Lampen of wekkers die een zonsopgang nabootsen, zijn al langer een trend. Door het felblauwe lichtspectrum, zijn ze ’s ochtends geschikt om op een ‘natuurlijke’ manier wakker te worden. Een zonsonderganglamp is volledig nieuw, en ook die blijkt meerdere functies te hebben. Bovendien kan er niets tippen aan een zonsondergang, toch? Inge Declercq, arts, neuroloog en slaapexpert, schreef eerder het boek ‘De kracht van slapen‘ waarin ze het menselijke slaappatroon analyseert. Vandaag geeft ze een antwoord op welk effect licht op onze slaap heeft.
Dit bericht bekijken op Instagram
Een sfeervolle zonsondergang
De lamp is ondertussen verkrijgbaar in verschillende winkels, zoals Sunsetic. Het is een abstract design van amper 27 centimeter groot en bestaat uit een voetstuk, een langwerpig buisje en een cirkelvormige lampenkop. De lamp creëert de mogelijkheid om een silhouet van de zon op de muur te projecteren. Enkele varianten hebben de mogelijkheid om meerdere kleuren in te stellen, waardoor je kan afwisselen met geelrode kleuren of fellere en donkere kleuren.
Dit bericht bekijken op Instagram
Effect op slaapgedrag
Lampen die natuurlijk licht nabootsen hebben meer te bieden dan een gezellig interieur. Licht heeft een essentieel effect op ons waak- en slaapproces. “De slaap-en waakafwisseling kan je met dit soort licht beïnvloeden. Om het bioritme naar voor te schuiven is de lichtsterkte van deze lampen niet voldoende krachtig. De afwisseling tussen waak en slaap, net zoals het versterken van uw waak- en slaapcyclus kan je met die zonsop- en zonsonderganglampen gunstig beïnvloeden.”
Dit bericht bekijken op Instagram
Melatonine komt vrij bij zonsondergang
Veel lampen en digitale schermen veroorzaken te fel licht in de omgeving, wat ertoe bijdraagt dat je ’s avonds niet in slaap raakt en de kwaliteit van je slaap verstoord wordt. Een donkere ruimte zorgt ervoor dat de centrale klok in je hersenen, die in de hypothalamus zit, signalen doorgeeft aan de plaats waar melatonine wordt aangemaakt. “De donkere signalen ’s avonds zijn noodzakelijk om melatonine te kunnen aanmaken. Het rood-oranje licht van de zonsonderganglamp zou dat signaal naar je hersenen en de melatonine-aanmaak gunstig beïnvloeden waardoor het slaapproces gestimuleerd wordt”, aldus Declercq.
Dit bericht bekijken op Instagram
Afwisseling is belangrijk
Zo’n lamp in huis kan dus zeker geen kwaad, integendeel, het zou enkel een meerwaarde kunnen zijn. Maar nogmaals: “De afwisseling tussen lichtaanwezigheid en lichtafwezigheid op de juiste momenten, zijn belangrijk voor een positief effect van een zonsonder- of zonsopganglamp. Met andere woorden, het is de duidelijke afwisseling tussen enerzijds heel veel sterk licht in de ochtend vanaf het wakker worden en anderzijds heel weinig of enkel rood-oranje licht in de avonduren die je slaap gunstig zal beïnvloeden.”
Lees meer Marie Claire op: Panthella-lamp in nieuw jasje gestoken voor vijftigste verjaardag; Crush of the Day: de unieke, gerecycleerde lampen van FAREN; Wetenschappelijk bewezen tips om stress en slaapproblemen aan te pakken.