Recept: de favoriete cocktail van Marcelo Ballardin
,  opWhisky Sour is één van de favoriete cocktails van chef Marcelo Ballardin en kan dus niet ontbreken in zijn restaurant Door73 én zijn nieuwe kookboek. De Gentse chef met roots in Brazilië frist de klassieker op met een friszure, fluwelen schuimlaag die de krachtige whiskysmaak verzacht.
Ingrediënten voor 4 cocktails:
5 cl krachtige whisky, heel licht geturfd
2 cl vanillesiroop
2 cl citroensap
3 druppels Angosturabitters citroenschuim
Vanillesiroop
500 ml water, 500 g suiker en 1 vanillestok
Suikersiroop
500 ml water en 500 g suiker
Citroenschuim
200 ml citroensap, 120 ml suikersiroop en 3 g aquafaba
Garnituur
zeste van citroen
Bereiding:
1. Voor de vanillesiroop:
Zet een pot op het vuur en breng daarin het water samen met de suiker aan de kook. Voeg hieraan een opengeritste vanillestok toe.
2. Voor de suikersiroop:
Zet een pot op het vuur en breng daarin het water samen met de suiker aan de kook.
3. Voor het citroenschuim:
Meng de ingrediënten voor het citroenschuim en klop ze op tot een stevig schuim.
Meng de whisky, de vanillesiroop, het citroensap en 3 druppels Angosturabitters in een glas gevuld met ijs.
Roer met een barlepel om af te koelen en te verdunnen.
Werk de cocktail af met een lepel van het opgeklopte citroenschuim en garneer met een zeste van citroen.
In het nieuwe kookboek Door73 verwelkomen chefs Eric Ivanidis en Marcelo Ballardin de lezers in hun kosmopolitische keuken en presenteren ze 50 heerlijke cocktails, hapjes, hoofdgerechten en desserts.