14 romantische films voor valentijn
©

14 romantische films voor valentijn

Door Enya Torrez
Leestijd: 6 min

Valentijn, you either love it or hate it. Zin in een portie liefde op je scherm? Wij lijsten 14 van onze favoriete romantische films op.

/

Valentijn… Voor velen een over-gecommercialiseerde feestdag die je maar weer eens herinnert aan het feit dat je single bent. Daarom lijsten wij voor jou enkele romantische films op die je zeker en vast zullen helpen deze periode door te komen. Van klassiekers tot hilarische romcoms, deze 14 films moet je voor valentijn gezien hebben.

1. Crazy, Stupid Love

Deze film doet je gegarandeerd anderhalf uur non-stop lachen. Cal Wever (Steve Carell) beleeft de American Dream: goed betaalde job, een prachtig huis, twee gezonde kinderen (waaronder één gespeeld door Emma Stone) en een vrouw waaraan hij al jaren trouw is. Wanneer hij ontdekt dat zijn vrouw een scheiding wil aanvragen omdat zij verliefd is op iemand anders, neemt zijn leven een drastische wending. Plots moet hij beginnen daten, zonder dat hij hier klaar voor is en zonder te weten hoe. Daten in de 21ste eeuw is namelijk niet meer zoals het vroeger was.

In de plaatselijke bar ontmoet hij Jacob Palmer (Ryan Gosling), een echte womanizer die iedere vrouw kan krijgen. Wanneer Jacob, Call mee op sleeptouw neemt in de hoop hem een leuke aantrekkelijke vrouw te vinden, blijkt de vijver waarin ze vissen toch niet zo groot te zijn.

/

2. Funny Girl

Indien je moet kiezen uit één film van deze lijst, laat het dan een film met de iconische Barbra Streisand zijn. Funny Girl was het Hollywooddebuut van Streisand en leverde haar onmiddellijk haar eerste Oscar in de categorie ‘Beste Actrice’ op.

Funny Girl vertelt het verhaal van Fanny Brice die droomt van een carrière in het populaire muziektheater Vaudeville. Wanneer de beroemde Florenz Ziegfeld haar onder zijn vleugels neemt, komt haar carrière in een ongeziene vogelvlucht terecht. Florenz weet van Fanny een wereldster te maken. Eén ding wordt snel duidelijk, beroemd zijn komt altijd samen met een bewogen privé-leven.

/

3. Bridget Jones’s Diary

Tot vandaag nog steeds een van de meest iconische films uit de ’00s. Wanneer Bridget 32 jaar wordt, realiseert ze zich hoe weinig ze nog maar bereikt heeft in het leven. Ze rookt en drinkt, weegt te veel, is al eeuwen vrijgezel en haar sociale kringen zijn ook maar beperkt. Op haar verjaardag besluit ze haar leven weer in eigen handen te nemen. Ze besluit te stoppen met al haar ongezonde gewoontes en hoopt zo de man van haar dromen tegen te komen. Wordt letterlijk en figuurlijk vervolgd…

/

4. Pride and Prejudice

Bridgerton voor de derde keer uitgekeken? Tijd voor een klassieker der klassiekers om het zwarte gat waarin je je nu bevindt op te vullen.

Elizabeth Bennet (Keira Knightly) woont bij haar ouders en zussen op het platteland van Engeland. Als oudste kind vinden haar ouders het steeds belangrijker dat ze eens aan trouwen denkt. Zelf heeft ze maar weinig interesse om haar leven met haar zussen op te geven om ergens anders een huishouden draaiende te moeten houden. Wanneer ze de mysterieuze Mr. Darcy ontmoet, een zwijgzame man uit de hogere klasse, spatten de vonken er onmiddellijk vanaf. Hoe graag beide partijen het ook ontkennen.

/

5. La La Land

De chemie tussen Ryan Gosling en Emma Stone, we kunnen er nu eenmaal niet genoeg van krijgen. Emma Stone speelt Mia, een serveerster met de droom om actrice te worden. Ondanks talloze audities krijgt ze maar geen job te pakken. Jazzmuzikant Sebastian, gespeeld door Mr. Gosling, droomt er op zijn beurt van om een eigen club te openen. Na enkele toevallige ontmoetingen tussen de twee springt de vonk over. Samen proberen ze elkaars dromen werkelijkheid te maken, maar wat als die dromen hen nu net uit elkaar drijven?

/

6. An American in Paris

Na La La Land, raden we je aan om naar An American in Paris kijken. Die eerste film is hier dan ook sterk door geïnspireerd. De Amerikaanse veteraan Jerry Mulligan (Gene Kelly) probeert een carrière als kunstschilder op te bouwen in Parijs. In zijn vrijetijd is hij regelmatig te vinden bij zijn vrienden Adam, een concerpianist, en Henri Baurel, een zanger en reeds grote ster in Frankrijk. Hoewel Jerry veel talent lijkt te hebben, lukt het hem maar niet om te overleven op de inkomsten van zijn kunst. Wanneer hij Milo Roberts leert kennen, een eenzame dame die hem financieel wil ondersteunen, lijken al zijn problemen opgelost. Tot hij verliefd wordt op de jonge Lisa Bouvier, de vriendin van zijn beste vriend.

/

7. P.S I Love You

Opgepast, deze film kijk je best alleen als je een volle doos zakdoeken in huis hebt. Wanneer de Ierse levensgenieter Gerry (Gerard Butler) sterft, staat het leven van zijn vrouw Holly (Hilary Swank) op haar kop. Ondanks de vele opbeurende pogingen van haar vrienden, sluit Holly zich moederziel alleen op in haar appartement. Op haar dertigste verjaardag besluit haar familie dat het genoeg is geweest en ze verplichten haar het te vieren. Wanneer ze onverwachts een verjaardagskaart opgestuurd krijgt van Gerry met allerlij instructies lijkt ze een nieuw doel gevonden te hebben. Terwijl Holly druk bezig is om Gerry’s nagedachtenis in het leven te houden, heeft ze niet door dat het Gerry’s doel is om haar een nieuw leven te doen opbouwen.

/

8. Marriage Story

Nog zo’n tearjerker is de meer recente Marriage Story. Toneelregisseur Charlie en zijn echtgenote, actrice Nicole, zitten in een echtscheiding verwikkeld en strijden om de voogdij over hun zoon. Nicole heeft genoeg van haar leven in New York en besluit om terug te keren naar Los Angeles met hun zoon Henry. Charlie blijft hierdoor moederziel alleen achter met de nodige schuldgevoelens en portie zelfmedelijden.

/

9. A Rainy Day in New York

Een film die gepaard ging met extreem veel controverse, maar desalniettemin niet slecht is. Dankzij de huidige MeToo-beweging kwam een oude zaak van Woody Allen weer onder de aandacht waardoor de release van de film onder druk kwam te staan. Vele acteurs en medewerkers van de film besloten om uiteindelijk hun loon te doneren aan de non-profitorganisatie Rape, Abuse & Incest National Network. Uiteindelijk brachten enkele Europese distributeurs de film uit.

Het verhaal volgt Ashleigh (Elle Fanning) en haar vriend Gatsby (Timothée Chalamet) terwijl ze een weekend doorbrengen in New York. Ashleigh krijgt namelijk de kans om de befaamde regisseur Roland Pollard te interviewen. Wanneer onverwachte kansen zich voordoen, laat ze zich volledig meeslepen in zijn wereld waardoor ze haar weekend met Gatsby volledig uit het oog verliest. Gatsby besluit daarom het beste van zijn weekend te maken en loopt zo het zusje van zijn ex-vriendin tegen het lijf.

/

10. The Space Between Us

Deze is voor iedere fan van de Netflix-serie Sex Education. Gardner Elliot (Asa Butterfield) is een tiener die al zijn hele leven op Mars leeft. Zijn moeder bleek onverwachts zwanger te zijn op haar weg naar Mars, maar overleefde de bevalling niet. Zestien jaar later zijn de astronauten nog steeds niet naar de bewoonde wereld teruggekeerd. Gardner mist zijn moeder en probeert er achter te komen wie zijn vader is. Via het internet maakt hij contact met een jonge vrouw die hem overtuigd naar de Aarde te komen.

/

11. My Best Friend’s Wedding

Julianne (Julia Roberts) is totaal verrast wanneer haar beste vriend Michael (Dermot Mulroney) gaat trouwen met de bloedmooie maar eerder oppervlakkige vrouw Kimberley (Cameron Diaz). Nu Michael iemand gevonden heeft waarmee hij zijn leven wil doorbrengen, beseft Julianne plots dat ze smoorverliefd is op hem. Volgens haar is er maar één oplossing, haar liefde verklaren en hopen dat het wederzijds is…

 

/

12. The Photograph

Mae is een jonge vrouw die een foto ontdekt van haar overleden moeder en haar vroegere geliefde. Michael is een journalist die onderzoek doet naar het verhaal van Mae’s moeder. Wanneer de twee elkaars paden kruisen, lijkt het wel of ze voorbestemd zijn. Alleen gooit een nieuwe jobopportuniteit in Londen roet in het eten. Michael besluit afstand te nemen omdat hij niet weet hoe hij zijn vertrek moet aankondigen. Wanneer ze elkaar weer tegenkomen in het huis van Mae’s biologische vader raapt Michael alle moed bij elkaar en legt zijn gevoelens op tafel. Uiteindelijk vertrekt hij alleen naar Londen, maar ook daar eindigt zijn liefde voor Mae niet.

/

13. Portrait de la Jeune Fille en Feu

Kostuumdrama’s, je houdt ervan of niet. Het verhaal speelt zich af in Frankrijk tijdens de achttiende eeuw. De jonge kunstenares Marianne wordt aangesteld om een trouwportret te maken van Héloïse buiten haar medeweten. Héloïse denkt namelijk dat Marianne gezelschap is voor tijdens haar wandelingen. Overdag bestudeert ze het model, ’s avonds schildert ze haar in het geheim. In Héloïses laatste dagen als ongehuwde vrouw groeien de twee bijzonder sterk naar elkaar toe.

/

14. Call me by your name

Hoewel hoofdrolspeler Armie Hammer momenteel wordt beschuldigd van onder andere kannibalisme en mishandeling van zijn ex-vrouw, blijft deze film iconisch. In 1983 brengt professor Perlman de zomermaanden door met zijn echtgenote Annella en zeventienjarige zoon Elio (Timothée Chalamet) in een vakantiehuis in Italië. Het gezin wordt echter vergezeld door een Amerikaanse doctor Oliver (Armie Hammer). Deze brengt veel tijd door met de jonge Elio en beiden ontwikkelen al snel gevoelens voor elkaar.

Lees meer Marie Claire op: Netflix: de beste nieuwe films en series om in januari te kijken, Gucci stelt nieuwe collectie voor met een reeks kortfilms van Gus Van Sant en Lady Whistledown kondigt officieel tweede seizoen van Bridgerton aan.

Tags: Films en series, Romantiek, Valentijn.