wat te rappen of te dansen en Pache deed maar wat mee. “Ik heb een tijdje proberen breakdancen” vertelt Pache, “maar al snel bleek dat niet helemaal mijn ding te zijn.” Hij tekende wel al heel graag op dat moment en is toen ook beginnen experimenteren met graffiti. De smaak had hij meteen te pakken en de rest is geschiedenis.

Het was echt magisch om op die plek, met die mensen mijn eigen ding te kunnen doen.

Wanneer we vragen naar zijn meest memorabele ervaring als The Wave Breakergraffitikunstenaar, vertelt Pache met veel enthousiasme over de periode waarin hij in Barcelona woonde en studeerde. Op een keer werd hij samen met een 6-tal andere graffitikunstenaars uitgenodigd door graffitilegende Smash 137 om op diens spot The Wave Breaker te komen spuiten. “The Wave Breaker is een lange muur naast een bekend hotel met zicht op zee. Het was echt magisch om op die plek, met die mensen mijn eigen ding te kunnen doen” klinkt het nog nagenietend.

Natuurlijk kent het leven van een straatartiest ook minder glamoureuze momenten, want graffitispuiten is op de meeste plaatsen nog steeds verboden. Zo vertelt Pache dat hij verschillende keren betrapt is geweest door de politie, voor de rechtbank moest verschijnen en er uiteindelijk vanaf kwam met een paar fikse boetes. “Soms liep het ook beter af” stelt Pache ons echter gerust. “Ik werd eens betrapt toen ik aan het spuiten was op een wagen. Ik ben me toen zelf gaan verontschuldigen bij de eigenaars en heb hen gevraagd of ik iets kon doen om het goed te maken. Ze vertelden me dat ze m’n werk knap vonden, nodigden me uit bij hen thuis en vandaag zijn we nog steeds vrienden.”

De lifestyle video van vandaag :
De negen mooiste treinreizen door Europa

Ik was niet echt zenuwachtig toen ik die eerste tas met graffiti bewerkte, maar ik wist ook nog niet hoeveel zo’n Hermès Kelly kost. Toen iemand me het achteraf vertelde, moest ik wel even slikken.

Hermès KellyWij waren uiteraard ook nieuwsgierig naar hoe Pache op het idee kwam om op handtassen te beginnen spuiten. Hij vertelt ons dat hij het als kind al leuk vond om kledingstukken te customizen. Zo maakte hij vaak stencils van logo’s van skatemerken en drukte die vervolgens op T-shirts. Zijn eerste handtas, een Hermès Kelly overigens, was in opdracht van een vriendin van zijn ouders zo’n twee jaar geleden. Die vrouw was heel gelukkig met het resultaat, postte een foto van de tas op haar sociale media, een blogger pikte het op en zo is de bal aan het rollen gegaan. “Ik was niet echt zenuwachtig toen ik die eerste tas met graffiti bewerkte, maar ik wist ook nog niet hoeveel zo’n Hermès Kelly kost. Toen iemand me het achteraf vertelde, moest ik wel even slikken” lacht Pache.

Tot slot laat Pache ons ook nog weten dat hij tegenwoordig voornamelijk studiowerk doet. Hij voelt niet meer de behoefte om op straat te gaan en een boete te riskeren. “Daarin ben ik dan toch al volwassen geworden” grapt de 27-jarige kunstenaar.

Meer info en contact via www.yannlaissy.com.

Beelden via instagram: @pacheartist 

Tine Stoop De artikels van >

Houdt van dansen, verliest zich graag in een goed boek en zegt geen nee tegen avontuur. Is sinds kort de trotse eigenaar van een vintage Chanel.