Belgisch onderzoek toont aan wat je moet doen om je vagina gezond te houden
© Getty Images

Belgisch onderzoek toont aan wat je moet doen om je vagina gezond te houden

Door Florianne Thys
Leestijd: 2 min

Gezonde voeding kan de bacteriehuishouding van vrouwen bevorderen. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van de Universiteit van Antwerpen naar de vaginale gezondheid bij 3300 Belgische vrouwen Vooral vezels blijken gunstig voor de vaginale flora. Alcohol en suiker niet.

Voor de onderzoekers aan de Universiteit van Antwerpen is het héél duidelijk: de Vlaamse vagina is een gezonde vagina. Althans gezonder dan men op het eerste gezicht dacht. Er werd namelijk al eerder onderzoek gedaan naar de vaginale gezondheid maar hiervoor baseerde men zich enkel op databanken van ziekenhuizen en lag de focus op ongezonde vagina’s. Het recente burgeronderzoek #LetsSwab van Isala, een onderzoeksgroep van Prof. Sarah Lebeer aan de Universiteit van Antwerpen, stelt vast dat 80 procent van de Vlaamse vrouwen goede lactobacillus-bacteriën hebben.

Ongezonde of gezonde vagina?

Hoe weet je of je vajayjay gezond is of niet? Een vraag van vele vrouwen. Simpelweg kan je stellen dat het allemaal om een gezonde bacteriehuishouding gaat, volgens Sarah Lebeer. Bij 80 procent van de vrouwen die deelnamen aan het onderzoek, vond men goede lactobacillus-bacteriën. Deze maken melkzuur aan en houden vervolgens de zuurtegraad van de vagina laag. Dat zorgt ervoor dat bacteriën zoals virussen of schimmels de vagina niet kunnen aantasten. Vaginale infecties, vaginale afscheiding of blaasontstekingen zijn bijvoorbeeld veelvoorkomende vaginale klachten die je liever vermijdt. Daarnaast houden gezonde bacteriën ook het slijmvlies gezond en soepel wat de kans op infecties verkleint.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Isala (@isala_uantwerp)

/

Goede hygiëne en gezonde voeding zijn optimaal

Om je vagina gezond te houden, hoef je meer te doen dan jezelf dagelijks te verfrissen. Goede hygiëne is natuurlijk belangrijk, maar medicatie of voeding kunnen hier ook een rol in spelen. Het innemen van antibiotica kan een nefast effect hebben op je vagina omdat dit de goede bacteriën doodt. Daarnaast levert veel suiker of alcohol ook niet veel goeds op. Gelukkig zijn er prebiotica, voedingsstoffen die de groei en activiteit van goede bacteriën in je darmen aanmoedigen. Voedingsmiddelen met veel vezels zoals zoete aardappelen, aardpeer, uien, banaan, haver, pompoen, zuurkool en vette vis zijn een voorbeeld van prebiotica en dragen bij aan een gezonde huishouding van je vagina.

Vagina evolueert mee met je leeftijd

Iedere vagina bevat een unieke combinatie van verschillende soorten bacteriën. Hoewel je zou verwachten dat deze bacteriën dominant in de vagina aanwezig zijn- en blijven doorheen je leven, is dat niet het geval. De vagina evolueert mee met de leeftijd en met de verschillende fases waarin een vrouw zich bevindt. Het vaginale microbioom, met andere woorden het geheel van vaginale bacteriën, van een baby is heel verschillend dan die van een meisje in haar puberteit. Bij vrouwen in zwangerschap of menopauze verschilt dit nog eens volledig. Het vaginaal microbioom is heel dynamisch en ietwat complex waardoor geen eenduidig antwoord voor iedere vrouw van toepassing is. Wat vooral belangrijk is, is je eigen vagina onder controle te hebben. Bij zowel kleine- als grote klachten trek je best aan de alarmbel en maak je een afspraak met je gynaecoloog. Dat in combinatie met gezonde en vezelrijke voeding houdt je vagina gezond.

Lees meer Marie Claire op: Vulvodynie of vaginale depressie: hoe herken je het en wat kun je doen?; 6 behandelingen om je vagina te verstevigen; 33 meter grote vagina klaagt ongelijkheid tussen vrouwen en mannen aan.

 

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Gezonde vagina, Gezondheid, Vagina, Vaginale klachten.