DOCVILLE: film, food en alles daar tussenin
© One More Time With Feeling, UK, 2016

DOCVILLE: film, food en alles daar tussenin

Leestijd: 2 min

Wie documentaire zegt, zegt DOCVILLE. Na 12 edities is het Leuvense festival stilaan een referentie geworden voor al wie houdt van films met net dat kleine beetje meer. De 13de editie, die morgen van start gaat, heeft dan ook heel wat moois in petto!

‘DOCVILLE is een festival gewijd aan de documentaire film, met een sterke focus op nationale en internationale auteurscinema’, lezen we op de website. ‘Films die niet alleen het hoofd maar ook het hart aanspreken, gemaakt door cineasten met persoonlijkheid en visie’. Het moge duidelijk zijn, voor de nieuwste Transformers of Indiana Jones moet je hier niet zijn.

Docville motherland

Motherland, USA, 2017

Waarvoor dan wel? Voor films die je naar de keel grijpen. De films op DOCVILLE schuwen de controverse niet en durven thema’s aansnijden waar Hollywood doorgaans van wegblijft. Zo neemt Motherland je bijvoorbeeld mee naar de Filipijnen voor een bezoek aan de drukste kraamkliniek ter wereld. In Sacred Water gaat radiopresentatrice Vestine op zoek naar de geheimen van vrouwelijke seksualiteit. Tokyo Idols dompelt je dan weer onder in de wereld van de onschuldig ogende Japanse tienerpopsterren en hun vele (vele!) toegewijde fans.

Docville march penguins

March of the Penguins 2, France, 2017

Hou je meer van films met een hoog aaibaarheidsgehalte? Noteer dan zeker March of the Penguins 2 op je to-do lijst, net als The Happy Film en LoveTrue, twee prachtfilms die elk op hun manier op zoek gaan naar de betekenis van de woorden ‘liefde’ en ‘geluk’.

Docville Dries

Dries, Germany, 2017

Wat prijkt er verder nog op onze lijst? Dries (de langverwachte documentaire over Dries Van Noten), One More Time With Feeling (over Nick Cave en de eerste plaat die hij maakte na het plotse overlijden van zijn zoon), The Eagle Huntress (over een 13-jarig meisje dat vastberaden is om de eerste vrouwelijke adelaarsjager te worden), Harry Benson: Shoot First (over de inmiddels 86-jarige fotograaf die voor velen nog steeds geldt als lichtend voorbeeld) en Houston, We Have A Problem!, een film die een van de minder bekende mythes over de maanlanding onder de loep neemt.

Docville Eagle Huntress

Gloednieuw en zeker ook de moeite dit jaar is Food For Thought. In deze selectie vind je films die je doen nadenken over eetgewoontes die wij als alledaags bestempelen, maar die dat daarom niet per se zijn. Deze filmreeks wordt vergezeld van een paar zeer leuke randactiviteiten, zoals een fruit-, wijn- en barbecueproeverij, een 100 eetvragen in 100 minuten panelgesprek en een workshop Koken met de professor, waarin Prof. Christophe Matthys (UZ Leuven) zijn idee over ‘een Belgisch dieet’ uit de doeken doet.

Vergeet superfoods en de laatste trendy diëten, Prof Matthys geeft je een paar recepten mee die gezond, haalbaar (klaar in 15 minuten!), betaalbaar en wetenschappelijk onderbouwd zijn. Gedaan dus met gemor aan de eettafel ’s avonds; dankzij DOCVILLE tover je binnenkort academisch verantwoorde recepten uit je mouw die ook nog eens heerlijk smaken!

DOCVILLE 2017, van 22 tot 30 maart, ZED-Vesalius, ZED-STUK, Kinepolis Leuven, 30CC/Wagehuys en Het Depot. Meer info over de programmatie en de ticketverkoop, vind je op www.docville.be

Laurence Van Liedekerke De artikels van >

Dromer, denker. Wild van food en deco, maar woont zelf in een bouwwerf (ooit gaan we verven, echt waar). Heeft twee katten, twee kindjes, vingers die altijd willen schrijven en dagen die altijd te kort zijn.

Tags: Documentaire, Film, Filmfestival, Leuven.