Foto-expo BOLD: ode aan de kaalheid
© Carolien Sikkenk

Foto-expo BOLD: ode aan de kaalheid

Door Shani Maes
Leestijd: 1 min

Je weelderige haardos kwijtraken, vele Belgische en Nederlandse vrouwen maken het mee. Kwestie van hen een hart onder de riem te steken, haalde fotografe Carolien Sikkenk deze vrouwen voor de camera en verzamelde nadien haar beelden in de krachtige fototentoonstelling BOLD, die deze zomer te bewonderen is in de Gentse Sint-Niklaaskerk.

Een aantal jaar geleden begon Carolien met het portretteren van vrouwen die door ziekte kaal werden. “Driekwart van deze vrouwen werd kaal door chemotherapie. De anderen door intensieve bestraling, verbranding of de auto-immuunzieke alopecia.”

Pure schoonheid

Toch is de ziekte niet het aspect waarop de fotografe wilde focussen. “Ik zag een andere schoonheid bij deze vrouwen naar boven komen. Sprankelende ogen, vrolijke sproetjes of mooie jukbeenderen vielen me op. Het haar leidt niet meer af van de schoonheid in hun gezicht, ze stralen net meer kracht en vrouwelijkheid uit”, verklaart Carolien.

Omdat het Carolien zo aangreep, portretteerde ze uiteindelijk 50 vrouwen. “Veel meer dan ik ooit van tevoren had gedacht. Dat resulteerde in een tentoonstelling die afgelopen zomer te zien was in Nederland.” Omdat ook veel Belgische vrouwen deelamen aan de fotoserie, is de expositie in Gent te bekijken van 15 juni tot en met 8 juli.

“Ik noemde mijn voorstelling BOLD, omdat er lef nodig is om je kaal te laten fotograferen. De vrouwen die je ziet, zijn niet alleen kaal (bald), maar ook stoer en krachtig (bold).”

BOLD, van 15 juni tot en met 8 juli, Sint-Niklaaskerk, Cataloniëstraat, 9000 Gent, www.expo-bold.com

Vond je dit interessant? Lees dan zeker ook ‘Laat je verleiden door de heerlijke tegendraadse kunst van POPPOSITIONS‘.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: BOLD, Foto-expositie, Gent, Haar, Kanker.