Aperitiefhapjes om het feesten voort te zetten
© Colruyt

Aperitiefhapjes om het feesten voort te zetten

Leestijd: 1 min

Aperitiefhapjes zijn een verademing na de rijkelijke feestmalen van de voorbije dagen. En nu de tijd van de nieuwjaarsrecepties is aangebroken, stellen we volgende aperitiefhapjes voor: van sjiek tot makkelijk, maar altijd lekker!

/

Recept: kreeft met appel en preischeuten

Dit gerecht is heerlijk. Het recept is samengesteld voor vier personen, maar wij stellen voor dat je alles over hele kleine porties verdeelt en op een feestlepel serveert. Je kan makkelijk tot 20 lepels maken.

Ingrediënten:
– 2 gekookte kreeften (diepvries) (450 g/stuk)
– 3 appelen (red love)
– 20 g preischeuten
– 10 g kervel (vers)
– 2 takjes peterselie (vers)
– 2 eetl. pijnboompitten
– 1 eetl. Luikse siroop
– 3 eetl. mayonaise
– 1 eetl. appelazijn
– 0.5 koffiel. kerriepoeder
– peper en zout

Voorbereiding (ontdooitijd + 15 min.):
– Laat de kreeften volledig ontdooien in de verpakking. Steek de punt van een stevig mes in het kruis op de rug van de kreeft. Haal het mes eerst over naar de kop toe, vervolgens naar de staart. Verwijder de bruine draad die in de kop vertrekt en naar de staart van de kreeft toeloopt.
– Haal het vlees uit het pantser en snij het in mooie, dunne plakjes. Breek de scharen voorzichtig met een notenkraker en haal er het vlees uit. Bewaar de kleinere pootjes voor de afwerking.

Bereiding (15 min.):
– Rooster de pijnboompitten goudbruin in een braadpan met antiaanbaklaag, zonder vetstof.
– Schil intussen 1 appel, snij in stukjes en mix fijn. Meng er de appelazijn, de siroop en de mayonaise onder. Kruid met het kerriepoeder, peper en zout.
– Meng de kervel, de preischeuten en de blaadjes peterselie onder elkaar.
– Verwijder het klokhuis uit 2 ongeschilde appelen en snij in mooie, dunne plakken.

Afwerking:
Schik een appelplakje samen met de plakjes kreeft in het midden van eetlepel. Verdeel er de groene kruiden en preischeuten in het midden over en lepel er een toefje appeldressing op. Bestrooi met de geroosterde pijnboompitten. Lekker te serveren met een Chablis of -voor de echte Belgen onder ons- Brugs witbier.

Dit recept en andere aperitiefhapjes waarvoor je alle ingrediënten bij Colruyt koopt, vind je hier.

/

Bereide schotels

Rob The Gourmet's Market en de Bento-schotel van Sushi Daily

Voor een makkelijke en heerlijke vleesschotel ga je bij Rob The Gourmets’ Market langs. Traditioneel Belgisch gastronomisch erfgoed vind je bij hun spekslagers. Van huisbereide patés tot geperste kop of een perfect afgekruide terrine. Mis trouwens niet hun driekoningen-taarten deze week!

Wie het wat meer exotisch wil maken, maar absoluut geen tijd heeft om zelf te staan rollen, kan een heerlijke bento-schotel halen bij Sushi Daily in één van de vele Carrefour-filialen waar we dagelijks voorbij razen. De redactie proefde de speciale feesteditie Bento Zalm en was meer dan tevreden!

Marie Geukens De artikels van >

"Ik hou van geen gedoe, geen ballast, geen stress. Positief gezegd, ik hou van eenvoud, slimme teksten en fijne mensen met een vleugje humor."

Tags: Aperitief, Feestmenu, Hapjes, Recept.