Wat is een gezondheidscoach en hoe word je het?
© Shutterstock

Wat is een gezondheidscoach en hoe word je het?

Door Aurélie Boffé
Leestijd: 4 min

Voortdurend op je voeding letten is heus niet eenvoudig, dat weet iedereen. Vooral als je er alleen voor staat. Maar wees gerust, je kan altijd een beroep doen op een gezondheidscoach, die je aan de hand van een maaltijdplan gaat opvolgen en adviseren op basis van jouw persoonlijke doelstellingen.

Melissa Bosmans – gezondheidscoach bij Weight Watchers – was bereid om al onze prangende vragen te beantwoorden.

Wat is precies jouw taak als coach bij Weight Watchers?

“Veel leden starten alleen aan hun avontuur. De ene wil zwangerschapskilo’s kwijt, de ander wil nog wat kilo’s kwijt voor de eigen trouw of de trouw van één van de kinderen, nog iemand anders wil simpelweg een gezond gewicht bereiken. Als coach moet je proberen de leden met elkaar te verbinden, en hen te begeleiden om hun persoonlijk doel te bereiken. Het doel van de leden is de uitdaging van de coach.”

 

Hoe ben je bij Weight Watchers terechtgekomen?

“Gezond leven heeft mij altijd geboeid en op een moment besloot ik dat ik er meer bezig mee wou zijn. Dus ben ik in avondonderwijs een opleiding ‘gezondheidscoach’ gaan volgen. Maar na die opleiding van drie jaar vroeg ik mij af  ‘wat nu?’. Toen kwam Weight Watchers op mijn pad. En omdat je bij Weight Watchers de regie zelf in handen hebt, je zelf baas blijft over datgene wat je eet en vooral omdat je eigenlijk alles mag blijven eten, heb ik mij opgegeven om coach te worden.”

 

Wat vind je het leukst aan je job?

“Het contact met de leden. Hun enthousiasme werkt mij aanstekelijk en motiveert mij om hen steeds bij te staan. Ook na de cursus. Het geeft mij enorm veel voldoening om mensen op weg te helpen naar een gezondere levensstijl. De leden vertrouwen op ons als coach. Mensen zien groeien of (opnieuw) openbloeien is een fantastische ervaring.”

/

 

Wat vind jij de moeilijkste uitdaging in je job?

“Dat hangt van lid tot lid af. Het is moeilijker om iemand op weg te helpen die al gezond eet dan iemand met slechte eetgewoontes. Ik raad mijn leden aan om eens te noteren wat ze dagelijks eten vooraleer ze met ons programma van start gaan. Zo kunnen we samen de balans op maken. De weg naar eender welk doel is hobbelig en dat geldt ook voor het behalen van een gezond gewicht en het veranderen van een levensstijl. Een slechte gewoonte afleren en iets nieuws in de plaats aanleren, dat gaat met vallen en opstaan. We zijn nu eenmaal gewoontebeestjes.”

 

Hoe combineer je Weight Watchers met jouw andere job(s)?

“Ik ben voltijds Consultant Project Manager bij een softwarebedrijf, politiek actief in haar gemeente, en daarbovenop nog eens gezondheidscoach bij Weight Watchers. Deze drie jobs combineren kan ik ook wel omdat mijn partner voor 100% achter mij staat. De ene week is al eens drukker dan de andere, maar dat is een uitdaging. Ik moet nu eenmaal iets om handen hebben, stilzitten is niets voor mij.”

 

Hoe ziet een werkdag er voor jou uit?

“Na mijn dagjob vertrek ik om 17u30 naar de zaal waar ik cursus geef. In de zaal moet dan alles nog klaargezet worden om tegen 18u45 het eerste lid te kunnen begroeten. Iedereen individueel begroeten en vragen naar hoe de voorbije week verlopen is, daar hecht ik heel veel belang aan. Ik vraag hen wat goed gegaan is, wat minder goed gegaan is en hoe ze daar de volgende keer beter mee om kunnen gaan.

Tijdens de cursus zelf hebben we het elke week samen over een ander thema. Dat kan gaan over voeding, beweging of lifestyle. Na de cursus vul ik nog een formulier in m.b.t. de verkoop van de producten, de abonnementen het aantal leden,… en mail ik dat door naar Weight Watchers.

Op zondag stuur ik een nieuwsbrief uit met wat info over het thema van de eerstvolgende cursus en wat andere nuttige tips. Deze items deel ik dan ook op Facebook. Daarnaast post ik ook foto’s van recepten op Facebook om hen te blijven inspireren.”

/

Let je zelf goed op wat je eet?

“Ja, ik gebruik de Weight Watchers-app ook en het is echt mijn houvast om op gewicht te blijven. Men denkt wel eens dat het bij de coach allemaal vanzelf gaat, maar ik kom heel erg makkelijk bij.

Als ik op vakantie bijvoorbeeld even wat minder gezond eet, komen die kilo’s er snel weer bij.

Eens thuis moet ik dan echt terug op de rem gaan staan, want je merkt dat je lichaam het snel weer gewoon is om meer en anders te eten. Als ik het Weight Watchers-programma volg, voel ik mij trouwens ook gewoon veel beter in mijn vel.”

 

 

Heb je nog een tip voor onze lezeressen?

“Mijn warme aanbeveling voor hen is dat ze moeten blijven genieten. Ja, je mag gerust nog een stukje chocolade eten, of iets anders dat je graag lust, maar neem dit op in je planning en tel het mee. Zo leer je doseren en gezonde voedingskeuzes maken.”

 

Is gezondheidscoach worden bij WW iets voor jou? Meer info op de website: Weight Watchers.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Dieet, Eten, Food, Gezondheid, Lifestyle, Weight Watchers.