Gigantische clitoris tegen vrouwenbesnijdenis rijst op in Brussel
© Philippe Close (Instagram: philippe_close)

Gigantische clitoris tegen vrouwenbesnijdenis rijst op in Brussel

Leestijd: 1 min

Afgelopen zondag, 6 februari, rees er in hartje Brussel een gigantische clitoris op. Dat gebeurde naar aanleiding van de internationale dag van nultolerantie tegen vrouwelijke genitale verminking. Het 5 meter hoge orgaan maakt deel uit van de jaarlijkse campagne 2022 van GAMS België die volledig in het teken staat van de clitoris.

GAMS België (Group for the Abolition of Female Genital Mutilation) strijdt voor een wereld zonder vrouwelijke genitale verminking, waar de lichamelijke en seksuele integriteit van iedereen wordt gerespecteerd.

Wereldwijd hebben meer dan 200 miljoen meisjes en vrouwen te maken met vrouwelijke genitale verminking en ook in eigen land doet het zich nog voor. In België gaat het om meer dan 25.000 meisjes en vrouwen, waarvan het overgrote deel in Vlaanderen woont.

Daarom zetten ze dit jaar de strijd tegen vrouwenbesnijdenis een gigantische clitoris neer op het Muntplein in Brussel. Want de vagina is nog te vaak een onbelicht orgaan, vindt GAMS, en zo willen ze het belang ervan benadrukken.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by GAMS Belgique (@gamsbe)

/

Ontmoet de clitoris

Vaak wordt gedacht dat de clitoris een klein uitwendig orgaan is. Het zichtbare deel heeft ongeveer de grootte van een erwt. Maar eigenlijk is het veel groter. Want het grootste deel bevindt zich inwendig. Het heeft twee lange ‘benen’ (hard zwellichaam) waartussen zich ‘kussens’ bevinden (zacht zwellichaam). Gemiddeld is de clitoris tussen de 8 en 12 centimeter lang.

De clitoris is een omgeven door mythen en vooroordelen. Het blijft vaak ook onbekend bij het grote publiek, ook bij zij die een clitoris hebben. GAMS België wil daar  nu dus verandering in brengen via #MeetYourClit en de gigantische clitoris in Brussel.

Lees ook: Somaliland zet eerste stap om einde te maken aan vrouwelijke genitale verminking

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Brussel, Clitoris, GAMS, Vrouwenbesnijdenis.