Bezoek de neo-feministische tentoonstelling van Charlotte Abramow in Brussel
© Charlotte Abramow

Bezoek de neo-feministische tentoonstelling van Charlotte Abramow in Brussel

Door Hannah Gellens  & Irène Sulmont
Leestijd: 1 min

Van 9 september tot 17 december siert het werk van Charlotte Abramow aan de muren van de Hangar te Brussel. ‘Volle Petrol’ is de eerste solotentoonstelling in België voor de Brusselse fotografe.

/

Volle Petrol is een Belgische uitdrukking die ‘op volle snelheid’ betekent. Charlotte Abramow behoort met haar 28-jarige leeftijd dan ook tot de generatie waarin alles steeds snel en efficiënt moet gaan.

Tijdens haar korte maar krachtige tienjarige carrière is de fotografe er al in geslaagd beelden te brengen die je zonder overdrijven kan omschrijven als ‘iconisch’. Zo heeft ze onder andere al samengewerkt met Angèle, Claire Laffut, Pierre Niney of Emma Mackey van Sex Education.

Charlotte Abramow

Lees ook : 5 indrukwekkende gebouwen die volledig opgaan in hun omgeving

/

Surrealistische beelden

In haar werk maakt Charlotte Abramow graag een stiekeme knipoog naar surrealistische abstracte schilderijen. De invloeden van Joan Mirò en Magritte – beiden kunstenaars waarbij de kracht van het beeld de bovenhand neemt – zijn ook duidelijk te zien.

Charlotte haar eigen kracht? Ze weet als geen ander met een vleugje absurdisme en zelfspot het menselijke lichaam te fotograferen. Daarbij laat ze zich inspireren door sociaal-hedendaagse kwesties en combineert die wijze met de kracht van het beeld. Samengevat, het werk van Charlotte slaagt erin ons mee te nemen naar een wereld waarin het onderbewustzijn en dromen centraal staan.

Lees ook: Deze 5 boeken wil je deze zomer nog gelezen hebben

/

Ode aan de vrouw

Door de manier waarop ze vrouwenlichamen in beeld zet wordt duidelijk dat de kunstenares zich feministisch engageert. In 2018 maakte ze bijvoorbeeld een videoclip om de plaats van de moderne vrouw in vraag te stellen, met op de achtergrond een lied van Georges Brassens.

Voor de tentoonstelling Volle Petrol gooit ze het dit keer over een andere boeg: de fotografe toont haar afkeur voor het vrouwenlichaam zoals dat verwacht wordt te zijn. Want voor Charlotte Abramow draait het er net om vrouwen de kans te geven hun lichaam de baas te zijn. Menstruatie, schoonheidsnormen en huidskleur worden op poëtische wijze benaderd.

Praktische informatie:

Charlotte Abramow : Volle Petrol
Wanneer? Van 9 september 2022 tot 17 december 2022
Waar? Hangar, Kasteleinsplein 18, 1050 Brussel
Meer info op Hangar.art

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Brussel, Charlotte Abramow, Fotografie, Tentoonstelling.