Definitie van femicide, of wanneer een man een vrouw vermoordt vanwege haar geslacht
© Getty Images

Definitie van femicide, of wanneer een man een vrouw vermoordt vanwege haar geslacht

Door Lucie Deplanque  & Lieselot Luykx
Leestijd: 1 min

Femicide is wanneer een man een vrouw vermoordt omdat ze een vrouw is. Deze term, bedacht door Diana Russell in 1976, wordt steeds vaker in de media gebruikt. We leggen u concreet uit wat femicide is en de situatie in ons land.

Het woord femicide is een samentrekking van de woorden ‘vrouwelijk‘ (femi) en ‘moord‘ (cide). Het verwijst naar het doden van een vrouw door een man. Het verschil met een ‘gewone’ moord is dat de vrouw hier wordt vermoord vanwege haar geslacht. De term verscheen voor het eerst in 2015 in het woordenboek (de Robert). Het wordt ook overgenomen door de VN en WHO. Volgens het WHO (World Heath Organization) zijn er 4 soorten:

    • De intieme femicide: de vrouw wordt gedood door een man uit haar omgeving. Vaak is het haar partner of ex-partner.
    • De femicide van eer (of eerwraak): voor degenen wier traditie het is, wordt de vrouw gedood door een familielid of haar clan, om hun reputatie te beschermen. De moord wordt gepleegd wanneer een jonge vrouw morele wetten overtreedt of wanneer ze wordt verkracht, uit schaamte.
    • De femicide gekoppeld aan de bruidsschat: de jonge vrouw wordt gedood door haar schoonfamilie die de bruidsschat onvoldoende vindt.
    • De niet-intieme femicide: de moordenaar is vooral gericht op vrouwen en de dood is soms het gevolg van seksueel geweld.

/

Stand van zaken

In verschillende landen in Latijns-Amerika wordt het erkend door het Wetboek van Strafrecht: in Bolivia, Argentinië, Chili, Costa Rica, Colombia, Salvador, Guatemala, Mexico en Peru, … Geweld tegen vrouwen is een realiteit, overal ter wereld. Dit soort geweld is ook de meest voorkomende vorm van schending van de mensenrechten, maar in België is het nog steeds niet geregistreerd in het Belgisch wetboek van strafrecht. Whut?!

Volgens Amnesty International worden elk jaar 45.000 gevallen van huiselijk geweld geregistreerd door het Openbaar Ministerie. En dit is slechts het topje van de ijsberg, want er is een heel groot ‘dark number‘ over geweld op vrouwen: veel vrouwen durven geen klacht indienen, of weten niet waar ze terecht kunnen.

<<Lees ook – De zaak Polanski: verklaringen en chronologie>>

Orange the World. Met die slogan wordt de komende dagen actie gevoerd tegen het geweld op vrouwen. Voor alle kwesties met betrekking tot femicide of huiselijk geweld, kan je terecht bij het CAW of op het nummer 1712. Probeer te praten, er zullen altijd mensen voor je klaarstaan!

Vond je dit een interessant artikel? Lees dan ook – ‘Deze hedendaagse feministen moet je onthouden‘. 

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Femicide, Feminisme, Vrouwen, Vrouwenrechten.