Moet je je gezicht elke dag reinigen?
© Pers

Moet je je gezicht elke dag reinigen?

Leestijd: 2 min

In skincare zijn er twee stromingen: zij die zweren bij dagelijkse gezichtsreiniging en zij die er weinig heil in zien. Een huidexpert legt uit hoe vaak je je gezicht echt moet reinigen.

/

De huid wordt dagelijks blootgesteld aan verschillende externe factoren. Vervuiling, transpiratie en onzuiverheden hopen zich op in het gezicht en kunnen onvolkomenheden veroorzaken als je ze er niet afwast.

Uit gewoonte zijn we geneigd om ons gezicht ’s morgens en ’s avonds te wassen. Maar hoe vaak is echt nodig? Moeten we ons gezicht echt elke dag wassen? ’s Morgens en ’s avonds? Dr. Lieve Declercq, Research Director van het merk Lightinderm, legt uit.

Lees ook: De redactie van Marie Claire test: de gezichtsreiniger

Dagelijks je gezicht reinigen: het essentiële onderdeel van een beautyroutine

Als er één stap is in een degelijke beautyroutine die je beter niet overslaat, dan is het wel je gezicht dagelijks wassen. “Want het reinigen van de huid verwijdert onzuiverheden, talg en vervuiling”, legt dr. Lieve Declercq uit.

Je gezicht dagelijks wassen is belangrijk, maar niet met eender welk product. “Reinig steevast voorzichtig en vermijd agressieve zepen en reinigingsproducten met alcohol, want die kunnen de huidbarrière verstoren”, waarschuwt de expert. Je gebruikt dan ook best een milde cleanser.

Ze tipt: “Zoek altijd naar de woorden ‘geschikt voor de gevoelige huid’ op de verpakking, want dat betekent dat het product getest is om de huid niet te strippen”, aldus de expert. Cleansers voor de gevoelige huid zijn geschikt voor alle huidtypes, zelfs vette.

/

Ochtend en/of avond: hoe vaak per dag moet je je gezicht reinigen?

“Ik raad aan om je gezicht twee keer per dag te wassen”, zegt dr. Declercq. “Door de huid ’s ochtends te reinigen, verwijder je overtollig talg, onzuiverheden en dode huidcellen die zich ’s nachts tijdens het celvernieuwingsproces van de huid ophopen. Dankzij deze stap kan je je beautyroutine verderzetten met een propere huid die klaar is voor de volgende stappen.”

’s Avonds je gezicht wassen is nog belangrijker, omdat overdag als vanzelfsprekend meer vuil zoals make-up op je huid ophoopt.

Om de reinigingsstap nog doeltreffender te maken, raadt de expert de dubbele reinigingsmethode aan: “In de avond is het interessant om je huid twee keer na elkaar te wassen, vooral in de zomer als je spf gebruikt. Daardoor verwijder je eerst de in olie oplosbare onzuiverheden en vervolgens de rest met een reinigingsgel.”

Hoewel specialisten aanraden om twee keer per dag het gezicht te wassen, werkt dit niet voor iedereen. Mensen met een zeer gevoelige en droge huid kunnen bijvoorbeeld beter een lotion of wat thermaal water gebruiken in de ochtend, en daarmee met een wattenschijfje zacht over het gezicht gaan.

Voor de gemengde tot vette huid is een tweemaal daagse gezichtsreiniging daarentegen essentieel.

/

Make-up verwijderen, de stap die je nooit mag overslaan

Een goed gereinigde huid begint met het dagelijks verwijderen van make-up. Een essentiële stap die je nooit mag vergeten. “Verwijder altijd je make-up! Ook al is het laat, ook al ben je moe, verwijder altijd je make-up”, benadrukt dr. Lieve Declercq.

Slapen met make-up op de huid kan de poriën verstoppen, hun werking belemmeren en het ontstaan van puistjes bevorderen. Aangezien de nacht een moment is waarop de huid regenereert, verhindert het niet verwijderen van make-up een effectieve celvernieuwing.

Op een late avond waarop je niets bij de hand hebt, is het verwijderen van make-up met water en zeep een optie. Maar dit moet volgens de expert een uitzondering zijn. “Je wast make-up helaas niet grondig met zeep van je gezicht, er zullen altijd restjes achterblijven”, aldus dr. Declerq.

Shop hieronder een aantal van onze favoriete cleansers:

Lees ook: De beste tips om je lach en tanden gezond en stralend te houden.

Redactie Marie Claire De artikels van >