Ook Vlaamse series populair bij bingewatchers
© Pexels

Ook Vlaamse series populair bij bingewatchers

Door Shani Maes
Leestijd: 1 min

Een serie bingewatchen, we doen het allemaal weleens. Het is een fenomeen dat al langer bestaat bij internationale topseries zoals Game of Thrones, maar uit nieuwe cijfers van Telenet blijkt dat het zich nu ook steeds vaker voordoet bij Vlaamse series.

Het marathonkijken is de laatste jaren razend populair in Vlaanderen en Vlaamse content moet duidelijk niet onderdoen voor buitenlandse series. Het kijkgedrag van de Play en Play More abonnees toont dat de Vlaamse seriekijker sneller kiest voor Vlaamse fictie. Zo zijn Chaussée d’Amour, F.C. De Kampioenen en Gent West de meest bekeken Vlaamse series. Chaussée d’Amour werd zelfs meer bekeken dan internationale reeksen als Game of Thrones en The Walking Dead.

Bingewatchmateriaal

Verschillende Vlaamse series als Chaussée d’Amour, Gent West, Amigo’s en Crimi Clowns tonen dat de Vlaamse seriekijker het niet bij één aflevering per dag houdt. Bijna elke bestudeerde persoon bekijkt twee of meer afleveringen van een Vlaamse serie na elkaar en 90% kijkt zelfs drie afleveringen na elkaar. Ook blijkt dat, eenmaal de Vlaming twee afleveringen gezien heeft, 72% de hele serie uitkijkt. De laatste drie jaar zijn er ook dubbel zoveel Vlaamse series te bekijken, dus meer bingewatchmateriaal.

 

Vlaamse series

sQills

Volgens Ils Neuts, VP Entertainment bij Telenet, wijzen cijfers al langer uit dat de Vlaming gek is op content van eigen bodem. “Door ook deze series in bingemodus aan te bieden, blijkt dat kijkers geen onderscheid maken tussen internationale of Vlaamse content. Ze willen meer dan ooit kunnen kijken wat ze willen, waar en hoe ze willen.”

Verzot op Vlaams

Ook Wendy Van den Broeck, professor aan de Vrije Universiteit Brussel, snapt de hype rond Vlaamse series en beaamt dat kijkers tegenwoordig vooral zelf willen kiezen wat ze wanneer kijken. “Bingewatching betekent niet noodzakelijk dat we ook meer TV kijken dan vroeger. Maar we kijken wel veel gerichter en selectiever. Dat Vlaamse series hoog scoren, is geen verrassing. De Vlaming is al langer verzot op Vlaamse fictie en het succes van Vlaamse series in het buitenland toont alleen maar dat onze Vlaamse fictie effectief van hoge kwaliteit is.”

 

Topcast + verslavend verhaal = bingen. 📺 #DeDag #NuInPlayMore

Een bericht gedeeld door Play More (@playmore_be) op

Zo kwam Telenet onlangs ook met de nieuwe reeks De Dag naar buiten, een serie van twaalf afleveringen geschreven door Jonas Geirnaert en zijn vriendin Julie Mahieu.  De serie speelt handig in op de huidige bingewatchtendens door veel te werken met inhoudelijke invalshoeken, cliffhangers en een vertelstructuur die automatisch doet snakken naar meer. Een formule die werkt, zo blijkt, want 78% van de kijkers verslond in de eerste week al vijf of meer afleveringen na elkaar.

Vond je dit artikel interessant? Lees dan ook ‘The Looming Tower, nieuwe cultserie of gemiste kans?‘.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Bingewatchen, Game of Thrones, Serie.