Cosmetische arts Bernadette Ibrahim verklapt haar beautygeheimen
© Getty Images, MCB, pers

Cosmetische arts Bernadette Ibrahim verklapt haar beautygeheimen

Leestijd: 2 min

Als je droomt van een mooie en glowy huid, hebben we goed nieuws: een gezonde skincareroutine hoeft niet duur te zijn en is makkelijk vol te houden. In deze nieuwe reeks vragen we drie topdermatologen om advies voor huidverzorging, waar iedereen baat bij kan hebben. Vandaag is Bernadette Ibrahim, cosmetisch arts bij Lazeo, aan de beurt.

/

Uit welke producten en behandelingen bestaat een dagelijkse basisverzorging?

“Een basisverzorging bestaat uit een reiniger, een serum met vitamine C gevolgd door een dagcrème en ten slotte een SFP 50. Deze routine geldt voor alle huidtypes. Vitamine C zal de huid verhelderen. Als je een gevoelige huid hebt, kan je met een laag percentage beginnen en opbouwen naargelang het resultaat.”

Hoe zoek en vind je als consument het geschikte product?

“Ik heb een voorkeur voor dermatologische merken die je in de apotheek vindt, zoals La Roche-Posay, CeraVe en SkinCeuticals. Kijk naar de ingrediënten en de concentratie van de actieve bestanddelen. Als je geen toegang hebt tot een dermatoloog, vraag dan raad aan je apotheek. Zij hebben een basiskennis rond huidproblematiek en bieden producten aan voor ieders budget. Zelfs op Instagram vind je dermatologen die advies geven. Volg uiteraard niet zomaar de eerste beste skinfluencer die je tegenkomt.”

Welk extraatje kan je naast je dagelijkse routine gebruiken?

“Retinol of vitamine A is een uitstekend ingrediënt dat helpt bij het verhogen van de cel- en huidvernieuwing. Een ideaal extraatje, zelfs voor een gevoelige huid. Pas in dit geval de sandwich-techniek toe: smeer een laag van je dagcrème, vervolgens vijf druppels retinol en sluit af met je dagcrème. Start met deze techniek één keer per week. Als je huid de retinol verdraagt, bouw dan langzaam op tot dagelijks gebruik.”

/

Beautyproducten: less is more, of hoe meer hoe beter?

“Eigenlijk heeft je huid amper producten nodig, de huid zorgt voor zichzelf. Drink voldoende water, slaap genoeg en let op je voeding. Cosmeticaproducten werden oorspronkelijk gebruikt om problemen als littekens en acne te behandelen. Maar mensen vinden steeds meer problemen uit. En toch, eigenlijk is zelfs een dagcrème niet nodig. Enkel een zonnecrème.”

Bestaat een wondermiddel voor een gezonde glow?

“Water: drink minstens anderhalve liter per dag. Het hydrateert je lichaam van binnenuit, in plaats van langs buitenaf, met een product. Je celvernieuwing werkt ook ‘s nachts, dus slaap genoeg. Eet gezond, vermijd geïndustrialiseerd, vettig en pikant eten. Anders verstoppen de poriën en krijg je zwarte punten. Mijn advies: doe, drink en eet alles met mate.”

Moet je veel geld uitgeven aan kwalitatieve producten?

“Je moet niet veel betalen voor kwaliteit. SkinCeuticals is een high-end merk maar ik gebruik hun producten voor medische peelings, niet voor thuisgebruik. Maar als je geld hebt, koop gerust! ”

/

Wat is het grootste misverstand over beauty?

“De twee argumenten die ik het vaakst hoor: het vergt veel tijd om een beautyroutine te onderhouden, en cosmetica is duur. Maar je vindt echt wel betaalbare én kwalitatieve producten. Een routine opbouwen neemt in het begin misschien een beetje tijd in beslag, maar eens je de gewoonte hebt aangeleerd, ben je op vijf minuten de badkamer uit.”

Je ultieme beauty-advies?

“Smeer altijd een zonnecrème met SPF 50. Als je niet smeert, krijg je rimpels en pigmentatie.”

Ontdek hier de beautygeheimen van dermatologe Samira Baharlou & Ingrid van Riet.

Kim De Craene De artikels van >

Kim De Craene schrijft over beauty en lifestyle, boeken en muziek. Na tien jaar São Paulo woont ze terug in Antwerpen. Ze woonde dus zo’n kwart van haar leven in Brazilië. Wat haar toch een beetje Braziliaans maakt. Ze houdt van rode lipstick, languit op een massagetafel liggen, dansen op het strand op blote voeten, bioboeren en stelt zich bij elk dilemma vaak de vraag "wat zou Audrey Hepburn doen?"