Dry brushing: wat is het en hoe doe je het?
© Shutterstock

Dry brushing: wat is het en hoe doe je het?

Leestijd: 2 min

Heeft je huid een dringende detox nodig? Dry brushing, niets meer of minder dan het droog borstelen van je huid, is een snelle, simpele maar efficiënte manier om je huid een verkwikkende boost te geven. 

Het concept is simpel: voor je douche of bad neem je de tijd om je huid zacht te exfoliëren met een borstel. Dry brushing belooft niet alleen je celvernieuwing maar ook je lymfedrainage en bloedcirculatie te stimuleren. Dat alles met een minimum aan investering en impact op de natuur.

Het zijn vooral aanhangers van een groene levensstijl die al overtuigd zijn van de voordelen van dry brushing, en toegegeven, de borstels zien er weinig glamoureus uit. De praktijk wordt in verschillende variaties echter al jaren uitgeoefend door mensen over de hele wereld. In Japan gebruikt men de loofah, Finse spa’s gebruiken ook vandaag nog berkentwijgjes, de oude Grieken hanteerden metalen vijlen (!) en in de oude Indische geneeswijze Ayurveda gaat men aan de slag met een zijden handschoen en een spons om zich te ontdoen van dode huidcellen.

De borstels met zachte, natuurlijke haren van vandaag zijn een stuk handzamer. Opteer voor een model met lange steel om ook je rug te kunnen bereiken, en voor een zacht exemplaar dat prettig in de hand ligt voor decolleté en gelaat.

Dry brushing: wat, hoe en waarom

Ronde borstel van The Body Shop, € 14
Badborstel van Iris Hantverk, € 21 bij Fin du Jour
Zachte gelaatsborstel van Aveda, € 39 bij de salons en spa’s

Dry brushing: stap voor stap

Door het stimulerend effect op de bloedcirculatie wordt aangeraden ’s ochtends aan de slag te gaan, voor je douche. Om stoffige situaties te vermijden, borstel je je huid in de douchecabine, zodat je de dode huidcellen achteraf meteen kan wegspoelen. Begin onderaan met je voeten en werk naar boven toe. Zo volg je de natuurlijke circulatie van het vocht in je lichaam en profiteer je optimaal van de invloed op je lymfeklieren. Borstel steeds in de richting van je hart en gebruik een zachte hand: door te gaan schrobben beschadig je je huid en werk je een droge, geïrriteerde en schilferende huid in de hand. Voor gevoeligere zones als je buik, borsten en hals gebruik je je zachtere borstel.

Met de zachte borstel maak je cirkelvormige en vegende bewegingen over je decolleté, naar je hals en gelaat tot je voorhoofd. Vervolgens herhaal je dit, zoals getoond wordt in bovenstaande video, in de andere richting.

Let erop dat je na je douche je huid droog dept in plaats van wrijft. Na het borstelen kan je huid namelijk extra gevoelig zijn. De roodheid die ze vertoont hoeft echter niet te betekenen dat je huid geïrriteerd is – dit is louter het gevolg van een gestimuleerde doorbloeding. Afronden doe je met een voedende crème of olie naar keuze: die wordt door een net geëxfolieerde huid overigens sneller geabsorbeerd.

Door dit ritueel twee keer per week te heralen, merk je dat je huid zachter, stralender en steviger aanvoelt. Zonder het gebruik van dure crèmes en zonder schadelijke microbeads en chemicaliën. Schrob ze!

Vicky Dorny De artikels van >

Praat in memes, houdt van katten en neemt weinig zo serieus als goeie make-up. Atypische Antwerpenaar die durft toe te geven dat de stad eigenlijk één grote parking is.

Tags: Dry brushing, Exfoliëren, Scrub.