Een nieuw jaar, een nieuwe rubriek: Emma Gelaude zet 2020 in met Game Changers
©

Een nieuw jaar, een nieuwe rubriek: Emma Gelaude zet 2020 in met Game Changers

Door Emma Gelaude
Leestijd: 2 min

Modeondernemer Emma Gelaude list voor jullie elke maand de Greta’s van deze wereld die het heft in eigen handen nemen. Wie zijn die helden, groot en klein, die werken aan een betere wereld en hoe maken ze een verschil?

/

Hakuna Mipaka – Dean Schneider

‘Swiss boy living in Africa’, aldus zijn IG bio.

De 26-jarige Dean Schneider ruilde enkele jaren geleden zijn rustige leven in de Zwitsere bergen in voor een bestaan tussen de leeuwen in Afrika. Hij richtte er ook Hakuna Mipaka op, een natuurpark van 300 hectare (ruim 3 miljoen vierkante meter!) dat een thuishaven biedt aan tal van wilde beesten die bevrijd zijn uit gevangenschap.

Op Dean’s social kan je dagelijks de werking achter de schermen volgen en zijn ongelooflijke band met de dieren en in het bijzonder met Dexter, the Lion.

“My mission is to reach as many people as possible and educate them about the wildlife and the beauty of the animal kingdom. I believe in the power of knowledge, passion and visual stories in order to change people’s perceptions and save the wildlife.”

Projects

/

Punt Vzw – Ayke Gubbels

Punt. zet zich in voor een betere ondersteuning van slachtoffers die getroffen worden door seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Oprichtster van de Antwerpse VZW is psychologisch consulent Ayke Gubbels die zelf in het verleden slachtoffer is geweest en hoopt op een mentaliteitswijziging. Maandelijkse gratis lezingen, sensibiliserende workshops, een netwerk van zowel geschikte hulpverleners als praatgroepen met lotgenoten, het zijn maar enkele van de ondersteunde initiatieven in het leven geroepen door Punt.

/

EIGHT – Steven Janssens & Maarten Goethals

#onvoorwaardelijke #cashtransfers (www.eight.world) from Steven Janssens on Vimeo.

Een kleine maar overtuigde groep ondernemers met een radicaal idee. Laat ons de inwoners van een Afrikaans dorp een basisinkomen geven en kijken wat er gebeurt. Hulp zonder voorwaarden quoi.

In een pilootproject dat liep van 2017 tot 2019 toonde EIGHT dat het perfect mogelijk is om geld rechtstreeks aan mensen in armoede te geven zonder beroep te doen op grote instellingen of grote budgetten. De resultaten op vlak van onderwijs, gezondheid, ondernemen zijn ook indrukwekkend. Het aantal schoolgaande kinderen steeg van 50% naar 92,7%. Er ontstonden 10x meer (kleine) ondernemingen en door een diverser en rijker dieet daalde het aantal doktersbezoeken drastisch.

Lees ook: Reisverslag: Zuid-Afrika voor beginners. 

Steven Janssens & Maarten Goethals zijn klaar om op grotere schaal te werken en zo een golf van betekenisvolle verandering in gang te zetten. Een tweede project in samenwerking met 10 dorpen is momenteel bezig.

https://www.eight.world

/

#TeamTrees – MrBeast & Mark Rober

20 miljoen dollar ophalen om 20 miljoen bomen te planten tegen 2020. Dat was het plan van Youtubers MrBeast & Mark Rober ergens eind Oktober 2019. Een idee gelanceerd door een fan toen Mr.Beast 20miljoen volgers bereikte en sindsdien een heuse meme was geworden. Het duurde zelfs niet tot het nieuwe jaar om de kaap te bereiken. Onder meer Elon Musk en collega Youtubers zoals PewDiePie en Jeffree Start zetten hun schouders onder deze crowfunding, met een overdonderend succes als gevolg.

https://teamtrees.org

Lees ook: Sylvotherapie: waarom niet eens een bosbad nemen? 

Elise Van de Meulebroucke De artikels van >

Rolt uit bed voor runner’s high en soja lattes, herleeft in de zomer, houdt niet van hangovers maar wel van The Cure. Dol op alles wat snel gaat, behalve fastfood. In drie woorden: modegek, marathonzot en newsaholic.

Tags: Emma Gelaude.