5 tips om veilig online te winkelen tijdens de zomersolden
© Shutterstock

5 tips om veilig online te winkelen tijdens de zomersolden

Leestijd: 1 min

Sinds vorige zaterdag is het opnieuw zover: de jaarlijkse zomersolden zijn begonnen! Belgen kopen massaal steeds vaker kleding online, maar daar zijn soms risico's aan verbonden. Dankzij deze vijf handige tips koop je voortaan altijd veilig op het internet.

De favoriete periode voor koopjesjagers is opnieuw aangebroken. Uit een onderzoek van BeCommerce, de Belgische VZW van webshops, blijkt dat Belgen in het eerste kwartaal van 2018 online maar liefst 16,4% meer hebben uitgegeven aan kleding. Ook schoenen zijn enorm populair online, daar merkte de VZW een stijging van ruim 10%.

Ook tijdens de solden kopen we steeds vaker online. Online hoef je namelijk nooit ellenlang te wachten voor de pashokjes of je maat te zoeken in een enorme berg kleding. Met deze tips winkel je veilig online tijdens de solden.

Onze 5 tips:

  1. Als de prijzen op een webshop te mooi lijken om waar te zijn, is dat meestal ook zo. Wanneer je een nieuwe webshop ontdekt met erg goedkope kleding, ga je best even op zoek naar ervaringen en reviews van andere gebruikers. Zoek even wat rond op het internet, want een paar goede reviews op de webshop zelf kunnen ook vals zijn.
  2. Heeft de winkel een klantendienst? Op een betrouwbare webshop vind je altijd waar de winkel gevestigd is en hoe je de klantendienst kan bereiken. Bij twijfel kan je een e-mail sturen of bellen naar het bedrijf.
  3. Schenk extra aandacht aan de url tijdens de betaalmodule. Als er in de witte balk een slotje staat en de url begint met ‘https://’, gaat het om een veilige verbinding. Bij onveilige verbindingen is het verschil in het adres vaak heel miniem, controleer het adres in de balk dus altijd erg goed!
  4. Zoek eens op of het merk een vertrouwenskenmerk of kwaliteitslabel heeft. BeCommerce heeft in 2005 een vertrouwenskenmerk in het leven geroepen om de consument te helpen. Na een grondige audit met meer dan 40 criteria, kunnen webshops dit keurmerk ontvangen.
  5. Bekijk ook altijd hoe het zit met de betaalmethode en retourkosten. Als consument heb je altijd het recht op 14 dagen bedenktijd als je toch niet zo tevreden bent met het product. Je bekijkt ook best hoeveel je moet betalen om een artikel terug te sturen. Let op, tijdens de soldenperiode gelden hier vaak andere regels!

 

Emma Verbeke De artikels van >

West-Vlaamse die haar hart verloor aan Gent. Leeft zich graag uit met make-up of in de kickboksles. Houdt van goede boeken, bingewatchen en dansen tot in de vroege uurtjes.