Balthazar: het volledige interview over hun comeback album “Fever”
© Pers

Balthazar: het volledige interview over hun comeback album “Fever”

Door Joëlle Lehrer
Leestijd: 4 min

Het is zonder twijfel een van de beste nieuwtjes van 2019: Balthazar is terug met Fever, een vierde album dat resoluut kleurrijker klinkt dan de voorgaande. Maar gevoelens blijven nog altijd de focus van deze rockers die vandaag water verkiezen boven bier.

Het zijn nog steeds Maarten Devoldere en Jinte Deprez, de zangers en singer-songwriters van Balthazar, die de interviews voor de band doen. De twee vullen elkaar perfect aan. De ene woont in Gent, de andere in Antwerpen. De ene vormt samen met zijn vriendin Sylvie Kreusch ook de band Warhaus, de andere heeft eigenhandig het project J. Bernardt uit de grond gestampt. Nevenprojecten met pit én een toekomst, genoeg om te vrezen voor die van Balthazar.

Maar de angst blijkt ongegrond; Balthazar is terug en vastberaden om (nog) beroemd(er) te worden.

Dit interview verscheen in het februarinummer van Marie Claire België.

/

Domheid komt met de jaren

Na een pauze van vier jaar en geslaagde nevenprojecten zijn jullie terug met Fever, een album dat anders klinkt dan de voorgaande. Waarom die verandering?

Jinte: “Met Balthazar waren we op een bepaald moment zo vaak op tournee, dat we de nood begonnen te voelen om een beetje afstand te nemen van ‘de machine’. Misschien werd het allemaal wat voorspelbaar. Na zes jaar non-stop touren en drie albums hadden we nood aan wat zuurstof. Daarom hebben we ook onze soloprojecten opgestart, om even energie te halen uit iets nieuws. Met J. Bernardt en Warhaus hebben we andere genres kunnen verkennen zonder druk op onze schouders. Concerten werden weer intiem, voor een klein publiek. Dat voelt bevrijdend. Vorig jaar zijn we weer nummers beginnen schrijven voor Balthazar. En dat hebben we met veel enthousiasme gedaan. Door er even afstand van te nemen, voelt het nu weer aan als een nieuw en opwindend avontuur.”

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Cologne 13-02-19 #fevertour 📷 @antoncoene

Une publication partagée par BALTHAZAR (@balthazarband) le

Het was het nummer Fever dat vorm gaf aan het album. Als een onmisbare schakel in een immer veranderend proces…

Maarten: “Toen we nummer begonnen te schrijven, hadden we geen duidelijk plan in gedachten. Dat nummer is een soort catharsis geweest. Er zitten typische elementen in van de oude Balthazar, maar ook nieuwe dingen. Het is fris, poppy en hedendaags. Wij vinden het een leuk nummer en zingen er ook allebei in.”

/

Patricia Vanneste, jullie violiste, heeft Balthazar verlaten. Wat rest, is een band die uitsluitend mannen telt…

Jinte: “Klopt, we zijn nu een boyband. (lacht). Na veertien jaar had Patricia het gevoel dat ze alles gegeven had en wou ze graag de overstap maken naar iets anders. Maar we blijven goede vrienden. Ze heeft trouwens met haar kwartet alle strijkarrangementen van het nieuwe album voor haar rekening genomen.”

Gevoelens blijven een belangrijke rol spelen in jullie teksten…

Jinte: “Ah, de liefde, vrouwen… daardoor zijn we geïnspireerd, ja. Erg zelfs. Relaties die op de klippen lopen, zijn ook altijd goed voor songteksten (lacht). Het is popmuziek en die wordt ook daarom gemaakt. Op dit album staan vier nummers over een relatiebreuk en nog een paar andere die gaan over verleiding. Maar samen schetsen de nummers een veel groter plaatje.”

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Tomorrow our brand new album is out. Pre-Save ‘Fever’ via the link in our bio.

Une publication partagée par BALTHAZAR (@balthazarband) le

De liedjes klinken ook altijd hoopvol. Hoe doen jullie dat zelfs met zware thema’s als stukgelopen relaties?

Maarten: “Ik denk dat dat komt omdat we op intelligente wijze kunnen verwoorden in welke mate we eigenlijk dom zijn.” (lacht)

Jinte: “Hoe ouder je wordt, hoe meer je beseft dat je helemaal niets van het leven weet. Maar het is leuk!”

Maarten: “Ik hou van het feit dat we ’s morgens wakker kunnen worden met een idee dat totaal niet aansluit bij hetgeen waar we de avond ervoor mee bezig waren.”

Meer muziekinterviews? Lees ook: Hooverphonic klinkt herboren met nieuwe zangeres. 

/

Dertigers nemen zichzelf minder serieus

Jullie zijn inmiddels allebei dertigers. Heeft dat iets veranderd in jullie leven?

Jinte: “We zijn minder pretentieus nu en nemen onszelf ook minder serieus. Toen we begonnen met Balthazar waren we héél koppig. Vandaag drinken we ook vaker water tijdens interviews. Vroeger dronken we bier opdat mensen ons als rockers serieus zouden nemen.”

Wat is voor jullie vandaag een rock-‘n-rollattitude?

Maarten: “Ook als bakker kan je perfect een rock-‘n-rollleven leiden.”

Jinte: “We zouden een lang gesprek kunnen hebben over de muziekwereld anno 2019. Maar wat er ook van zij, wij staan mentaal sterker dan vroeger.”

Wat denken jullie van het huidige, Belgische muzieklandschap? Volgen jullie nieuwe bands?

Maarten: “Er zitten veel goede dingen tussen. België is een heel fijn land voor wie wil groeien als muzikant. Onze mentaliteit vergemakkelijkt de dingen. De Belgische scene is voor mij wat dat betreft interessanter dan de Duitse of de Franse. We hebben goede, jonge artiesten. Angèle’s debuutplaat vind ik bijvoorbeeld heel sterk.”

Jinte: “België was lang ook muzikaal een verdeeld land, zelfs als het over artiesten van hier ging. Dus dat muzikanten zoals Angèle en Roméo Elvis ook in Vlaanderen populair zijn, vind ik een goede zaak. Wij zijn in Wallonië vooral populair geworden door La Trêve, een succesvolle serie waarvoor wij de soundtrack schreven.”

Meer muzieknieuws? Lees ook: 5 vrouwelijke artiesten om in de gaten te houden in 2019.

/

Jullie wonen respectievelijk in Gent en Antwerpen. Hebben de politieke veranderingen aan het thuisfront jullie manier van leven beïnvloed?

Jinte: “Door de tournee waren we vaak van huis, dus persoonlijk heb ik er in mijn dagelijks leven weinig van gemerkt.”

Maarten: “Met nationale politiek hou ik me niet vaak bezig, het heeft te veel weg van een soap als je het mij vraagt. De krant lees ik wel, om op de hoogte te blijven van de actualiteit. Maar ik moet bekennen dat ik nogal in een bubbel leef, samen met mijn vrienden.”

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par BALTHAZAR (@balthazarband) le

Jullie tournee start in Engeland. Welke ontvangst wacht jullie daar?

Maarten: “Alle clichés over Engeland kloppen. Het is er moeilijker voor ons. We worden er niet in de watten gelegd. En dat is net de reden waarom we de tournee daar laten beginnen (lacht). Ze hebben daar zoveel goede bands, dat legt ons een beetje het vuur aan de schenen en verplicht ons het onderste uit de kan te halen. Een uitdaging die we met plezier aangaan.”

Balthazar, ‘Fever’, PIAS, album uit op 25 januari. Balthazar komt naar de Lotto Arena in Antwerpen op vrijdag 8 maart.

Elise Van de Meulebroucke De artikels van >

Rolt uit bed voor runner’s high en soja lattes, herleeft in de zomer, houdt niet van hangovers maar wel van The Cure. Dol op alles wat snel gaat, behalve fastfood. In drie woorden: modegek, marathonzot en newsaholic.

Tags: Balthazar, België, Fever, Muziek, Rockband.