Daarom moet je ook bij slecht weer zonnecrème smeren & meer vragen beantwoord
© Lancaster Sun

Daarom moet je ook bij slecht weer zonnecrème smeren & meer vragen beantwoord

Leestijd: 3 min

De hittegolf is (voorlopig) voorbij, maar dat wil niet zeggen dat je geen zonnecrème moet smeren. Wel integendeel. Maar hoe vaak moet je dat dan precies doen? En is zonnecrème slecht voor het milieu? Wij vroegen het aan Olivier Doucet, PharmD, PhD Vice President Research & Development Skin- & Suncare bij Lancaster. 

/

De zon stimuleert de aanmaak van endorfines, doet de cholesterolniveaus in je bloed dalen en verkleint het risico op hart- en vaatziekten. Dat positieve effect geldt echter maar voor een kwartiertje onbeschermd zonnen per dag, daarna brengt het heel wat gevaren met zich mee. Zo’n 75 tot 95 procent van de huidkankers is immers het gevolg van blootstelling aan ultraviolet licht (uv). De stralen zorgen ook voor vervroegde huidveroudering (oftewel rimpels) en het kan ook zonneallergie veroorzaken. Kortom voor wie in de zon gaat, geldt maar één vuistregel: smeren!

Moet je het hele jaar door zonnecrème smeren of is enkel tijdens het zonnebaden voldoende?

“Het is heel belangrijk om je bij elke blootstelling aan de zon te beschermen. Niet alleen op het strand, maar ook tijdens een brunch op een terras of als je gaat joggen bijvoorbeeld. Uv-stralen zijn absoluut niet alleen sterk en schadelijk in de zomer. Ze zijn ook sterk in de bergen en tijdens de lente- en herfstperiode. Zelfs als je het warme gevoel van de zon niet kan voelen, is het nodig om je in te smeren. Al hoef je niet altijd hetzelfde product te gebruiken. Lancaster biedt verschillende soorten producten aan, afhankelijk van de behoefte. Zo hebben we specifieke crèmes in ons aanbod zitten voor zonnen op het strand, voor tijdens het sporten, etc.”

Wat is het verschil tussen SPF 30 en SPF 50?

“De zeer hoge beschermingsfactor SPF 50 maakt het mogelijk om langer in de zon te blijven in vergelijking met een SPF 30. We raden altijd aan om je SPF (Sun Protection Factor, red.) uit te kiezen op basis van je huidtype (hoe bleker de huid, hoe hoger de SPF moet zijn), de intensiteit van de zonnestralen (hoogte, uur van de dag, etc.) en het type van je buitenactiviteiten.” Concreet kan je stellen dat wie bijvoorbeeld na 30 minuten verbrandt, die 30 minuten 50 keer kan verlengen met een zonnecrème met SPF 50. Gebruik je een product met SPF 30, dan wordt de duur slechts 30 keer verlengd.

Hoe en hoe vaak moet je jezelf insmeren?

“Eigenlijk moet je 2 millimeter per vierkante centimeter huid gebruiken (ongeveer 2 golfballen voor je lichaam), maar we weten dat de consument meestal minder smeert. Daarom raden we vooral sterk aan om minstens om de 2 uur te smeren en ook steeds als je hevig gezweet hebt of bent gaan zwemmen. Hoe meer smeren hoe beter alleszins.”

Blokkeert zonnecrème de productie van vitamine D?

“Absoluut niet. Ten eerste omdat zelfs de allerhoogste SPF niet 100% van de zonnestralen tegenhoudt. Uit verschillende studies blijkt trouwens dat 10 à 15 minuten in openlucht al voldoende is voor de aanmaak van vitamine D. Lang en veel zonnen is niet nodig om aan voldoende te komen.”

Lancaster

Thor Salden

Kun je zonneproducten van vorig jaar verder gebruiken?

“We raden aan om de PAO instructies op de verpakking van je product te volgen. In een afbeelding van een potje staat een cijfer en dat geeft aan hoe lang je het product kan gebruiken na opening. Meestal staat er 12 maanden bij, wat dus wil zeggen dat je producten van vorige zomer niet meer kan gebruiken.”

Is waterproof zonnecrème écht waterproof?

Lancaster

Thor Salden

“Waterproof is ondertussen vervangen door ‘water resistent’. Deze claim is gelinkt aan een test, waarbij de werking van de SPF werd getest na het nemen van verschillende baden. Om ‘water resistent’ te mogen gebruiken op een product, moet minstens 50% van de originele bescherming behouden blijven na het baden. Alsnog raden we aan om jezelf minstens om de twee uur in te smeren, aangezien water resistente producten niet even sterk beschermen.”

Is het nuttig om aftersun te smeren als je verbrand bent?

“Ja, dit is belangrijk zodat je huid kan bekomen, herstellen en regenereren. Aftersun zal je huid niet alleen verzachten en voeden, maar het zal bepaalde celbeschadiging zelfs oplossen.”

Is zonnecrème slecht voor het milieu?

“De exacte invloed van uv-filters op het milieu wordt onderzocht en is nog niet helemaal duidelijk. Het is nog steeds een zeer controversieel onderwerp dat dringend moet worden opgehelderd. Bij Coty (het moederbedrijf van Lancaster, red.) houden we ons hier al lange tijd mee bezig en we zijn begonnen met het vervangen van de meest omstreden filters: oxybenzone en octinoxaat.  Bovendien zijn de meeste van onze formules water resistent waardoor ze de potentiële impact op de oceaan alleszins minimaliseren.”

Shop een aantal van onze favoriete zonnecrèmes hieronder:

Lees meer Marie Claire op: Minder ouderwets en schadelijk: alles dat je moet weten over de digitale permanent, Gezichtsrollers niet aan te slepen sinds corona, heb jij er ook een nodig? en Doe-het-zelf tips voor een pedicure

 

 

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Aftersun, Beauty, Lancaster, SPF.