Dermatologe Ingrid van Riet verklapt haar beautygeheimen
© Shutterstock, MCB

Dermatologe Ingrid van Riet verklapt haar beautygeheimen

Leestijd: 2 min

Als je droomt van een mooie en glowy huid, hebben we goed nieuws: een gezonde skincareroutine hoeft niet duur te zijn en is makkelijk vol te houden. In deze nieuwe reeks vragen we drie topdermatologen om advies voor huidverzorging, waar iedereen baat bij kan hebben. Ingrid van Riet, cosmetisch dermatologe bij Carpe Clinic, bijt de spits af.

/

Uit welke producten en handelingen bestaat een dagelijkse basisverzorging?

“Voor je aan de dag begint, moet je je afschermen van schadelijke elementen, zoals zon, toxines uit de atmosfeer en vervuiling. Dat kan door het gebruik van een zonnecrème, een mineraal poeder en een anti-oxidant. Op het einde van de dag moet je de huid zuiveren: je wilt de effecten van luchtverontreiniging, airco’s en vervoer niet meenemen naar je bed. Gebruik een herstellend of kalmerend product met hyaluronzuur.”

Hoe zoek en vind je als consument het geschikte product?

“Kijk zeker naar de ingrediëntenlijst. Probeer hormoonverstoorders te vermijden. Apps als Yuka of Inci Beauty zijn ideale hulpmiddelen. Al zijn ze vaak iets te streng. Zo scoren alle producten met bewaarmiddelen zeer slecht. Soms moet je compromissen sluiten: als je een week gaat zeilen in volle zon, zal enkel een minerale zonnefilter niet volstaan. Dan moet je een chemische filter met daarin hormoonverstoorders smeren. Voor een beperkte tijdsspanne, kan dat geen kwaad.”

Welke extraatjes kan je naast je dagelijkse routine gebruiken?

“Ik ben fan van het gebruik van botox, skinboosters en lasers. Kleine ingrepen die helpen tegen rimpels en het voorkomen ervan. Er is niets mis met groeven in het gezicht, maar ik wil er niet verfrommeld uitzien. Als vrouw word je – helaas – vaak afgerekend op je uiterlijk. Als vijftigjarige wil ik er nog steeds op mijn best uitzien. Dus doe ik een beroep op dergelijke behandelingen. Uiteraard mag je er niet in overdrijven: in onze kliniek is het natuurlijk overkomen van een look belangrijk. Ik hecht belang aan de wensen van een patiënt, maar ik ga geen gelaat vervormen of misvormen.”

Beautyproducten: less is more, of hoe meer hoe beter?

“Ik stel me vragen over wat er gebeurt als je 20 verschillende producten over elkaar gebruikt. Je krijgt interacties tussen de producten en hebben ze nog wel effect als je ze in laagjes over elkaar smeert? Een basis van een cleanser, een serum met anti-oxidant, een dagcrème en minerale make-up met bescherming is volgens mij voldoende.”

Bestaat er een wondermiddel voor een gezonde glow?

“Hoe gladder de huid, hoe meer glow. Dode huidcellen krijg je weg met een peeling. Gebruik weliswaar een peeling die aangepast is aan je huidtype.”

Moet je veel geld uitgeven aan kwalitatieve beautyproducten?

“Ik koop liever één duurder product dan vijf goedkope. De kwaliteit is vaak beter en je doet er langer mee. Mijn lievelingsserum van SkinCeuticals is duur maar ook duurzaam.”

Wat is het grootste misverstand over beauty?

“Dat je veel moet hydrateren. Een gezonde huid hydrateert zich vanzelf en heeft geen dikke lagen crème nodig.”

Je ultieme beauty-advies?

“Vraag jaarlijks advies aan een expert. Zo geeft een Visia-huidanalyse een beeld van de gezondheid van de huid: zonbeschadiging, pigmentproblemen, rimpels en onzuivere huid, huidstructuur, poriën en de aanwezige bacteriën worden duidelijk zichtbaar. Zo’n analyse is een objectieve maatstaf en zorgt ervoor dat we op maat gemaakte producten en behandelingen kunnen aanbieden.”

Vond je dit interessant? Lees dan ook: Van pastel tot punk: dit waren de beautytrends op de modeweek in Parijs, De redactie van Marie Claire test: de gezichtsreiniger & Skin flooding: de ultieme oplossing voor een droge en doffe winterhuid?

Kim De Craene De artikels van >

Kim De Craene schrijft over beauty en lifestyle, boeken en muziek. Na tien jaar São Paulo woont ze terug in Antwerpen. Ze woonde dus zo’n kwart van haar leven in Brazilië. Wat haar toch een beetje Braziliaans maakt. Ze houdt van rode lipstick, languit op een massagetafel liggen, dansen op het strand op blote voeten, bioboeren en stelt zich bij elk dilemma vaak de vraag "wat zou Audrey Hepburn doen?"

Tags: Beautygeheimen, Dermatoloog.