90% van de meisjes en vrouwen heeft geen inkomen meer
Uit een onderzoek van Plan International in samenwerking met UNFPA blijkt dat meisjes en jonge vrouwen in Jordanië grote nadelen ondervinden van corona. Veel van deze meisjes hebben als vluchteling al te maken gehad met ontheemding en conflicten. Nu heeft de lockdown hun levensonderhoud en de toegang tot ondersteuning, zoals gezinsplanning, ernstig verstoord, waardoor ze nog minder controle hebben over hun leven en lichaam dan voorheen. Bovendien is de druk en de stress van het dagelijkse leven erg groot en dit leidt tot meer seksueel geweld en uitbuiting.
- 69% van de meisjes en vrouwen geeft aan dat gender gerelateerd geweld toegenomen is sinds corona. Emotioneel en fysiek geweld – in de meeste gevallen gepleegd door een partner of familielid – worden het vaakst genoemd.
- Meisjes en vrouwen kunnen minder goed beroep doen op hulpdiensten bij gevallen van gender gerelateerd geweld. Ook was de toegang tot seksuele en reproductieve gezondheidsdiensten, zoals de toegang tot anticonceptie, maandverband en hiv-medicatie, vóór de coronapandemie minder moeilijk.
- 90% van de meisjes en vrouwen heeft geen inkomen meer en kan geen beroep meer doen op sociale hulpdiensten, in vergelijking met 74% van de jongens en mannen.
- Slechts 55% van de vrouwen meldt dat zij in de basisbehoeften van hun gezin kunnen voorzien, vergeleken met 58% van de mannen.
Bescherming kwetsbare meisjes
Lieke van Tooren (26) werkt voor Plan International in Jordanië en Libanon en merkt de effecten van corona op meisjes en vrouwen uit de eerste hand. Zij geeft aan dat alle zeilen worden bijgezet om vooral Syrische vluchtelingen die hulp te bieden die nu hard nodig is. “Het onderwijs is natuurlijk onderbroken, families hebben het financieel en emotioneel zwaar, community centra zijn gesloten en veel programma’s onderbroken. Dit alles heeft een effect op meisjes en jonge vrouwen, die meer risico lopen op gender gerelateerd geweld tijdens de lockdown, inclusief huiselijk en seksueel geweld. Ook kunnen zij thuis niet fatsoenlijk leren en hebben meisjes een grotere kans om niet terug naar school te keren als deze weer open gaat.”
Lees ook: “Nog bijna 50 jaar wachten op gelijk loon tussen vrouwen en mannen”
Plan zet alles op alles om de meisjes juist tijdens deze crisis te blijven bereiken. Lieke: “We delen tablets, onderwijs- en spelkits uit, bieden telefonische consulten aan, geven cash steun, organiseren Whatsapp groepen en online platforms voor psychosociale hulp en zorgen dat verwijzingen blijven plaatsvinden. In al onze programma’s verhogen we het bewustzijn van het coronavirus en de effecten ervan.”
Empowerment tijdens corona
Alhoewel meisjes het meest kwetsbaar zijn in crises zoals deze, ziet Plan ook dat meisjes een belangrijke rol kunnen spelen in het mobiliseren van hun community. Uit onderzoeken van Plan blijkt dat ondanks de uitdagingen waar meisjes en jonge vrouwen mee geconfronteerd worden tijdens wereldwijde crises, juist ook tienermeisjes blijk geven van veerkracht, ondernemersvaardigheden, de wil om anderen te helpen, en optimisme voor de toekomst. In vluchtelingenkampen gebruiken zij in verschillende situaties hun vaardigheden en begrip, zowel in reactie op de coronacrisis als bij andere zaken zoals het gebrek aan geld, voedsel en veiligheid. Dit zie je bijvoorbeeld in vluchtelingenkampen in Myanmar, waar jongeren 23.000 mondkapjes hebben gemaakt. Daarnaast spelen jongeren een grote rol bij de verspreiding van informatie over het coronavirus en de bewustwording van het vergrote risico op seksueel en huiselijk geweld tijdens de coronacrisis.
Lees ook: 10 concrete actiepunten om seksueel geweld tegen te gaan.