Wereld Glaucoom Week: Laat je ogen (gratis) nakijken
© Shutterstock

Wereld Glaucoom Week: Laat je ogen (gratis) nakijken

Leestijd: 1 min

Je wist het waarschijnlijk nog niet, maar deze week is Wereld Glaucoom Week. Glaucoom is wereldwijd nog steeds de 2de belangrijkst oorzaak van blindheid. Snel opsporen, is dus de boodschap en daarom kan je deze week in het UMC Sint-Pieter in Brussel of het UZ Leuven terecht voor een gratis opsporingstest.

Van 11 tot 17 maart 2018 is het Wereld Glaucoom Week. Glaucoom is een oogziekte die de oogzenuw geleidelijk, maar ook onherstelbaar beschadigt. Uiteindelijk kan de ziekte zelfs tot blindheid leiden. Naar schatting 4,5 miljoen mensen wereldwijd zijn blind geworden door de gevolgen van glaucoom, een aantal dat tegen 2020 zal oplopen tot 11,2 miljoen.

Het grootste gevaar van deze oogziekte is dat je hem spontaan lang niet opmerkt. Beetje bij beetje verdwijnen er kleine stukjes uit je gezichtsveld, maar je hersenen corrigeren hier lang voor, waardoor glaucoom vaak pas laat (eigenlijk te laat dus) wordt opgemerkt. En dat is jammer, want hoewel de ziekte ongeneesbaar is, kan de vooruitgang ervan wel met behandelingen en medicatie afgeremd worden.

In het teken van Wereld Glaucoom Week organiseren oogartsen daarom in Brussel en Leuven een dag waarop je je gratis kan laten testen. Op donderdag 15 maart kan je van 10 tot 16 uur in het UZ Leuven terecht voor een gratis onderzoek. De opsporingsdag in Brussel vindt plaats op vrijdag 16 maart in de campus Hallepoort van het UMC Sint-Pieter van 8.30 tot 16.30 uur.

Meer informatie vind je op de websites van het UMC Sint-Pieter en UZ Leuven.

Emma Verbeke De artikels van >

West-Vlaamse die haar hart verloor aan Gent. Leeft zich graag uit met make-up of in de kickboksles. Houdt van goede boeken, bingewatchen en dansen tot in de vroege uurtjes.

Tags: Glaucoom, Gratis oogtest, Oogtesten.