Cupido in je broekzak
Je hebt ongetwijfeld al gehoord van de datingapp Tinder. Of je nu op zoek bent naar een vaste relatie of een onenightstand, met een beetje hulp van Tinder kom je al een heel eind. Bij het aanmaken van een profiel geef je enkele voorkeuren in zoals in welk geslacht je geïnteresseerd bent, binnen welke leeftijdscategorie je iemand zoekt, hoe ver je potentiële partner maximaal mag wonen… En dan ready, set, swipe! Links, links, rechts, links, rechts. Wanneer jij en iemand anders elkaar wel zagen zitten en dus naar rechts swipete, hebben jullie een match en kan je elkaar een berichtje sturen. And they say romance is dead?
Er bestaan al enkele varianten op de app zoals TinderU, een versie voor studenten die single and ready to mingle zijn. Of Tinder Select, enkel voor mooie mensen. Of Scoutr, de datingapp waar je als lid van de jeugdbeweging enkel mede-leden op terugvindt. Maar er bestaat ook zoiets als Kinder: een variant die je helpt om babynamen te kiezen. Je krijgt allemaal namen te zien en wanneer je leuke naam ziet, swipe je naar rechts. Als je partner dezelfde naam naar rechts swipete, heb je een ‘match’ en wordt de naam toegevoegd aan shortlist. Alle gekheid op een stokje, nu is er ook een Tinder-variant voor tieners. Tinderen voor kinderen, zeg maar.
Yubo
De app, geboren als Yellow en later omgedoopt tot Yubo, richt zich op tieners tussen de 13 en 17 jaar. Dit is dus het grote verschil met Tinder, daar moet je namelijk minstens 18 jaar voor zijn. Verder werkt de app hetzelfde als Tinder. Je geeft aan in wie je interesse hebt – jongens, meisjes of beide en swipen maar! Als je een match hebt kan je berichtjes sturen met elkaar en videochatten. Wereldwijd heeft de app meer dan 20 miljoen gebruikers waarvan naar schatting zo’n 70% minderjarig is.
Onschuldig?
Maar waaruit bestaat die andere 30% dan? Dat is precies waar experts zich zorgen over maken. Aangezien het platform zich richt op minderjarigen vermoeden zij dat volwassenen met slechte bedoelingen Yubo even aantrekkelijk vinden als tieners. Online is het heel makkelijk om je voor te doen als iemand anders en een foute geboortedatum ingeven is natuurlijk zo gebeurd. De app blijkt dus toch niet zo onschuldig als dat men voor ogen had want ook jongeren maken er gebruik van om pikante foto’s en berichten te versturen of onenightstands te vinden.
Een ander probleem is dat gebruikers Yubo-matchen makkelijk kunnen toevoegen aan hun Snapchat. De foto’s en video’s dat tieners daarop delen geven een inkijk in hun leven en op die manier kunnen ook mensen met slechte intenties heel wat informatie achterhalen. Om niet te vergeten dat je via de Snap Map op Snapchat ook kan zien waar een bepaalde foto genomen werd.
Disclaimer
De makers van de app zijn van de gevaren op de hoogte en hebben zelf stappen ondernomen. De app toont een disclaimer die volwassenen erop wijst dat ze geen contact mogen leggen met minderjarigen via het platform. En er zitten ook verschillende algoritmes ingebouwd om ongepaste activiteiten op te sporen. Wie zich niet aan de gebruiksvoorwaarden houdt, krijgt een waarschuwing of wordt zelfs van het platform verwijderd.
Online nieuwe vrienden maken is voor de introverten onder ons misschien een ware blessing, let wel op dat je je real life gesprekspartner uit het oog verliest, een fenomeen dat ook beter bekend staat als phubbing.