Dermatologe Samira Baharlou verklapt haar beautygeheimen
© Pers, MCB, Shutterstock

Dermatologe Samira Baharlou verklapt haar beautygeheimen

Leestijd: 2 min

Als je droomt van een mooie en glowy huid, hebben we goed nieuws: een gezonde skincareroutine hoeft niet duur te zijn en is makkelijk vol te houden. In deze nieuwe reeks vragen we drie topdermatologen om advies voor huidverzorging, waar iedereen baat bij kan hebben. Vandaag is Samira Baharlou, kliniekhoofd en esthetische dermatologe aan het Universitair Ziekenhuis Brussel.

/

Uit welke producten en handelingen bestaat een dagelijkse basisverzorging?

“Dat hangt af van de huid. Ik maak een verschil tussen een gezonde huid en een huid met een medisch probleem. Maar een SPF 50 smeren geldt voor iedereen, onafhankelijk van je huidtype, huidkleur en huidprobleem. En ja, zelfs in België moet je smeren, zomer én winter. Smeer voldoende, één theelepel is net genoeg voor het gezicht. Een SPF helpt tegen rimpels, pigmentatie en zorgt voor een homogene huid.  Ook hydratatie is cruciaal. Gebruik een crème aangevuld met ceramide of glycerine, en eventueel hyaluronzuur. En vergeet niet te reinigen. Als je veel zweet, sport of make-up gebruikt, mag je zelfs dubbel reinigen.”

Hoe zoek en vind je als consument het geschikte product?

“Je moet je huid kennen. En je moet weten welk type consument je bent. Hecht je belang aan de verpakking? Wil je veel geld investeren? Wil je mee zijn met de laatste trends? De meeste producten bevatten vooral water, dus kijk naar de actieve bestanddelen die in een product zitten.”

Beautyproducten: less is more, of hoe meer hoe beter?

“Dat hangt af van je tijd, je budget en je persoonlijkheid. Beauty is zoals mode: de ene persoon is minimalistisch, de andere houdt van weelderigheid. Alles mag en alles kan. De basis, die is voor iedereen hetzelfde: je moet hydrateren, beschermen en corrigeren indien nodig.”

Lees ook: Dermatologe Ingrid van Riet verklapt haar beautygeheimen

/

Bestaat er een wondermiddel voor gezonde glow?

“De magie vindt plaats als je de juiste producten en behandelingen, op de juiste manier en op het juiste moment gebruikt. Je kan niet de crème van je zus of beste vriendin gebruiken, je moet de crème kiezen die bij jou past. Laat je bijstaan door een dermatoloog. Onze huid verandert constant: de huid van een pubermeisje is anders dan de huid van een vrouw in de menopauze. Blijf steeds zoeken naar de aangepaste verzorging.”

Waar moet je nog op letten naast het onderhouden van dee degelijke beautyroutine?

“Voldoende slaap en rust zijn belangrijk, stress is nefast voor de huid. Sporten heeft een positief effect op de huid. Probeer gezond te eten: drink niet te veel alcohol, vermijd vettig en geïndustrialiseerde voeding. Eet veel vis, vruchten en fruit: alles wat onze moeders ons vroeger verplichtten te eten. Uiteraard mag je soms een glas wijn drinken of een stuk chocolade eten, maar doe dat met mate.”

Moet je veel geld uitgeven aan kwalitatieve producten? “Sommige mensen wantrouwen goedkope producten. Maar dure producten hebben vaak een placebo-effect. Zo hebben bepaalde merken textuurspecialisten, om de consument in de waan te laten dat een crème beter werkt. Texturen zijn misleidend en hebben geen effect op de werking van een product. Maar mensen kopen soms graag luxe.”

Lees ook: De beauty- en badkamergeheimen van Kate Moss

/

Wat is het grootste misverstand over beauty?

“Dat je vaak moet exfoliëren: sommige mensen denken dat ze hun rimpels of pigmentaties gewoon kunnen wegscrubben. Maar het overmatige gebruik van retinol, scrubs en peelings kan de huidbarrière beschadigen.”

Je ultieme beauty-advies?

“Zelfs met een verzorging van amper vijf minuten per dag bereik je een mooi resultaat.”

Kim De Craene De artikels van >

Kim De Craene schrijft over beauty en lifestyle, boeken en muziek. Na tien jaar São Paulo woont ze terug in Antwerpen. Ze woonde dus zo’n kwart van haar leven in Brazilië. Wat haar toch een beetje Braziliaans maakt. Ze houdt van rode lipstick, languit op een massagetafel liggen, dansen op het strand op blote voeten, bioboeren en stelt zich bij elk dilemma vaak de vraag "wat zou Audrey Hepburn doen?"