De alumni van de Belgische modeacademies
© Imaxtree / Saint Laurent S17 - Ackermann SS17 - Charlier F17

De alumni van de Belgische modeacademies

Leestijd: 3 min

Zijn de Belgische ontwerpers de beste? In ons maartnummer, dat vanaf woensdag in de winkels ligt, gaan we op zoek naar het antwoord op die vraag. Wat we wel zonder twijfel kunnen zeggen, is dat onze modeacademies tot de beste van de wereld behoren.

Dior Homme: Kris Van Assche

Kris Van Assche is al sinds 2007 artistiek directeur voor Dior Homme. Hij studeerde in 1998 af aan de Antwerpse Modeacademie en begon zijn carrière als eerste assistent voor Hedi Slimane, aanvankelijk bij Yves Saint Laurent, dan bij Dior Homme. Tot Slimane weigerde zijn contract te verlengen, wat Van Assche de kans gaf zich te bewijzen als directeur.

Berluti: Haider Ackermann

– THANKS @wwd for the cover and preview! #haiderackermann

Een bericht gedeeld door HAIDER ACKERMANN (@h.a) op

– RELIVE THE FALL/WINTER 2017 SHOW ON BERLUTI.COM – 🎥 #Berluti

Een bericht gedeeld door BERLUTI (@berluti) op

Haider Ackermann trok in 1994 naar België om aan de Antwerpse Modeacademie te studeren. De Colombiaan werd als baby geadopteerd door een Franse familie en bracht zijn jeugd door in Ethiopië, Tsjaad, Algerije, Frankrijk en Nederland. België was dus zeker geen toevallige keuze.
Na een stage onder John Galliano, posities bij verschillende merken, zijn succesvolle eponieme label, mogelijkheden bij Maison Margiela en lovende woorden van Karl Lagerfeld, werd Ackermann onlangs aangesteld als creatief directeur bij mannenlabel Berluti.

Cédric Charlier

Cédric Charlier is alumnus van het Brusselse La Cambre. Sinds 1998 vervulde de Belg posities bij Céline, Jean-Paul Knott en Lanvin. Zijn daaropvolgende vier jaar durende directeurschap bij Cacharel bracht volgens velen weer wat pit in het Franse huis.
In 2012 startte Charlier zijn eponieme label. Zijn creaties worden in de meest prestigieuze warenhuizen verkocht. Sterren als Emma Stone, Amy Ryan en Sarah Paulson blijken fan.

Vetements, Balenciaga: Demna Gvasalia

Als een van de bezielers van avant-gardelabel Vetements deed de Georgiër Demna Gvasalia heel wat stof oplaaien. Met zijn aanstelling tot creatief directeur bij Balenciaga verandert de alumnus van de Antwerpse Modeacademie de modewereld nu vanbinnen uit. De ontwerper/visionair is slechts 35, maar leidde reeds de design teams van Maison Margiela en Louis Vuitton.

Saint Laurent: Anthony Vaccarello

Thank you @ezrapetronio @clairethomsonjonville @selfservicemagazine

Een bericht gedeeld door Anthony Vaccarello (@anthonyvaccarello) op

De Italiaans-Belgische ontwerper Anthony Vaccarello studeerde aanvankelijk beeldhouwkunst aan La Cambre maar vond al gauw zijn roeping in de mode. In 2006 studeerde hij cum laude af. Hij werkte onder Karl Lagerfeld voor Fendi, startte zijn eigen eponieme label, kleedde celebs als Jennifer Lopez, Miley Cyrus, Gwyneth Paltrow en Alessandra Ambrosio. Zijn creatief directeurschap over Versus, het zusterlabel van Versace, betekende een gigantische boost in verkoop en bekendheid voor het merk.
Sinds Hedi Slimane’s vertrek bij Saint Laurent in april vorig jaar is Vaccarello er creatief directeur.

Het mag dus duidelijk zijn: België heeft op vlak van mode heel wat te bieden. Lees in ons maartnummer, dat vanaf woensdag 22 februari in de winkels ligt, alles over de Belgische ontwerpers en waarom we gerust mogen zeggen dat ze tot de beste ter wereld behoren. Of misschien wel de beste zijn..?

Vicky Dorny De artikels van >

Praat in memes, houdt van katten en neemt weinig zo serieus als goeie make-up. Atypische Antwerpenaar die durft toe te geven dat de stad eigenlijk één grote parking is.

Tags: Anthony Vaccarello, Balenciaga, Berluti, Ceédric Charlier, Demna Gvasalia, Dior Homme, Haider ackermann, Kris Van Assche, Saint Laurent, Vetements.