Haast je want het zijn fijnproeversdagen bij ROB
© Facebok @Rob.The.Gourmets.Market

Haast je want het zijn fijnproeversdagen bij ROB

Leestijd: 2 min

Wil je graag ontdekken hoe Belgische saffraan precies smaakt? Of dubbelgerookte, verse Schotse zalm? Of versgemaakte kerstmosterd met champagne? Of 24 maanden gedroogde Prosciutto Patadok Bellota? Haast je dan vandaag als de bliksem naar ROB vooor de fijnproeversdagen.

Geen winkel waar je zoveel honger van krijgt als ROB. Alleen het beste van het beste ligt er in de rekken, gepresenteerd op een manier waar je ronduit hebberig van wordt. Thee in prachtige dozen, groenten en fruit in alle kleuren van de regenboog, vis die naar je ligt te lonken op een bedje van ijs, olijfolie in prachtige flessen (inclusief zeer zeldzame olijfolie gemaakt van zwarte olijven); je raadt het al, wie hier binnenstapt, heeft moeite om niet met de inhoud van de hele winkel terug naar huis te vertrekken.

Dus wanneer wij je vertellen dat het fijnproeversdagen zijn bij ROB, weet je wat je vandaag te doen staat: in je auto stappen en zo snel mogelijk naar Brussel rijden. Je smaakpapillen gaan er bij aankomst al direct in overdrive, want een team van cortadores staat er klaar om je te laten zien hoe traditionele Spaanse en Italiaanse hammen door de ware professionals gesneden worden.

Elk van de gepresenteerde gerookte hammen is overheerlijk, maar als we je één tip mogen geven: proef zeker van de Prosciutto Patadok Bellota. Deze (minstens) 24 maanden gedroogde ham uit Noord-Italië is een ware lekkernij. Er wordt ons nog op het hart gedrukt dat je voor een perfecte presentatie je pak ham best eerst een paar seconden in warm water dompelt en het vervolgens 5 minuten laat rusten alvorens de ham te serveren. Een gewaarschuwd vrouw is er twee waard en zet vanaf nu dus alleen nog maar perfect rode, versgesneden, gerookte ham op tafel.

De fijnproeverswandeling gaat verder langs twee soorten overheerlijke clementines van de Spaanse familie Perdine, een tasting van foie gras, versgesneden, dubbelgerookte Schotse zalm, heerlijke Reblochon van de uit Savoie afkomstige Fromagerie Paccard, de confituren en sauzen van Belgische saffraan producent Safran de Cotchia (check hier zeker de kiwiconfituur met saffraan!), de heerlijk zoete gedroogde fruitsnoepjes met specerijen van Senot, de koffie van Belgian Blenders, de warme chocolademelk van het legendarische Parijse theesalon Angelina, de zoete en hartige mueslicrackers van Granomy en de huisgemaakte, zoete, zoute en vegetarische rillettes van La Ferme des Sources.

En dan hebben we de absolute toppers nog niet eens vermeld. Verplichte tussenstop één: de olijfolie tasting van Danna Gallez. Hier proef je niet alleen Arbequino-olie geparfumeerd met organisch eikenhout van Castillo de Canena, maar ook advocado-olie van Perseus, een nieuwkomeling in onze keuken en wat ons betreft een blijver.

Verplichte tussenstop twee: de producttasting van Artisan de la Truffe. Dit prestigieuze huis uit Parijs verwerkt truffel op een alternatieve, pure manier in chips, oliën, zoutkorrels, tapenades en crèmes die allen overheerlijk zijn. De parmezaancrème met truffel is… wel… proef hem zelf maar. Woorden schieten tekort.

Verplichte tussenstop drie: de tasting van versgemaakte mosterds van Maille, voor de gelegenheid vers van de pomp getapt in prachtige, herbruikbare mosterdvaatjes. Hier proef je niet alleen van een speciaal voor de feestdagen gecreëerde mosterd met champagne, maar ook van een overheerlijke mosterd met truffel. Neem je ze mee naar huis, dan komt de eerste in een bruin potje, de tweede in een bijpassend zwart potje. Prachtig voor in je keuken, maar ook om cadeau te geven met eindejaar.

Wie niet met de auto naar huis moet (of toch in ieder geval niet achter het stuur) kan in de wijnkelder van ROB gaan proeven van Benriach whiskies, biologische champagnes van François Bedel, Madeires wijnen van Barbeito, Rivesaltes wijnen van Casez, Spaanse wijnen van “vliegende Schot” Norrel Roberston, Bordeaux wijn van het kasteel Turcaud en Languedoc wijnen van het Domaine Turner-Pageaot. Schol!

Fijnproeversdagen ROB, vrijdag 24 en zaterdag 25 november 2017, ROB, Boulevard de la Woluwe 28, 1150 Woluwe-Saint-Pierre, www.rob-brussels.be.

Laurence Van Liedekerke De artikels van >

Dromer, denker. Wild van food en deco, maar woont zelf in een bouwwerf (ooit gaan we verven, echt waar). Heeft twee katten, twee kindjes, vingers die altijd willen schrijven en dagen die altijd te kort zijn.

Tags: Champagne, Delicatessen, Fijnproeversdagen, ROB, Truffel.