1. Vegan bami met tofoe en shiitake
Ingrediënten (4 personen):
- zonnebloemolie,
- 250 g vaste tofoe, in blokjes van 1 cm gesneden,
- 250 g noedels,
- 4 tl geroosterde sesamolie,
- 8 gedroogde shiitakes, geweekt en in reepjes gesneden,
- 3 wortels, in kleine stukken gesneden,
- 4 tenen knoflook, fijngehakt,
- 1⁄4 spitskool, in hapklare stukken gesneden,
- 5 el sojasaus,
- 3 tl suiker,
- 4 lente-uitjes, in ringetjes gesneden.
Bereiding:
- Giet een flinke scheut zonnebloemolie in een wok en laat de olie goed heet worden. Bak hierin de tofoe gedurende 5–7 minuten. Voeg een 1⁄4 tl zout toe en roer af en toe om zodat de tofoeblokjes gelijkmatig bruin worden. Haal de blokjes uit de wok en zet opzij.
- Kook de noedels gaar zoals aangegeven staat op de verpakking. Spoel de gare noedels grondig onder de koude kraan om te voorkomen dat de slierten plat worden en gaan plakken. Laat uitlekken.
- Verhit in dezelfde wok 2 el zonnebloemolie en 1 tl geroosterde sesamolie. Bak hierin de reepjes shiitake (of andere paddenstoelen) gedurende 1 minuut. Voeg de wortels en de knoflook toe en bak verder op middelhoog vuur tot de knoflook lichtbruin wordt. Voeg nog een scheutje zonnebloemolie toe.
- Doe de noedels in de wok en meng alles grondig door elkaar. Voeg spitskool, sojasaus en suiker toe en wok op hoog vuur gedurende 2 minuten. Giet af en toe een scheutje shiitakevocht in de wok om een intense smaak te creëren. De noedels mogen zeker niet te droog worden.
- Voeg tot slot de blokjes tofoe en lente-ui toe en wok nog even verder op middelhoog vuur.
- Proef! Voeg naar wens nog wat peper, zout, sojasaus en shiitakevocht toe. Zet het vuur uit en meng nog 3 tl geroosterde sesamolie door het gerecht.
2. Rodekoolsalade met limoendressing
Ingrediënten (4 personen):
Voor de eenvoudige salade
- 1⁄4 rode kool, flinterdun gesneden,
- verse kruiden, fijngehakt (koriander, munt, peterselie, bieslook),
Voor de uitgebreide salade (naar keuze)
- pitten en noten, geroosterd (pijnboompitten, walnoten, zonnebloempitten, amandelen, pompoenpitten, cashewnoten, pistachenoten, hazelnoten),
- rauwe groenten, in stukjes gesneden (tomaat, courgette, komkommer, lente-ui, rode ui, koolrabi, wortel),
- fruit, in stukjes gesneden (appel, sinaasappel, peer, rozijnen),
Voor de limoendressing
- 4 el olijfolie
- 2 el limoensap
- 2 tl ahornsiroop of honing
Bereiding:
- Doe alle ingrediënten voor de limoendressing samen met 1/2 theelepel zout en flink wat peper in een afsluitbaar potje. Sluit het potje en schud er even krachtig mee.
- Doe de flinterdun gesneden rode kool samen met 1/4 theelepel zout in een grote kom. Hussel goed door elkaar en knijp gedurende een paar minuten keihard met je handen in de kool. Deze (mis)handeling zorgt ervoor dat de rode kool kauwbaarder wordt.
- Doe de ingrediënten die je lekker vindt bij de kool (of houd het lekker simpel), giet de limoendressing over de salade en hussel alles goed door elkaar.
3. Oranje soep met kokos en limoenblad
Ingrediënten (4 personen):
- 2 el zonnebloemolie,
- 1 grote ui, grof gehakt,
- 4 stengels bleekselderij, in stukjes gesneden,
- 500 g oranje groenten, geschild en in stukjes gesneden (wortel, pompoen, zoete aardappel …),
- 1,5 liter groentebouillon,
- 2 limoenbladeren,
- 100 ml kokosmelk,
- 1⁄2 limoen, uitgeperst,
- 1⁄2 tl (Aleppo) chilivlokken (of minder voor de kinderen).
Bereiding:
- Verhit de zonnebloemolie in een grote kookpot en stoof daarin de ui gedurende minstens 5 minuten op laag tot middelhoog vuur.
- Voeg de bleekselderij en de oranje groenten toe en stoof een paar minuten mee op hoog vuur.
- Voeg de groentebouillon en limoenbladeren toe en breng aan de kook. Laat 20 minuten rustig koken tot alle groenten boterzacht zijn.
- Haal de limoenbladeren uit de soep en mix de soep fijn met een staafmixer. Voeg ondertussen kokosmelk, limoensap en chilivlokken toe. Mix verder tot je een mooie oranje kleur krijgt.
- Voeg indien nodig wat peper en zout toe.
4. Luie quiche met broccoli en basilicum
Ingrediënten (4 personen):
- 3 eieren,
- 250 ml room (35% vetgehalte),
- 1 kleine broccoli, in kleine stukken gehakt,
- 200 g babyspinazie handvol basilicumblaadjes, grof gehakt,
- 150 g feta, verkruimeld,
- 1 citroen, zeste,
- 1 rol kant-en-klaar bladerdeeg of kruimeldeeg,
- handje pijnboompitten, zonnebloempitten of pompoenpitten.
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Kluts de eieren samen met de room in een grote kom. Voeg 1/2 tl zout en flink wat peper toe.
- Hak de broccoli in kleine stukken met een groot mes. Doe de broccoli samen met de spinazie en het basilicum bij het eimengsel.
- Doe de helft van de kaas en al de citroenzeste bij het mengsel. Meng alles goed door elkaar.
- Leg het bladerdeeg in een met bakpapier beklede ronde bakvorm. Stort het eimengsel in de bakvorm en strooi de andere helft van de verkruimelde kaas boven op de quiche.
- Besprenkel de quiche met de pitten, een snufje zout, een flinke slag peper en een scheutje olijfolie en bak 30 minuten in de voorverwarmde oven tot de feta en broccoli mooi bruin beginnen te kleuren.
5. Zalm met asperges en citroen
Ingrediënten (4 personen):
- 4 el olijfolie,
- 500 g zalmfilet,
- 1 bos (500 g) groene asperges, onderkantjes verwijderd,
- 100 g (diepvries)erwten,
- 2 tenen knoflook, fijngeraspt,
- handvol peterselie, fijngehakt,
- 1 citroen, ene helft uitgeperst, andere helft in schijfjes.
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 220°C. Bestrijk de bodem van een braadslede met 1 el olijfolie.
- Leg de zalmfilet in het midden, aan weerskanten de asperges en strooi de erwtjes over de asperges.
- Wrijf de bovenkant van de zalmfilet in met de knoflook en peterselie en giet het sap van de halve citroen over de zalmfilet. Sprenkel 3 el olijfolie over de asperges, de erwtjes en de zalmfilet. Strooi 1⁄2 tl zout en flink wat peper over de hele schotel en leg ten slotte de schijfjes citroen op de zalmfilet.
- Schuif de braadslede boven in de voorverwarmde oven en bak gedurende 15 minuten tot de asperges beetgaar zijn. (Ik houd ervan als asperges nog best veel bite hebben en de zalm rosé is).
- Dien op met rijst, brood of (geroosterde) aardappelen.
6. Pizza met aardappel en rozemarijn
Ingrediënten (1 pizza):
- 1 portie pizzadeeg,
- 1 middelgrote aardappel, in flinterdunne schijfjes gesneden,
- 1⁄2 bol mozzarella, in stukjes gesneden,
- 1⁄2 handvol Parmezaanse kaas, geraspt,
- 2 takjes verse rozemarijn, blaadjes losgemaakt,
- olijfolie.
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op de hoogste stand. Leg de pizzasteen (als je die hebt) op een rooster midden in de oven.
- Leg de deegbal op een met bloem bestoven werkblad. Druk het deeg met je vingertoppen vanuit het centrum naar de buitenkant toe plat. Druk niet te veel op de randen van het deeg. Draai je deegbodem om en herhaal de handeling met de onderkant. Stretch het deeg verder uit met je handen. Neem de deegbodem van het werkblad en ga met je vuisten langs de rand om het deeg op te rekken. Leg de deegbodem op een stuk bakpapier. Je kan het deeg ook uitrollen met een deegroller, dan krijg je minder volle randen.
- Verdeel de flinterdunne schijfjes aardappel over de deegbodem. De schijfjes mogen elkaar zeker een beetje overlappen. Verdeel de stukjes mozzarella boven op de aardappel. Strooi de Parmezaanse kaas en de rozemarijn over de pizza samen met wat zout, peper en een klein scheutje olijfolie.
- Leg de pizzabodem met bakpapier op een bakplaat of op de pizzasteen. Bak de pizza 5–8 minuten in de voorverwarmde oven. De duur is sterk afhankelijk van hoe warm je oven wordt.
Alle recepten van Martine Duss en Laurence Roofthooft zijn te vinden ‘Kookboek voor een heerlijk chaotisch leven’, Uitgeverij Lannoo, € 25,99
Lees ook: Masterclass: zo maak je de Maleisische noedelsoep laksa, 5 gezonde recepten om meer energie van te krijgen