Wat betreft woningen, delen Belgen niet graag. We zijn eerder op onszelf aangewezen dus voor een gezamenlijke fietsenstalling of tuin zijn we nog niet direct te vinden. Dat is één van de conclusies die we uit de studie over woonwensen van het Vlaamse Agentschap Wonen kunnen afleiden. In 2018 gaf 35 procent van de Vlamingen aan dat wonen op het platteland iets voor hen is. Gevolgd door 31,7 procent in de stadsrand. 20,8 procent in de dorpskern en 12,9 procent in de stad. Door de Covid-pandemie versterkte dit plattelandsgevoel alleen nog meer.
Wonen in een bruisende stad
Tal van werkende twintigers en dertigers zien de stad als een sociale ontmoetingsplaats met veel mogelijkheden. Voorzieningen bevinden zich dichtbij, je staat niet urenlang in de file en in zowat iedere straat is er een mogelijkheid om het openbaar vervoer te nuttigen. Wonen in de stad is duur, maar een auto kopen en onderhouden is dat ook. Soms is het voordeliger om een oude stadswoning te kopen en te renoveren, in ruil voor de levenslange kost die je betaalt aan een auto. In de stad heb je die namelijk amper nodig omdat veel voorzieningen zich op wandelafstand bevinden en het openbaar vervoer op iedere moment van de dag bereikbaar is.
Niet enkel jongeren, maar ook ouderen zien de voordelen hier van in. Diegenen die ervoor kiezen om te verblijven in een woonzorgcentra, neigen sneller de stad te verkiezen omwille van praktische redenen. Alles bevindt zich in een handomdraai en de kleinere ruimtes zijn gemakkelijker te onderhouden. Ook voelen ouderen zich door het stadsleven langer actief omdat je continu omringd bent door mensen. De stads’rush’, kortweg de gehaaste bevolking die je dagelijks door de stad ziet rennen naar hun werk, geeft energie.
Vredevol op het platteland
Uit de studie lijken de praktische en sociale voordelen van de stad niet op te wegen tegen die van het platteland. De drukte lijkt een struikelblok te zijn, waardoor zowel ouderen, gezinnen met kinderen alsook jongvolwassenen richting de stadsrand of de boerenbuiten gaan. Het gebrek aan een tuin of de te kleine oppervlakte creëren een opgesloten gevoel in een overvolle stad. Bovendien is er vaak geluidsoverlast, waarvan je buiten de stad amper last hebt. Wat vaak vergeten wordt, is de grote CO2-uitstoot in de stad. Vrijwel iedere dag vertoef je in een minder gezonde omgeving die op lange termijn nefast kan zijn voor je gezondheid.
Belgen zijn bouwers
De allergrootste reden om op het platteland te wonen, blijkt de groene omgeving te zijn en de rust die het met zich meebrengt. Het bevolkingsaantal neemt vrijwel jaarlijks toe en steden worden steeds voller. Met als gevolg dat inwoners minder tevreden zijn over het leefklimaat in de stad en zij dit met plezier inruilen voor een woning op het platteland. Uit het rondetafelgesprek van marketingbureau Essencia en spelers uit de woon- en bouwsector, dat enkele maanden geleden plaatsvond, kwam naar voren dat Belgen graag bouwen. Nu nog meer dan voor de Covid-pandemie. Een appartementsgebouw van tien verdiepingen in de stad vormt voor velen een nachtmerrie. Een open- of halfopen bebouwing is meer hun ding.
Uit het gesprek bleek dat Belgen de afgelopen twee jaar veeleisender zijn geworden en streven naar meer comfort, extra ruimtegevoel wensen en de binnen- en buitenruimte met elkaar willen verbinden. De thuiswerkregel heeft hier een grote invloed op gehad, aangezien we gedwongen werden om onze job van thuis uit te voeren en hierdoor botsten op tekortkomingen van het eigen huis. We zien onze woning meer en meer als een goede investering. En de locatie maakt hier een groot deel van uit.
Lees meer Marie Claire op: Deze fotografe en styliste brengen een ode aan onze absurde lockdowngewoontes; Kijk binnen in het minimalistische vakantiehuis van de Spaanse Alex Riviere; Binnenkijken: Parijs warenhuis La Samaritaine heropent na zestien jaar.