1. De Black Velvet
De meeste mensen associëren bier en cocktails niet meteen met elkaar en toch is het idee niet nieuw. Al in 1861 werd bij de dood van de Britse prins Albert champagne met stout gemengd en geserveerd. De Black Velvet was geboren. Deze cocktail is zonder twijfel één van de gemakkelijkste om te maken, dus daarom de eerste in ons rijtje (kwestie van jullie op te warmen voor wat volgt).
Benodigdheden
10 cl Guinness
10 cl champagne (brut)
Een gekoeld champagneglas
Bereiding
Giet de Guinness tot de helft van het glas. Vul de rest van het glas met de champagne maar giet voorzichtig opdat de vloeistoffen niet mengen.
/
2. De biercocktail van Miraeus
Op zoek naar lekkere biercocktails, botsten we op de site van het Antwerpse Miraeus. Een aanrader voor al wie houdt van cocktails, want ze organiseren zelfs workshops om je de knepen van het shakervak te leren.
Wij vonden er een cocktailrecept dat we graag even met je delen, alhoewel we nog steeds het raden hebben naar de naam ervan. Wat we je wel kunnen vertellen, is dat deze biercocktail hopperig IPA bier combineert met droge Tanqueray gin. Het zoet-zure aspect van deze cocktail kan je extra in de verf zetten met ananas, citroensap en kruidige Falernum siroop.
Benodigdheden
5 cl Tanqueray gin
2 cl Velvet Falernum
2 cl ananassap (liefst vers)
1 cl citroensap
4 cl Vedett IPA
Bereiding
Doe alles in de shaker behalve het bier. Shake kort en goed. Zeef de inhoud in een hoog glas gevuld met crushed ice. Top de cocktail af met het bier en garneer eventueel met een munttakje en wat ananas.
3. De Cucumber Blonde Bloody Mary
Het op en top Limburgse bier Cristal werd recent in een nieuw flesje gestoken en nationaal gelanceerd. Geen beter excuus om deze lekkere pils eens te verwerken in een cocktail, dachten wij, en dus hebben we het prompt in een Cucumber Blonde Bloody Mary verwerkt. Lekker!
Benodigheden
3 cl komkommerwodka
4 druiventomaten of kerstomaten
Een snuifje selderijzout
2 scheuten worcestersaus
1 scheut hotsaus
1,5 cl limoensap
3 cl Cristal Alken
Selderijstengel
Bereiding
Doe alle ingrediënten behalve het bier in een cocktailshaker, voeg ijsblokjes toe en schud goed. Zeef de mix in een gekoeld glas met ijsblokken. Top af met Cristal en versier met de selderijstengel.
4. The Brave Knight
Op de website van Palm staan een heleboel leuke biercocktails. Onze favoriet? The Brave Knight (de naam alleen al). Deze biercocktail met Cornet combineert het bittere van pompelmoes met de frisse houtnoten van het bier. De ideale dorstlesser voor zonnige lente- en zomerdagen.
Benodigheden
3 cl The Botanist gin
6 cl witte pompelmoessap
1 cl rietsuikersiroop
1 theelepel Vida Mezcal
16 cl Cornet
Bereiding
Doe het pompelmoessap, de gin, de rietsuikersiroop en de Mezcal in een cocktailschaker en voeg ijsklontjes toe tot de shaker voor 3/4 gevuld is. Sluit de shaker en schud gedurende 10 à 15 seconden. Zeef de mix in een longdrinkglas met een paar ijsblokjes en top af met Cornet. Garneer indien gewenst met wat zeste van pompelmoes.
/
5. De Bull’s Eye
De laatste in ons rijtje is een puur Belgische cocktail met een Cubaanse toets. Cristal goes mojito met deze combinatie van pils, ginger ale, munt, rietsuiker en limoen. Een topper als je het ons vraagt!
Benodigdheden
3 limoenen
1 flesje Cristal
1 flesje Ginger Ale
2 eetlepels rietsuiker
muntblaadjes
crushed ijs
Bereiding
Pers de drie limoenen en doe het sap in de shaker. Giet de Cristal en de Ginger Ale erbij, voeg ook de rietsuiker toe. Roer goed. Giet uit in een gekoeld glas gevuld met crushed ijs en werk af met wat muntblaadjes.