De 9 meest gemaakte fouten in mondhygiëne
© Getty Images

De 9 meest gemaakte fouten in mondhygiëne

Door Florianne Thys
Leestijd: 2 min

Een stralend gebit vormt je persoonlijke visitekaartje. Iemand met verzorgde tanden geeft meteen een hygiënische indruk en maakt een voorsprong op iemand met een minder verzorgd gebit. Toch trappen we soms in de val als het aankomt op mondhygiëne. De experts van Doop tippen ons de 9 meest gemaakte fouten aller tijden.

Eén op de drie volwassenen heeft last van tandbederf, een gevolg van slechte mondgezondheid. Het lijkt nochtans simpel: ’s ochtends en ’s avonds je tanden poetsen, daarna even doorspoelen met mondwater, en klaar is kees. Neen, zo eenvoudig is het niet. Met deze negen fouten bewijst Doop, de eerste recyclede en recyclebare tandenborstel, dat het beter kan.

1.  Je poetst niet lang genoeg

Twee keer je tanden poetsen per dag is voldoende, al dien je het wel goed te doen om dit als geldig te beschouwen. Zo is het aangeraden om dit twee keer te doen gedurende twee minuten.

2. Je poetst te hard

Als tanden poetsen logisch was, dan zou de regel van ‘hoe harder je schrobt, hoe netter’ hier ook gelden. Maar het tegendeel is waar, de voorkeur gaat uit naar een zachte aanpak waarbij je in ronde bewegingen je tanden poetst. Door je tanden op een harde manier te poetsen, schaad je het tandglazuur en trekt het tandvlees terug.

3. Je poetst te snel na voedingsinname

Zuren en een gebit zijn niet de beste combinatie. Je maakt het enkel nog een tikkeltje erger van zodra je na het eten van zure voeding, te snel gaat poetsen. Meteen je tanden poetsen, drijft het zuur verder in je tanden wat leidt tot erosie en glazuurdegradatie. Het duurt ongeveer zestig minuten voor het speeksel de zuren kan neutraliseren, dus wacht minstens zolang vooraleer je naar de tandenborstel grijpt.

/

4. Je gebruikt een oude tandenborstel

Om het beste resultaat te verkrijgen, verwissel je best om de 3 à 4 maanden van borsteltje. Pakweg ieder seizoen is een tandenborstel aan vervanging toe. Oude borstelharen hun werking is namelijk niet zo efficiënt meer.

5. Je gebruikt een verkeerde tandenborstel

Tandenborstels heb je in alle formaten, vormen, texturen en met verschillende soorten haren. Het is belangrijk om een tandenborstel uit te kiezen die past bij je gebit. Voor personen met een gevoelig tandvlees is het beter om voor zachte haren te kiezen. Voor personen met een kleinere mond of kleine tanden is een kleinere borstel aangeraden. Probeer voornamelijk harde tandenborstels te vermijden omdat deze sneller tot irritaties kunnen leiden.

6. Je poetst enkel ’s ochtends

Je tanden niet poetsen voor het slapengaan, kan een slechte adem veroorzaken maar ook bacteriën in de mond achterlaten. De combinatie van die bacteriën met achterblijvende resten voedsel kunnen zuurophoping veroorzaken wat je tanden kan bederven.

/

7. Je gebruikt geen flosdraad

Je tanden poetsen is één, maar je tanden flossen is even belangrijk in je dagelijkse mondverzorging. Flossen dien je minimum één keer per dag te doen, omdat je tandenborstel niet overal tussen past. Het flossen van je tanden zorgt ervoor dat verborgen restjes hun weg naar buiten vinden, waardoor je minder last hebt van gaatjes, tandvleesaandoeningen of tandverlies.

8. Je vergeet je tandvlees

Niet enkel je tanden hebben dagelijkse verzorging nodig, ook voor je tandvleesrand is dit essentieel aangezien dit een broedplaats vormt voor ziektekiemen. Het is onze tandvleesrand die verantwoordelijk is voor tandvleesbloedingen en pijn, toch als deze niet voldoende cleaning krijgt. Neem je tandvleesrand dus mee in je dagelijkse poetsbeurten.

9. Je spoelt je mond met water

Na het poetsen van je tanden, ontstaat de gewoonte om de mond te spoelen. Een goede gewoonte, maar niet als je dit met water doet. De voorkeur gaat uit naar fluorhoudende mondspoeling of gewone mondspoeling. Spoelen met water zorgt er namelijk voor dat de fluoride in de tandpasta zijn effectiviteit verliest.

Lees meer Marie Claire op: Maag- en darmklachten? Maak kennis met postbiotica, de opvolger van probiotica; De beauty- en badkamergeheimen van Manon Aerens; We dragen meer zorg voor onze huid post-lockdown

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Gebit, Hygiëne, Mondhygiëne, Poetsen, Tanden, Verzorgd gebit.