COP26: een gids doorheen de klimaattop
© Getty Images

COP26: een gids doorheen de klimaattop

Door Rosie Grant  & Margo Verhasselt
Leestijd: 3 min

In Schotland verzamelen meer dan 20.000 regeringsleden, afgevaardigden en staatshoofden van over de hele wereld. De reden? De COP26. We gidsen je doorheen de klimaattop in Glasgow.

In het kort is de COP26 de klimaatveranderingsconferentie van de VN die jaarlijks bijeenkomt. COP staat voor ‘Conference of the Parties’, en heeft het getal 26 achter zich omdat het het 26e jaar is dat de commissie bijeenkomt (de conferenties begonnen in 1995 in Berlijn nvdr).

Tijdens dit jaarlijkse evenement komen de staatshoofden van de landen die het Raamverdrag van de VN inzake klimaatverandering hebben ondertekend, bijeen. Twaalf dagen lang bespreken zij de meest urgente kwesties in verband met klimaatverandering en proberen ze voor elk land een koers uit te zetten. De vooruitgang mag dan traag zijn, de druk is zeker groot om een doorbraak te forceren zoals tijdens COP21 in Parijs in 2015. In dat jaar stemden de meeste landen in met een universeel temperatuurmaximum van 1,5 graden Celsius.

Lees ook: Pompoenseizoen: 5 heerlijke recepten met deze oranje groente

Gastlanden Verenigd Koninkrijk & Italië

Dit jaar zijn het Verenigd Koninkrijk en Italië gekozen als gastland. De conferentie gaat door op de Scottish Event Campus, ook bekend als SEC, in Glasgow, Schotland, nadat de editie van vorig jaar niet door kon gaan vanwege COVID-19.

Het is een vrij belangrijke jaarlijkse bijeenkomst, en zeker de belangrijkste COP sinds het baanbrekende Akkoord van Parijs in 2015. Dit jaar is er begrijpelijkerwijs veel te bespreken – niet alleen omdat de pandemie de besprekingen met een jaar vertraagde, maar ook omdat het effect van de klimaatverandering op onze planeet nog duidelijker wordt.

Hoelang wordt COP26 gehouden?

Dit jaar gaat de conferentie twaalf dagen lang door, van 30 oktober tot 12 november 2021. Weetje: de laatste keer dat een COP doorging was in 2019, de onderhandelingen duurden toen twee dagen langer dan voorzien. Nu de besprekingen deze keer al met een jaar zijn uitgesteld, is het maar de vraag hoe lang het nog gaat duren.

Vooraf moesten alle partijen volgens de Energy and Climate Intelligence Unit documentatie overleggen waaruit blijkt welke doelstellingen zij het afgelopen jaar haalden. Bovendien zal de rijkere landen worden gevraagd bekend te maken of zij zich hebben gehouden aan hun belofte om jaarlijks 100 miljard dollar uit te trekken voor klimaatfinanciering.

/

Wie neemt deel aan COP26?

Naar verluidt zullen er zo’n 20.000 gasten uit 200 landen aanwezig zijn, waaronder, zoals gezegd, een flink aantal wereldleiders, regeringsleden, beroemdheden en activisten, allen verenigd met één doel – de klimaatverandering een halt toeroepen.

Deze regeringsleiders zijn aanwezig:

  • Premier Boris Johnson (VK)
  • Premier Mario Draghi (Italië)
  • President Joe Biden (Verenigde Staten)
  • Eerste Minister Nicola Sturgeon (Schotland)
  • President Alberto Fernandez (Argentinië)
  • Premier Justin Trudeau (Canada)
  • President Emmanuel Macron (Frankrijk)
  • Premier Scott Morrison (Australië)
  • President Guy Parmelin (Zwitserland)
  • Premier Naftali Bennett (Israël)
  • President Ivan Duque (Colombia)
  • Premier Stefan Löfven (Zweden)
  • President Muhammadu Buhari (Nigeria)
  • President Nana Akufo-Addo (Ghana)

De grote afwezigen:

  • President President Xi Jinping (China)
  • President Vladimir Putin (Rusland)
  • De Queen
  • President Recep Tayyip Erdoğan (Turkije)
/

Hoe ziet de agenda eruit?

30-31 oktober: G20-leiders komen bijeen in Rome

China, India en Saoedi-Arabië stellen hun klimaatbeloftes voor. Meer klimaatgeld van Frankrijk en Italië en een G20-communiqué waarin de 1,5C-doelstelling staat, wordt herbevestigd.

Lees ook: 10 jaar Muller Van Severen: wij stelden Fien Muller enkele prangende vragen

1-2 november: COP26 begint

De wereldleiders houden toespraken en de besprekingen beginnen.

4 november: Energiedag

COP26-voorzitter Alok Sharma zal “steenkoolgeschiedenis schrijven”, en wereldleiders zullen worden aangemoedigd om het VN-pact “No New Coal” te ondertekenen.

/

5 november: Jongeren- en publieke-emancipatiedag.

Wat gaat er gebeuren? Klimaatactivisten zoals Greta Thunberg en Vanessa Nakate zullen ongetwijfeld oproepen tot meer actie.

10 november: Transportdag.

Wat zal er gebeuren? De nadruk zal liggen op het terugdringen van de CO2-uitstoot van auto’s, waarbij Boris Johnson waarschijnlijk zal oproepen tot een nationaal verbod op de verkoop van diesel- en benzineauto’s.

Lees ook: Onze online beauty editor selecteert de nieuwigheden die je moet kennen

12 november: Einde van de onderhandelingen

Wat zal er gebeuren? Niet alle conferenties eindigen op tijd – ze worden vaak uitgesteld zodat de belangrijkste leiders tot een akkoord kunnen komen – maar verwacht wel dat de onderhandelingen over het klimaat rond deze datum zullen veranderen. Hoewel het er misschien niet al te anders uit zal zien, kan het wel de toewijding van veel landen aan de 1,5C-doelstelling herbevestigen.

/

Waarom wordt COP26 in Glasgow gehouden?

Volgens de COP26-website is Glasgow gekozen om een paar redenen – namelijk de “ervaring, toewijding aan duurzaamheid en faciliteiten van wereldklasse”. De Schotse stad wil tegen 2030 koolstofneutraal zijn en staat ook op de vierde plaats van de Global Destination Sustainability Index, waardoor het een van de groenste steden ter wereld is.

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.

Tags: Cop26, Glasgow, Klimaat, Verenigd koninkrijk.