Deze juwelenlabels van eigen bodem zetten in op duurzaamheid
© Viktoria von Malottki

Deze juwelenlabels van eigen bodem zetten in op duurzaamheid

Leestijd: 1 min

De ontginning van goud en diamanten weegt zwaar op mens en natuur. Daarom zetten steeds meer accessoiremerken in op ethische en duurzame juwelen. Deze vijf Belgische namen geven alvast het goede voorbeeld.

VIKTORIA VON MALOTTKI

groeide op in Duitsland, deed ervaring op als embroidery designer bij Peter Pilotto in Londen en trok in 2013 naar Antwerpen om juweelontwerp te studeren. In 2019 lanceerde ze haar eigen gelijknamige sieradenmerk, waarbij ze voortdurend de middenweg zoekt tussen kunst en design. Haar juwelen zijn speels, organisch en gevoelig, en toch zijn duurzaamheid en zero-waste bepalend in het productieproces. Alle ontwerpen worden ambachtelijk gemaakt in ons land.

Meer info op de website.

duurzame juwelen

/

N-UE

staat bekend om haar fijne, minimalistische en ethische sieraden. Door gebruik te maken van gerecycleerd goud (18K) en laboratoriumdiamanten, slaagt het Belgische merk erin om onze planeet wat meer ademruimte te geven. Sinds kort tovert het huis ook oude, beschadigde juwelen, vaak eigen niet-verkochte stukken en sieraden die klanten binnenbrengen, om in nieuwe ontwerpen.

Meer info op de website.

duurzame juwelen

/

I.MA.GI.N. JEWELS

produceert alleen wat ze verkopen, waardoor overproductie en snelle mode buitenspel worden gezet. De twee oprichters van het merk, Margaux Spruyt en Gilles Van Gestel, werken uitsluitend met gerecycleerd goud (18K) en andere duurzame materialen in hun Antwerps atelier.

Meer info op de website.

/

LIVE-TO-EXPRESS

verkoopt exclusieve deadstock vintage oorbellen uit de jaren 60 tot en met 90. Deadstock staat voor ongedragen, al bestaande items. De oorbellen zijn dus vintage en gloednieuw, uniek en zeldzaam tegelijkertijd. Zo wil oprichtster Nadine Veldman het grote publiek de schoonheid van vintage laten inzien, ver weg van fast fashion. Onder andere Beyoncé is fan.

Meer info op de website.

/

ATELIER PALMIER

is het geesteskind van goudsmid Ysalyne Van Dessel. Ook zij werkt met laboratoriumdiamanten die net zoals natuurlijke diamanten voor 100% uit koolstof bestaan. Visueel of kwalitatief kan je ze niet van elkaar onderscheiden, maar het is wel stukken duurzamer. Van Dessel heeft een voorliefde voor complexe juwelen met een oude ziel, die ze zelf omschrijft als gemoderniseerde art-decosieraden met een tropische touch.

Meer info op de website.

duurzame juwelen

Lees ook: Iconisch Frans merk Fusalp opent eerste Belgische winkel & Wie is Antwerpenaar Matthieu Blazy, de nieuwe creatief directeur van Bottega Veneta?

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Belgische juwelen, Duurzaamheid, Juwelen.