Banksy stelt Brexit aan de kaak met nieuw kunstwerk
© Instagram @banksy

Banksy stelt Brexit aan de kaak met nieuw kunstwerk

Door Camille Vernin, bewerking Emma Verbeke & Laurence Van Liedekerke
Leestijd: 1 min

Op 7 mei trokken de Fransen massaal naar de stembussen om hun nieuwe president te verkiezen. Op diezelfde dag werd in Dover een nieuw kunstwerk van de bekende straatkunstenaar Banksy onthuld.

De kleine havenstad in Kent werd door Banksy niet toevallig uitgekozen. Het is een van de belangrijkste doorgangspunten tussen Groot-Brittannië en het Europese vasteland. Elke dag steken tientallen ferries via Dover het Kanaal over richting de Franse kust (en vice versa). Leuk weetje: in Kent stemde maar liefst 62 % van de arbeidersklasse voor de Brexit.

Dover, England.

Een bericht gedeeld door Banksy (@banksy) op


In het kunstwerk zie je een arbeider die met zijn beitel de twaalf sterren van de Europese vlag verwoest. Banksy stelt op zijn typische manier de Brexit aan de kaak, en dat in een context van aanhoudend scepticisme tegenover de EU.

Op 29 maart ging de Brexit-procedure daadwerkelijk van start. Het moment waarop uitgerekend Frankrijk geconfronteerd werd met een stijgende populariteit van Marine Le Pen en haar scepticisme tegenover de EU. Zo weigerde ze tijdens een uitzending van TF1 te verschijnen voor de Europese vlag. De zender ging in op haar verzoek, maar kreeg daarvoor nadien bakken kritiek.

De overwinning van Emmanuel Macron is alvast een overwinning voor Europa. Theresa May heeft de nieuwe Franse president hartelijk gefeliciteerd, maar Groot-Brittannië beseft dat de overwinning van de overtuigde eurofiel een slechte zaak is voor de Brexit.

Zo kopte The Daily Telegraph op maandag 8 mei: “De nieuwe hoop voor Frankrijk werpt een donkere wolk boven de Brexit”. Banksy weet eens te meer de vinger op de gapende wonde te leggen.

 

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Banksy, Brexit, Dover, EU, Europa, Nieuws.