Dit is alles wat je moet weten over probiotica en prebiotica
© Unsplash

Dit is alles wat je moet weten over probiotica en prebiotica

Door Lotte Gillis
Leestijd: 1 min

Tegenwoordig is darmgezondheid - of in sociale media termen, gut health - een hot toppic. Zo verdwijnen aandoeningen als het prikkelbare darm syndroom langzaam maar zeker uit het taboe. Wil je je darmgezondheid drastisch verbeteren, begin dan met je te verdiepen in de twee belangrijkste factoren van je darmflora, probiotica en prebiotica.

/

Het verschil tussen probiotica en prebiotica

Hoewel zowel probiotica als prebiotica een positieve invloed hebben op je darmgezondheid zijn ze toch iets volledig anders. Het is belangrijk om hier een onderscheid in te maken zodat je van beide genoeg opneemt.

Wat zijn probiotica?

In je darmen leven een heleboel bacteriën en hoewel het een negatief beladen woord is, zijn deze bacteriën wel degelijk gezond. Je darmen hebben ze nodig om optimaal te kunnen functioneren. Naar die bacteriën wordt ook wel verwezen als probiotica. Heb je een tekort aan probiotica dan kan je dat merken in je stoelgang, je krijgt dan last van diarree of net verstopping.

Wat zijn prebiotica?

Als probiotica zich niet kunnen voeden, zullen ze verdwijnen en kan je opnieuw last krijgen van je darmen. Daarom is het belangrijk om je darmen ook te voorzien van voldoende prebiotica. Die kan je zien als voeding voor de probiotica. Prebiotica zijn als het ware voedingsvezels die je niet kan verteren en daardoor onverteerd in de dikke darm aankomen. Hier worden ze opgenomen door darmbacteriën. Hoewel probiotica en prebiotica iets helemaal anders zijn heb je ze dus toch allebei nodig om een gezonde spijsvertering te bekomen.

Lees ook: Vooral vrouwen hebben last van slaapstoornissen: zo ga je om met slaaptekort

/

Opname uit voeding

Voeding met probiotica

Zowel probiotica als prebiotica kan je opnemen uit voeding. Je hoeft dus geen supplementen te slikken als je goed let op welk soort voeding je eet. Aangezien probiotica levende bacteriën zijn zal je ze ook terugvinden in gefermenteerde drank en voedsel. Zo vind je ze onder andere in bepaalde soorten yoghurt, kefir, kombucha, kimchi en augurken.

Voeding met prebiotica

Hoewel je bij probiotica naar specifieke voeding op zoek moet gaan, ligt dat voor prebiotica een stuk eenvoudiger. Hier gaat het om vezels die waarschijnlijk al grotendeels aanwezig zijn in je huidig eetpatroon. Zo vind je ze in groenten en fruit, maar ook in noten, peulvruchten en graanproducten. Het blijft wel belangrijk om hier niet mee te overdrijven aangezien het nog steeds gaat om vezels die je lichaam op zichzelf niet kan verteren. Eet je er te veel van dan kan dat leiden tot een opgeblazen gevoel en winderigheid.

Lees ook: Moeten we écht supplementen slikken?

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Darmflora, Probiotica.