Amnesty International lanceert T-shirt tegen seksueel geweld
© ALICE x Amnesty International

Amnesty International lanceert T-shirt tegen seksueel geweld

Door Naomi Wouters
Leestijd: 3 min

Amnesty International Vlaanderen en sociaal activiste ALICE van Innis lanceren samen een T-shirt ten voordele van de campagne 'Samen tegen seksueel geweld'. De samenwerking kwam tot stand voor een sensibiliseringscampagne tegen 'victim blaming'.  Lees meer over de collectie en de campagne.

De cijfers van seksueel geweld laten weinig aan de verbeelding over. De afgelopen 10 jaar werden in ons land gemiddeld 10 verkrachtingen per dag aangegeven bij de politie. Al zou naar schatting 90% van de gevallen onder de radar blijven. Uit de meest recente peiling van Amnesty International (2019) bij 2.300 mensen blijkt dat 20% van de bevraagde vrouwen en 14% van de mannen ooit verkracht is. De plegers zijn in de meeste gevallen geen onbekenden: kennissen, vrienden, familie of een voormalige partner.

/

Campagne

Seks zonder toestemming is verkrachting en enkel de pleger is verantwoordelijk. Seksueel geweld in België is een dringende mensenrechtenkwestie die een kordate en gecoördineerde aanpak op alle beleidsniveaus vereist. Om die reden voert Amnesty International een campagne. De organisatie wil dat de Belgische overheid de aanpak van seksueel misbruik een topprioriteit maakt. Elk slachtoffer is een teveel, net zoals elke onbestrafte pleger.

Amnesty International

/

Collectie

ALICE is een Brusselse artieste die haar tekeningen als uitgangspunt voor haar collecties gebruikt. Haar producten zijn allemaal ethisch en transparant. De T-shirt die ze ontwierp voor Amnesty International is ook eerlijk gemaakt. Hij bestaat uit 100% bio-katoen, voldoet aan het GOTS-certificaat en het Fair For Life label. Een T-Shirt kost € 49 euro waarvan er telkens € 10 euro naar Amnesty gaat.

Leuke toevoeging: bij de T-shirt krijg je een touwtje waarmee je de T-shirt kan vervormen naar een gewenst model.

De T-Shirt kan je hier kopen.

Amnesty International

/

Doelstellingen

  • Meer middelen
    De mensenrechtenkost van seksueel geweld is duidelijk. Amnesty International wil ook meer duidelijkheid over de financiering en het budget dat naar actieplannen en maatregelen ter bestrijding van seksueel geweld gaat.
  • Genderperspectief en gendergelijkheid
    Gendergelijkheid is belangrijk in de strijd tegen seksueel geweld, aangezien alle slachtoffers m/v/x kunnen zijn. Daarnaast is genderperspectief in deze kwestie ook van groot belang, het is een feit dat vrouwen vaker slachtoffer zijn van gendergerelateerd geweld.
  • Meer zorgcentra
    Slachtoffers van seksueel geweld hebben het vaak moeilijk om de stap te zetten naar hulpverlening en/of om aangifte te doen bij de politie. Daarom is het belangrijk dat toegankelijke eerstelijnshulp beschikbaar is. Elk slachtoffer zou in eigen provincie naar een Zorgcentrum moeten kunnen gaan.

    Tot op vandaag zijn er drie centra in heel België werkzaam. De overheid beloofde dat in 2023 er in elke provincie een Zorgcentrum operationeel zal zijn. Amnesty volgt de uitrol op de voet en vraagt de overheid ook om te voorzien in structurele middelen voor de centra. Daarnaast moet het bestaan van die centra meer bekendgemaakt worden bij de bevolking.

  • Sensibilisering
    Slachtoffers durven vaak niet te spreken over wat hen is overkomen uit angst voor onbegrip of stigmatisering. Bij een deel van de bevolking heersen nog steeds schadelijke vooroordelen en stereotypen over seksueel geweld. Uit een enquête van Amnesty blijkt bijvoorbeeld dat 19% van de ondervraagde Belgische mannen vindt dat slachtoffers van seksueel geweld mee verantwoordelijk zijn als ze sexy kledij dragen.

    Daarom zijn campagnes die gericht zijn op preventie noodzakelijk, het veranderen van waarden en houdingen die aan de grondslag liggen van seksueel geweld. Dat is essentieel om seksueel geweld te voorkomen. Focus op het aangeven van grenzen, wederzijds begrip, seksuele autonomie en het recht op lichamelijke integriteit.

  • Betere opleiding politie en justitie
    Een ander belangrijk doel van Amnesty is om schadelijke stereotypen die bestaan bij politiemensen en magistraten weg te halen. Deze mogen plaats maken voor instanties die beschikken over de juiste gevoeligheden en middelen om correct op te treden bij meldingen van seksueel geweld.

    Een gebrek aan dat laatste kan voor een trauma zorgen bij slachtoffers en uiteindelijk leiden tot straffeloosheid omdat het slachtoffer geen klacht meer wil indienen. Amnesty streeft met deze campagne naar een multidisciplinaire vorming van politie en justitie.

  • Straffeloosheid wegwerken
    Tussen 2010 en 2017 werd 53% van de verkrachtingszaken door het parket geseponeerd zonder gevolg. Ruim een tiende werd geseponeerd uit ‘opportuniteitsredenen’, zoals onvoldoende onderzoekscapaciteit, de beperkte maatschappelijke weerslag of de relationele band tussen dader en slachtoffer.

    Een laag veroordelingspercentage zorgt op zijn beurt voor een daling in het vertrouwen van de slachtoffers in het rechtsstelsel en minder aangiften. Amnesty wil daarom dat de overheid meer doeltreffend reageert om het aantal meldingen van misdrijven verhoogt.

  • Dataverzameling: van ‘dark number’ naar ‘bright number’
    Zoals eerder vermeld, wordt naar schatting 90% van de gevallen van seksueel geweld niet aangegeven, dit is het zogenaamde ‘dark number’. Het voorkomen en bestrijden van seksueel geweld vereist een beleid dat gebaseerd is op feitelijke gegevens.

    Een goede dataverzameling en databeheer zijn hiervoor essentieel. Daardoor kan men middelen veel efficiënter inzetten en veel gerichter optreden. Deze gegevens zijn momenteel nog ontoereikend, men beschikt over te weinig informatie over slachtoffers en daders. Amnesty zou graag verder bouwen aan een databank om verbanden te zoeken tussen zedenfeiten.

Lees meer Marie Claire op: Jean Paul Gaultier maakt comeback met prêt-à-porter collectieUitgetest: zijn maaltijdboxen de hype en het geld waard?7 nieuwe seksstandjes om vanavond uit te proberen

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: ALICE, Amnesty International, Seksueel geweld.