Pompoen is zonder twijfel dé ster van het herfstseizoen. Van verwarmende soepen en verrassende dips tot zoete desserts: deze veelzijdige groente brengt smaak en kleur in elk gerecht.
Vijf herfstige recepten met pompoen
Laat je inspireren door deze vijf recepten met pompoen en geniet van de herfst op je bord.
1. Pompoensoep met pindakaas
Ingrediënten voor 4 personen:
- 1 flespompoen
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 1 eetlepels olijfolie
- 400 ml groentenbouillon
- 400 ml kokosmelk
- 150 g pindakaas
- 2 eetlepels citroensap
- snufje peper & zout
- Optioneel: feta, pompoenpitten, pindanoten …
Bereiding:
- Schil de pompoen, verwijder de pitten* en snijd in blokjes. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een soeppan. Fruit de knoflook en ui 2 minuten op laagvuur. Voeg de pompoen toe. Voeg de bouillon toe, breng aan de kook een laat ongeveer 20 minuten doorkoken tot de pompoen zacht is.
- Mix de soep. Voeg de pindakaas toe samen met de kokosmelk en limoensap. Roer nog eens goed door. Breng op smaak met zout en peper.
- Schep de soep in kommen en maak eventueel af met toppings zoals feta’s, pompoenpitten of pindanoten.
*Tip: Gooi de pompoenpitten niet weg, maar rooster ze even mee in de oven. Zo kunnen ze dienen als topping voor de soep.
2. Pompoendip
Ingrediënten voor 4 personen:
- 350 g pompoen
- ½ citroen (sap en zeste)
- 1 teen knoflook
- 3 eetlepels tahini
- 5 eetlepels water
- snufje peper & zout
- 1 eetlepel olijfolie
- Optioneel: paprikapoeder, verse kruiden (peterselie, koriander …)
Bereiding:
- Verwarm je oven voor op 200 graden.
- Snijd de pompoen in blokken en rooster ze 20 min in de oven.
- Voeg daarna de geroosterde pompoenblokken en alle andere ingrediënten, buiten de olijfolie, in een hoge beker en pureer met een staafmixer tot een gladde pasta.
- Schep de hummus in en kom.
- Besprenkel met de olijfolie en eventueel wat paprikapoeder en verse kruiden.
3. Pompoen met kardemom à la Ottolenghi
Ingrediënten voor 2 personen:
- ½ flespompoen
- 1 rode ui
- 2 tenen knoflook
- 2 eetlepel olijfolie
- 30 g pompoenpitten
- 1 theelepel Nigellazaad
- ½ theelepel komijn
- ½ theelepel gemalen koriander
- ¼ theelepel gemalen kurkuma
- 4 kardemompeulen, gekneusd
- 1 kaneelstokje
- ½ rode peper, ontpit en in de lengte gesneden
- 1 eetlepel fijne kristalsuiker
- 200 ml groentebouillon
- peper & zout
- Optioneel: Griekse yoghurt
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de flespompoen en snijd het vruchtvlees in kleine blokken. Snipper de ui en hak de look fijn. Verwarm de olijfolie in een koekenpan en fruit daarin de ui en knoflook. Voeg de pompoen toe en zet het vuur wat hoger. Laat alles ongeveer 10 minuten doorbakken.
- Neem vervolgens de pan van het vuur en voeg de pompoenpitten, Nigellazaad, komijn, koriander, kurkuma, kardemom, kaneel, rode peper, suiker, peper en zout toe. Meng alles goed door elkaar en strooi het in een ovenschaal. Giet de bouillon erbij en zet dan de ovenschaal in de oven voor 40 minuten.
- Haal de ovenschaal uit de oven en schep eventueel over in een andere schaal om te serveren. Het gerecht kan eventueel afgewerkt worden met Griekse yoghurt.
4. Vegan pompoentaart met kastanje
Ingrediënten voor 2 personen:
- 1 kleine pompoen
- 200 g voorgekookte kastanjes
- 1 vel bladerdeeg
- 1 ajuin
- 1 sjalot
- 2 eetlepel olijfolie
- 50 g zijden tofu*
- 100 ml groentebouillon
- 1 eetlepel ketjap manis
- 1 theelepel currypoeder
- peper en zout
Bereiding:
- Verwarm de over voor op 180 graden. Snijd de pompoen in stukken en de ajuin in ringen. Verdeel het over een ovenschaal samen met 1 eetlepel olijfolie en een snufje zout. Rooster de groenten 20 minuten in de oven.
- Stoof ondertussen de sjalot in 1 eetlepel olijfolie. Voeg de kastanjes, ketjap en groentebouillon toe en laat alles ongeveer 6 minuten koken. Meng het kastanjemengsel vervolgens met de zijden tofu in een blender tot je een romige massa verkrijgt. Breng op smaak met peper, zout en currypoeder.
- Smeer de kastanjecrème op het uitgerolde bladerdeeg. Leg daarop de geroosterde pompoen en ui. Bak de taart 30 à 45 minuten in de oven.
*Tip: zijden tofu en ketjap manis kan je vaak terugvinden in een Aziatische supermarkt.
5. Pompoenballetjes met citroen en gember
Ingrediënten voor 4 personen:
- 250 g vruchtvlees van een pompoen
- 25 g gember
- 140 g zonnebloempitten
- 30 g cashewnoten
- 60 g bloem
- ½ citroen
- zout
Bereiding:
- Rasp de gember en pompoen.
- Maal de zonnebloempitten samen met de cashewnoten. Pers de citroen.
- Doe vervolgens alles samen in een kom en meng tot een plakkerige massa.
- Kruid af met een snufje zout.
- Vorm vervolgens kleine balletjes van het mengsel en frituur ze tot ze goudbruin zijn.
Lees ook: Waarom wil iedereen plots zuurdesembrood op zijn bord?, 4 verrassende recepten met matcha, 3 (h)eerlijke recepten waarin koffie de basis vormt.