Morgen is het zover: Ierland houdt referendum over abortuswet
© Getty

Morgen is het zover: Ierland houdt referendum over abortuswet

Leestijd: 1 min

Wie in Ierland op straat rondloopt, kan er niet omheen. Politieke pamfletten kleuren er de straten. "11 weeks - One of Us, Vote No", "The right to choose, Vote Yes". Het straatbeeld is des te hard een weerspiegeling van de bevolking: verdeeld. De Ierse bevolking stemt op donderdag 25 mei voor een eventuele versoepeling van de abortuswet. Spannend, want het blijft een gevoelig onderwerp dat voor veel controverse zorgt...

Morgen trekken de Ieren naar de stembus voor het eventueel afschaffen van het achtste amendement van de grondwet. Daarin staat dat een foetus dezelfde rechten heeft als een zwangere vrouw. Kortom: volgens de Ierse grondwet is abortus alleen toegelaten als het leven van de vrouw in gevaar is. Het is voor het eerst in 35 jaar (sinds 1983) dat kiezers de mogelijkheid krijgen om deze strenge wet te herzien. Als de meerderheid pro stemt, moeten Ierse politici de wetgeving omtrent het voortijdig afbreken van de zwangerschap aanpassen en liberaler maken.

Abortus in België

Abortuswetgeving verschilt sterk van land tot land. In België is abortus legaal sinds 1990 onder enkele strikte voorwaarden: het is toegelaten tot twaalf weken na de bevruchting, de moeder moet in nood zijn en zowel de consultaties als de ingreep moeten in een abortuscentrum of ziekenhuis gebeuren. Daarbovenop is er een verplichte wachttijd van 6 dagen tussen eerste gesprek en uitvoering. De abortuswet staat in België niet bovenaan de to do lijst bij politici, het vormt dan ook geen heikel punt, hoewel de meeste Belgen inmiddels dertigjarige wet graag hervormd zagen of op z’n minst uit de strafwet gehaald.

Getty

 

In de meeste ontwikkelde landen is de abortuswetgeving inmiddels geregulariseerd op grond van de mensenrechten. In Europa zijn er – op Ierland na – nog twee landen waar abortus bij wet verboden is, namelijk Malta en Polen. Net als in Ierland, zijn de argumenten daarvoor voornamelijk religieus.

Abortus abroad

Ook de cijfers liegen er niet om: in Ierland vinden er jaarlijks amper 25 legale abortussen plaats. Immers, om die strenge abortuswet te omzeilen, trekken jaarlijks duizenden Ierse vrouwen naar het Verenigd Koninkrijk om daar abortus te plegen. In België ligt dat gemiddelde een stuk hoger, namelijk op zo’n 20.000 vrouwen per jaar. Dat betekent dat iets meer dan één op de tien zwangerschappen in België wordt afgebroken. Globaal gezien is dat een erg laag aantal, te danken aan het sterk uitgebouwde preventie- en anticonceptiebeleid van België. Belgische vrouwen die in een later stadium dan 12 weken zwanger zijn, trekken naar Nederland waar abortus nog mag tot de 24ste week.

Voor Ierland dus wordt het afwachten, maar voorlopig ziet het eruit dat de Ierse meerderheid dat achtste amendement wil afschaffen. Het politieke landschap kleurt alleszins voorspelbaar: de progressieve partijen stemmen voor afschaffing, de conservatieve laten de beslissing over aan hun ministers. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Elise Van de Meulebroucke De artikels van >

Rolt uit bed voor runner’s high en soja lattes, herleeft in de zomer, houdt niet van hangovers maar wel van The Cure. Dol op alles wat snel gaat, behalve fastfood. In drie woorden: modegek, marathonzot en newsaholic.

Tags: Abortion, Abortus, Ireland, Politics.