‘Aged filter’: wat er mis is met de verouderingsfilter op TikTok
© Getty Images

‘Aged filter’: wat er mis is met de verouderingsfilter op TikTok

Door Joanna Gabriel  & Margo Verhasselt
Leestijd: 1 min

Wie TikTok gebruikt, zag hem waarschijnlijk al voorbijkomen: de nieuwe verouderingsfilter, of 'aged filter'. Hij maakt gebruik van kunstmatige intelligentie en verbaast gebruikers met zijn realisme. Maar héél onschuldig is hij niet. 

/

Op sociale netwerken worden filters steeds realistischer. We herinneren ons allemaal de ‘Bold Glamour’-filter die de afgelopen maanden in zwang was en die het gezicht radicaal transformeerde. Sinds een paar weken is het doel echter niet meer om je beste gelaatstrekken te laten zien, maar om een indrukwekkende voor- en nafoto te tonen die de effecten van huidveroudering laat zien. Rimpels, een verslapte huid, donkere kringen…

Lees ook: 3 x foodpairing om van te watertanden

De ‘Aged’-filter op TikTok, die de huid digitaal veroudert, fascineert gebruikers van het platform met het ultrarealistische uiterlijk. Maar het gebruik ervan zou bepaalde schoonheidscriteria die gekoppeld zijn aan jeugdigheid kunnen versterken en gebruikers ertoe kunnen aanzetten hun toevlucht te nemen tot cosmetische medicijnen.

/

Een filter die cosmetische chirurgie aanmoedigt?

“Ik probeerde de filter en wilde huilen”, reageerde een gebruiker op een van de video’s waarin deze hyperrealistische filter werd gebruikt. Op het platform is deze gebruiker niet de enige met dezelfde reactie. “Het is heel realistisch… Oh nee, ik wil niet oud worden!” voegde een ander toe, die zichzelf filmde terwijl ze de filter testte.

@rose.thr♬ son original – Rose

Het effect is zo realistisch dat gebruikers al snel delen welke cosmetische ingrepen ze gaan doen om te voorkomen dat ze met al die rimpels te maken krijgen. “Persoonlijk wordt het botox voor mij”, zegt er een. Deze opmerkingen lijken misschien onschuldig, maar ze bagatelliseren cosmetische ingrepen en voeden het algemene geloof dat schoonheid wordt geassocieerd met jeugd.

Dr. Monica Kieu, plastisch chirurg in de Verenigde Staten, legt in een meer dan 4 miljoen keer bekeken TikTok-video uit hoe deze veroudering in ons lichaam plaatsvindt en probeert het feit van veroudering te bagatelliseren. “Na verloop van tijd produceert ons lichaam minder melanine, dus krijgen we hyperpigmentatie, we produceren minder collageen, dus wordt onze huid dunner en verschijnen er rimpels…” legt ze uit. “Het is belangrijk om te onthouden dat dat een natuurlijk proces is en geen slechte zaak.”

Te oordelen naar de reacties op de video lijkt de boodschap niet te zijn overgekomen. Internetgebruikers vragen maar één ding: “Op welke leeftijd kan ik beginnen met mijn facelift?

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.

Tags: Skincare, TikTok.