Dit zijn de foodtrends van 2019 volgens Pinterest
© Ella Olsson - Unsplash

Dit zijn de foodtrends van 2019 volgens Pinterest

Door Eloïse Pirard  & Elise Van de Meulebroucke
Leestijd: 2 min

Zin om je dit jaar in de wereld der foodies te verdiepen? Wij ontluisterden alvast de geheime recepten, de ingrediënten en diëten die op de sociale netwerken zullen gonzen in 2019. Een voorproefje? 2019 staat geheel in het teken van gezonde voeding.

Groen wordt het sleutelwoord van dit jaar:

1. De chayote 

Pint Embed Link

Maak plaats, in 2019 verovert de chayote een felbegeerd plekje in het koninkrijk van de populaire groenten! Deze klimplant uit de komkommerfamilie is afkomstig uit Mexico en is uitstekend voor de gezondheid. Qua smaak en inhoud sterk vergelijkbaar met de courgette: 90% water, arm aan calorieën en rijk aan vitamine C. Hoe eten? Rauw in een slaatje, gekookt in water, gebakken in de pan, als gratin of als papje. Stuur ons gerust je recept op.

/

2. Havermelk

Pint Embed Link

Met de opmars van het veganisme en lactose-intolerantie, is het niet verwonderlijk dat we steeds meer onze rug toekeren naar zuivelproducten, zoals naar koemelk bijvoorbeeld. De afgelopen jaren bieden supermarkten steeds meer variaties van plantaardige melk aan, omdat de vraag sterk blijft groeien. In 2018 was het al soja wat de klok sloeg bij foodies, dit jaar stoot havermout deze peulvrucht van de troon.

Wedden dat havermelk dankzij zijn zoetere smaak – maar met minder calorieën dan broertje amandelmelk – een plekje in je koelkast zal veroveren in 2019? Maar wees voorzichtig, havermelk is niet geschikt voor glutenintoleranten.

/

3. Het Pegan-dieet

Pint Embed Link

Halverwege het paleo-dieet (eiwitten in overvloed) en het vegan dieet (zonder enige substantie van het dier), maar minder beperkend, is er het Pegan-dieet, een alternatieve voedingsmethode die voor 75% gebaseerd is op groenten en fruit en 25% op vlees. Dit laatste wordt echter nooit beschouwd als het belangrijkste element van een gerecht, maar eerder als extraatje. In het Pegan-dieet geven we de voorkeur aan kwaliteit boven kwantiteit door te kiezen voor mager vlees, biologisch en idealiter lokaal, van kleine boerderijen. De rest van het bord wordt gevuld met een dubbele portie broccoli, quinoa en appels. Opgelet, het doel van het pegan-dieet is niet gewichtsverlies. Deze voedingsleer richt zich in plaats daarvan op de eliminatie van enkele slechte gifstoffen en de vermindering van suiker en wil zijn aanhangers in evenwicht te brengen. Een kans waard?

/

4. Vlier

Pint Embed Link

Geloof ons, dit jaar zal je nog heel veel over deze plant zal horen, want de zoekfunctie naar vlierbessen op Pinterest is de afgelopen maanden (met meer dan +685%) geëxplodeerd! Niet zo verrassend, als je de talrijke eigenschappen van de bessen in kaart brengt: ze zuiveren het lichaam, elimineren gifstoffen, helpen tegen overgewicht, gewrichtspijn en reuma. Tip: voeg vlierbloesem toe aan je cocktailglas voor een extra touch.

/

5. Gemberinfusies

Pint Embed Link

Toen Hippocrates, een groot filosoof uit het oude Griekenland en een vader van de westerse geneeskunde, stelde: “Laat voedsel uw enige medicijn zijn,” doelde hij vast en zeker op gember. Sterker nog, tot op vandaag vragen we ons af of die rare wortel niet eerder thuishoort in de medicijnenkast dan in de keuken.

Gember is een van de belangrijkste elementen van de Ayurvedische geneeskunde en het is gemakkelijk te begrijpen waarom: het verlicht migraine, helpt tegen misselijkheid, spijsverteringsproblemen, herstelt het energieniveau en veel studies wijzen op zijn kankerwerende werking. Een boost bij dageraad? Drink een gemberinfusie met citroen voor een optimale start.

Elise Van de Meulebroucke De artikels van >

Rolt uit bed voor runner’s high en soja lattes, herleeft in de zomer, houdt niet van hangovers maar wel van The Cure. Dol op alles wat snel gaat, behalve fastfood. In drie woorden: modegek, marathonzot en newsaholic.