Brusselse jongeren zetten seksuele intimidatie bovenaan de politieke agenda
© Natanael

Brusselse jongeren zetten seksuele intimidatie bovenaan de politieke agenda

Leestijd: 1 min

Niet minder dan 60% van alle Belgische vrouwen werd ooit het slachtoffer van seksisme. De helft van de vrouwen kreeg zelfs al te maken met fysiek geweld op straat of op het openbaar vervoer. Deze trieste, maar vooral alarmerende cijfers en eigen ervaring met de problematiek stimuleerden de jongeren van BruxELLES om het ongewenste gedrag te bestrijden.

Plan International België en Canon overtuigden samen enkele jongeren om hun ervaring met seksuele intimidatie te delen met behulp van fotografie. Met die visie trokken de jonge activisten naar het Brusselse parlement om te debatteren over seksuele intimidatie. En dat heeft absoluut zijn vruchten afgeworpen.

De voorstellen van BruxELLES inspireerden het parlement om een resolutie te schrijven met verschillende maatregelen. Dit varieert van een sensibiliseringscampagne tot concrete tips hoe je als getuige van seksuele intimidatie kan reageren. In samenwerking met de MIVB komt er ook een campagne die zich focust op seksuele intimidatie op het openbaar vervoer.

seksuele intimidatie

/

Empowerment van alle vrouwen

Het project BruxELLES werd in 2017 op poten gezet. De focus lag op jonge ambassadeurs die samen strijden voor gendergelijkheid en empowerment van alle vrouwen en meisjes in ons land. De cijfers liegen er namelijk niet om, ook in ons land is seksuele intimidatie nog een dagelijks probleem. Ook voor jongeren. Voor het project trokken veertien jongeren de straat op met een camera in de hand om het probleem in kaart te brengen. Ze werden hierbij ondersteund door een initiatief van Canon dat jonge mensen fotografische vaardigheden bijbrengt.

De resolutie werd uiteindelijk unaniem goedgekeurd in het Brusselse parlement. Daar is Plan International België uiteraard erg tevreden mee: “We zijn ervan overtuigd dat jongeren een verschil kunnen maken, zeker wanneer het gaat over onderwerpen waar ze in hun dagelijkse leven mee worden geconfronteerd. Het was de eerste keer dat jongeren als deskundigen in het Brusselse parlement werden gehoord, en met succes.”

/

Jongeren aan het woord

Ontdek hier een video over het project van BruxELLES en enkele foto’s die de jongeren maakten over hun visie op seksuele intimidatie.

Meer lezen? Dit zijn de meest absurde en seksistische wetten ter wereld10 mythes over seksueel grensoverschrijdend gedrag in sport doorpriktTouche Pas A Ma Pote, de nieuwe app tegen ongewenst seksueel gedrag op straat.

Emma Verbeke De artikels van >

West-Vlaamse die haar hart verloor aan Gent. Leeft zich graag uit met make-up of in de kickboksles. Houdt van goede boeken, bingewatchen en dansen tot in de vroege uurtjes.

Tags: BruxELLES, Seksueel geweld, Seksuele intimidatie.