10 goede beautyvoornemens om het nieuwe jaar gezond te starten
© shutterstock

10 goede beautyvoornemens om het nieuwe jaar gezond te starten

Leestijd: 6 min

Nieuw jaar, nieuwe voornemens! Met deze 10 beautyvoornemens start je het jaar alvast goed. Want enkele kleine veranderingen in je gewoonten maken aan het eind van de rit een enorm verschil. Op naar een fit en gezond jaar dat begint in schoonheid!

1. Ik zal elke avond mijn gezicht reinigen

Je huid goed reinigen is key om ze mooi te houden, zelfs wanneer je geen make-up draagt. Toegegeven, soms is het best verleidelijk om met je make-up aan onder de wol te kruipen. Maar het feit dat je huid er echt wel langer fris en jong zal uitzien, kan je misschien wel motiveren om toch nog even je gezicht onder de kraan te houden. Met de nodige reinigingsgel, -olie of -melk uiteraard. Vetdeeltjes en vervuiling in je poriën veroorzaken oxydatie en verstopte poriën. Zo ontstaan kleine ontstekingen waardoor je huid gevoelig en kwetsbaar wordt en overbelast geraakt. Ze krijgt te weinig circulatie, waardoor ze er dof gaat uitzien.

Door haar goed te reinigen, voorkom je dus een hoop ongemakken. Je huid krijgt meer zuurstof en je stimuleert de celwisseling. Resultaat: minder snel rimpels en dus ook die frissere, jongere huid. Ook ’s ochtends ga je best nog even met een milde tonic over je gezicht. Zo verwijder je de dode cellen die gedurende de nacht vrijkwamen tijdens het herstellingsproces van je huid.

 • Olie trekt al het vuil uit je huid aan en doet dat ook in alle zachtheid: ‘High Performance Balancing Oil’ van Shu Uemura (tel: 03 226 53 73), € 64
 • Een transparante gel die wanneer hij in contact komt met water verandert in een luchtig schuim zonder een trekkend gevoel achter te laten. Zelfs voor de meest reactieve huid, zonder parfum, zeep, parabenen, kleurstoffen of sulfieten, en met een neutrale pH waarde: Sensibio Gel Moussant van Bioderma, € 15,30

2. Ik zal mij beperken tot 3 kopjes koffie per dag en de andere vervangen door groene thee

Meer dan 4 kopjes koffie per dag zou niet goed zijn voor je gezondheid. Dagelijks 2 tot 3 kopjes koffie nuttigen, kan zonder problemen (volgens sommigen zou dit zelfs goed zijn voor je). Tijd om wat af te kicken van dat zwarte goud en je tot die drie tassen te beperken. Groene thee is de ideale vervanger voor koffie. Het houdt je ook wakker en alert en is bovendien heel gezond. De thee zit boordevol antioxidanten die korte metten maken met de vrije radicalen in je lichaam. Wie niet houdt van de bittere smaak kan er een schepje honing aan toevoegen om het bittere te neutraliseren.

3. Ik zal mijn huid goed beschermen

Dat we in ons verlof tijdens de zomermaanden een zonnemelk moeten gebruiken, zit er al goed ingebakken. Toch is het van erg groot belang je het hele jaar door niet te laten verbranden. Want vooral tijdens die gewone zonnige momenten lopen we nog te veel huidbeschadiging op. Best smeer je van mei tot september dagelijks een dagcrème met zonnefactor en bij je goede voornemens hoort zeker ook een kleine tube zonnecrème voor in je tas. Zo heb je het hele jaar door je bescherming op zak. In de winter volstaat een gewone dagcrème maar ook op een stralende winterdag komt die zonnebescherming van pas. En vergeet je handen en je hals niet! Hier zie je het snelst de tekenen van veroudering omdat we ze vaak vergeten in te smeren.

 • Met een zonnecrème voor kinderen op zak, bescherm je meteen het hele gezin: ‘Pocket Size Kids SPF 50  van Nivea € 5,49.

4. Ik zal mijn stappen tellen

Bewegen is het nieuwe diëten. Je blijft langer jong, fitter en het is goed voor je hart en conditie. Het lukt niet iedereen om intensief te gaan sporten maar dat hoeft ook niet altijd. Met kleine beetjes en goede voornemens kunnen we die extra beweging wel in onze gewoonten inlassen en zo toch aan die extra stappen per dag komen. Maak er een gewoonte van om de trap te nemen in plaats van de lift of neem wat vaker de fiets in plaats van de auto (fietsen is best leuk eens je het warm hebt, en het geeft je extra zuurstof). Een stappenteller kan je helpen en motiveren om je aantal stappen per dag op te drijven. Die schakel je in via een app op je smart phone of een Fit bit Ionic Horloge.

5. Ik zal mijn wenkbrauwen niet vergeten

Volle wenkbrauwen zijn in de mode maar geen reden om ze alle kanten op te laten groeien. Mooie, in vorm gebrachte wenkbrauwen kunnen je jaren jonger maken en je een open blik geven. Doen je wenkbrauwen niet wat jij wil, gebruik dan wat haar- of wenkbrauwgel om ze in model te houden. Ook permanentere technieken zoals microblading zijn een oplossing.

 • pincet van Tweezerman, de rolls Royce onder de pincetten (Ici Paris Xl, € 21,-,)

6. Ik zal minder snoepen

Minder suiker eten zorgt er ook voor dat je minder behoefte hebt aan de zoete smaak van suiker. Het heeft allemaal met gewoonten te maken. Stop niet van de ene op de andere dag met snoepen maar bouw langzaamaan af om hoofdpijn en een slecht humeur te voorkomen. Met kleine ingrepen maak je een groot verschil in je suiker inname; vervang bijvoorbeeld je dagelijkse kom ontbijtgranen door havermout, suikervrije muesli of granen. Kies voor agavestroop of honing in je thee in de plaats van witte suiker. Vervang je vieruurtje door pure chocolade (van meer dan 70 %) met een handvol noten, of een suikervrije fruitreep. En als je dan toch snoept, doe dat dan bewust en met veel smaak!

7. Ik zal mijn beste beentje voorzetten

Probeer ’s ochtends in de badkamer 5 tot 10 minuten meer tijd vrij te maken om even je haar in vorm te leggen, een CC-crème aan te brengen en wat mascara. Het is een kleintje maar je voelt je er de hele dag dat tikkeltje zelfzekerder door. En dat straal je ook uit. Probeer eens rollers in je haar: breng ze in in net gedroogd haar, na je ontbijt heb je weelderige, volumineuze lokken zonder er al te veel tijd in te steken.

 • CC crème van Nivea (supermarkt en drogist, €11,49)
 • Mascara die je met warm water wegwast en nooit uitloopt omdat ze lost in vliesjes ‘High Impact Curling Mascara'” van Clinique (Parfumerie, €22,50)

8. Ik zal op tijd gaan slapen

Slaap is veel belangrijker dan we denken. We zien het als tijdverlies en proberen al snel enkele uurtjes af te pitsen om langer te werken of bezig te blijven. We zijn haast trots op onze korte nachten. Toch hebben we genoeg slaap nodig om ons lichaam en onze geest tijdens de nacht te herstellen. De belangrijkste uren zijn die tussen 23 en 2 uur ’s nachts en 7 à 8 uur slaap is het minimum. Niet alleen onze huid wordt er mooier van maar je hele lichaam krijgt een onderhoud: je stress niveau daalt waardoor je minder cortisol aanmaakt en je je gedurende de dag ook minder gestrest voelt. En hoe minder stress, hoe mooier je huid (en hoe minder puisten!). Uit een studie van L’Oréal blijkt dat een vrouw die een slechte, onderbroken nacht had er 5 tot 7 jaar ouder uitziet de dag nadien! Een goed voornemen dus om je lichaam iets meer slaap te gunnen…

 • Nachtcrème die tekenen van vermoeidheid aanpakt: ‘Miracle Sleeping Cream’ van L’Oréal Paris (supermarkt en drogist, €12,49)

9. Ik zal elke week scrubben of peelen

Scrubben of peelen houdt je huid langer jong en mooi. Waneer je aan de hand van fijne korrels of zuren, de bovenste huidlaag met de dode huidcellen weghaalt, ziet en voelt je huid nadien gladder. Er komt meer bloed en zuurstof vrij in je huid waardoor ze een gezonde glow krijgt. Je cellen vernieuwen zich sneller: ze maken nieuwe, jonge cellen aan waardoor je huid er frisser uitziet en minder snel veroudert en rimpels krijgt. De nieuwste reinigingsborstels zorgen ook voor een diep reinigend effect en een lichte exfoliatie met mooie resultaten.

 • ‘Sublime skin peel pad’ van Comfort Zone: van product doordrongen wattenschijfjes die het huidoppervlak peelen, glad maken en doen stralen (zonder parabenen, en minerale oliën) (Ici Paris XL, 47,50 €/14pads).
 • Electronische reinigingsborstel ‘Clarisonics’ bij Ici Paris Xl, €149,-,)
 • Een exfoliërend masker ‘Scrub & Mask’ van Filorga (Ici Paris XL, 39,90 €/55 ml).

10. Ik zal meer aandacht schenken aan mijn handen en nagels

Mooie verzorgde handen zijn een plezier en geven een erg verzorgde indruk. Probeer je nagels een keer per week bij te knippen, vijlen en je nagelriemen naar achteren te duwen (in bad gaat dit makkelijk). Een verzorgende laag nagellak of een kleurtje fleurt je handen meteen op en daar beleef je een paar dagen plezier aan. Bescherm en verzorg je handen regelmatig met een handcrème, zodat ze mooi en soepel blijven. Zorg voor een gebruiksvriendelijke nagellakremover want afbladerende nagels tonen snel onverzorgd.

 • Verzorgende nagellak die het geel uit je nagels filtert: ‘Calcium Nail Whitener’ van Koh (Ici Paris Xl, € 21,85)
 • Essie heeft een heel verzorgingsgamma voor de nagels. Handig ook is deze top coat die een gel laagje over de nagel legt, zodat je nagellak langer houdt
 • ‘Gel Setter’ van Essie (Ici Paris Xl, € 12,99) + een hele reeks leuke kleuren
 • ‘Dissolvant Mains & Pieds Miraculeux’ van Bourjous (drogist, €7,99)

Laura de Coninck De artikels van >

Laura is meester in de kunsten en sinds elf jaar ook journaliste, ze schrijft over beauty - Make-up is immers ook een soort verf voor het gezicht- en gezondheid. Ze koestert een grote passie voor schoonheid en parfums. Daarnaast maakt ze nog regelmatig illustraties en vrij werk voor tentoonstellingen.

Tags: Beauty, Gezondheid, Goede voornemens, Reinigen, Wenkbrauwen.